Epidemiolog a zastánce čínské medicíny. Prymula šéfuje boji proti koronaviru

  • 213
Dříve šéfoval nemocnice v Hradci Králové, v současnosti předsedá České vakcinologické společnosti a koordinuje boj s nákazou novým typem koronaviru. Šéfem svého krizového štábu jmenovala vláda náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymulu.

Roman Prymula se narodil 4. února 1964 v Pardubicích. V roce 1988 absolvoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové, později studoval na výzkumném a doškolovacím ústavu tehdejší královéhradecké Vojenské lékařské akademie Jana Evangelisty Purkyně (JEP). Získal mezinárodní atest v řízení nemocnic na Birminghamské univerzitě. 

Od roku 2007 je profesorem v oboru hygieny, epidemiologie a preventivního lékařství.

Nejdříve učil na katedře epidemiologie Vojenské lékařské akademie JEP, byl prorektorem a mezi roky 2002 a 2004 rektorem akademie. Po změnách v systému českých vojenských vysokých škol působil v letech 2004 až 2009 v Hradci Králové jako děkan Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany.

Mezi roky 2009 a 2016 byl ředitelem Fakultní nemocnice Hradec Králové, poté působil jako poradce ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD), který jej v březnu 2017 jmenoval náměstkem pro zdravotní péči. Tuto funkci zastává dodnes. Působí také jako předseda České vakcinologické společnosti. Je ženatý, má dceru a syna.

Podpora tradiční čínské medicíny

Jako lékař se věnoval imunizaci, podílel se na vývoji či studiu vakcín proti pneumokoku, rotavirům, spalničkám, příušnicím, zarděnkám nebo lidským papilomavirům. Je také autorem publikací, zaměřených například na očkování.

Z čela královéhradecké nemocnice jej v červnu 2016 odvolal tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), podle informací tisku kvůli napojení na firmu Biovomed, která provádí klinický výzkum pro společnosti z celého světa. Firmu vlastnila Prymulova dcera (celý text k přečtení zde).

Prymula vysvětlení odmítl. „Považuji tento důvod