Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Romská tematika v učebnicích má projít revizí. Změna je však v nedohlednu

  19:43
Učebnice pro základní školy by měly v budoucnu projít revizí ohledně témat o romské menšině. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) se na jednání s vydavateli učebnic a Muzeem romské kultury domluvilo na spolupráci, která by mohla přinést méně stereotypní zobrazování Romů. Komplexní změna je i podle vydavatelů plánovaná spíše do budoucna.

Ilustrační snímek | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

V českých učebnicích podle výzkumu Rady Evropy, Institutu George Eckera a Romského vzdělávacího fondu chybí dostatek informací o romské menšině. Pokud v nich jsou, většinou se týkají perzekuce během holocaustu či jde o prostá demografická data. V dalších učebnicích se pak objevují stereotypní informace či nesouvisející obrázky. 

Právě na základě těchto výsledků měla proběhnout již začátkem září schůzka, na které mělo MŠMT s dalšími organizacemi hovořit o možné nápravě. Ta se však nekonala a instituce se setkaly až 26. dubna.

Podle Tomáše Ščuky, člena Rady vlády pro záležitosti romské menšiny, byla na nynějším setkání nabídnuta otevřenost i vstřícnost ke spolupráci. Jak však Ščuka podotýká, není přesvědčený, že ke komplexní změně skutečně dojde tak, aby se projevila ve všech učebnicích. 

„Objevila se i rozdílná vyjádření některých zástupců nakladatelství,“ uvedl k tomu. Staré učebnice sice jsou v souladu s rámcovými vzdělávacími programy, přesto mnohé z nich neobsahují relevantní informace. 

Obsah učebnic zastarává

„Podle nás se učebnice, které se aktuálně používají ve školách, předělávat nemusí. Obsah učebnic, které projdou schvalovacím řízením na MŠMT, by neměl být vůči romské menšině nijak dehonestující a zároveň by jim měl v rámci objektivnosti a vyváženosti být věnován prostor,“ uvedl k tomu Pavel Brejcha za nakladatelství Fraus.

Podotkl však, že na druhé straně platí, že i obsah učebnic neustále zastarává a některé informace se proto mohou objevovat v konotacích, které již nejsou na aktuální úrovni poznání či moderní didaktiky výuky. 

„Ten, kdo definuje kurikulum, v našem případě okruhy či témata rámcových vzdělávacích programů, je stát. Druhým rozhodujícím faktorem, který určuje, co a jak se žáci mají naučit, je škola, konkrétně učitel. Ten nese v rámci své vysokoškolské pedagogické odbornosti odpovědnost za způsob podání látky,“ popsal.

O Romech se v učebnicích téměř nepíše. Když ano, tak stereotypně či v číslech

„Vůle je, na druhé straně jsou rozdílné názory. Bude záležet, jaká doporučení MŠMT jako ústřední orgán vzdělávací politiky použije,“ zhodnotil situaci Ščuka. 

Jak uvedla mluvčí MŠMT Aneta Lednová, na jednání byla dohodnuta spolupráce resortu a Muzea romské kultury. Společně budou odborně posuzovat nové učebnice v oblasti témat týkajících se Romů a také poskytovat odbornou podporu pro autory učebnic.

Výsledky průzkumu romské tematiky v učebnicích

  • Výzkum se zaměřoval na učebnice dějepisu, občanské nauky a zeměpisu pro žáky prvního a druhého stupně ve 21 zemích Evropské unie.
  • Podle výsledků se v Česku ze 38 zkoumaných učebnic pouze 11 zmiňuje o romských tématech. Tyto zmínky tvoří 71 vět, které obsahují slovo Rom celkem 52krát.
  • Nejčastěji jsou Romové napříč evropskými zeměmi zmiňování v kontextu druhé světové války či holocaustu, většinou po informacích o perzekuci židovského obyvatelstva. V učebnicích zeměpisu byli zahrnuti jen v demografických údajích.
  • Sociální kontext pak popisuje Romy jako lidi, kteří žijí odlišným způsobem života či lidi zaostalé.

Zdroj: The Representation of Roma in European Curricula and Textbooks

Jak však Ščuka podotýká, ani to by však nemuselo stačit. „Jedno z doporučení je, aby do autorských skupin byla začleněna širší platforma romských i neromských odborníků na lidskoprávní a sociální témata. Pokud se mám zastavit u těch romských, je důležité, že tito lidé mají životní i profesní zkušenosti s uváděním předsudků na pravou míru,“ vysvětlil.

Znalost romských reálií autorů, kteří připravovali současné učebnice, je podle Ščuky často nulová. „Co to může vytvářet v dětech, které se to učí? Děti pak za předsudky nemůžou,“ okomentoval to.

Brejcha za nakladatelství Fraus označil diskuzi jako otevřenou, věcnou a směřující spíše do budoucna. „MŠMT informovalo o tom, že jistě dojde k nějakým změnám v rámci připravované revize rámcových vzdělávacích programů, která se chystá na rok 2023.“ Dodal, že nakladatelství nyní pracuje na moderních učebnicích, které vedou žáky především k aktivnímu přemýšlení, kritickému myšlení, tvorbě vlastních názorů a k diskuzi.

Žádná kniha k posudku

Jak vysvětluje ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová, také dospělá romská veřejnost je často ohledně své etnicity v zajetí rozličných mýtů. Ty potom předává při výchově svým dětem, které se jinak ve výuce o svém původu nic nedozví.

„Přitom naše společnost chce Romy integrovat. Ti ale zatím žijí ve vysokých počtech izolovaně v sociálně vyloučených lokalitách, takže ani v běžném životě nedochází k potřebné interakci. Natož abychom pracovali na zlepšování soužití,“ shrnula.

Objektivní informace o Romech a jejich dějinách i kultuře, které by učebnice mohly předávat dětem v rámci základního penza školní výuky, mohou podle ní být na začátku změny k lepšímu i ve vzájemných vztazích majority a minority.

Jak Horváthová podotýká, zhruba posledních pět let muzeum neobdrželo snad ani jedinou učebnici. „Předtím byla dobrá praxe, že učebnice chodily, posudkům se věnoval zpravidla náš historik a případně romistka,“ nastínila.

„Je to už hodně dlouho, takže přesně nyní nevím, ale pokud mluvíme o době asi před deseti lety, tak to bývalo asi mezi 10 až 20 učebnicemi ročně,“ dodala na otázku, kolik učebnic na posouzení muzeum dostávalo. Jak záhy konstatuje, u většiny učebnic musela instituce dávat negativní stanoviska.

„Buď neobsahovaly žádné poznatky o romské kultuře a dějinách, nebo byly nedostatečné či zkreslené, mnohokrát jsem se zabývali tím, že jsme navrhovali nové formulace. Byly ale i případy, že vydavatelé zájem o opravu měli a komunikovali. Pokud se nepletu, dobrá spolupráce byla s brněnskou Novou školou,“ uvedla příklady Horváthová. 

Sčítání jako příležitost. Uveďte, že jste Rom či věřící, apelují kampaně

Jak uzavírá Brejcha za nakladatelství Fraus, co by školám významně pomohlo, je urychlení výměny učebnic. „Naše společnost je současní globálního světa, ve kterém se problematika menšin, migrace obyvatel a jejich začleňování do většinové společnosti velmi dynamicky vyvíjí,“ okomentoval s důrazem například na protesty ve Spojených státech či migrační situaci v Evropě. „Stačí se podívat k našim jižním sousedům do Rakouska, kde žáci dostávají nové aktuální učebnice každý rok nejen na základních, ale i na středních školách,“ upozornil.

„Slib chápu jako šanci, ale těch už tady bylo taky hodně. Podstatné je, abychom tu šanci nyní proměnili ve skutek – v prospěch pro nás všechny, Romů i Neromů,“ uzavírá Horváthová.

24. dubna 2020

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Česká muniční iniciativa je mistrovskou ukázkou psychologické operace, chválí Ukrajinci

28. března 2024  8:38

Podle ukrajinské agentury Unian je české shánění munice pro Ukrajinu mistrovskou ukázkou...

Na Česko nebo Pobaltí nezaútočíme, řekl Putin. Zaměří se na F-16 na Ukrajině

28. března 2024  7:38,  aktualizováno  8:26

Diktátor Vladimir Putin řekl na setkání s vojenskými piloty ve Tveru, že Rusko nemá zájem o...

Postřílím vás, řval na lidi ozbrojený opilec v Chebu. Zadržela ho policie

28. března 2024  8:26

Na náměstí v Chebu se ve středu odpoledne pohyboval opilý muž se zbraní a vyhrožoval lidem, že je...

Případné změny v návrhu důchodové reformy by Jurečka dělal až v parlamentu

28. března 2024  5:55,  aktualizováno  8:20

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL počítá s tím, že jeho návrh důchodové...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...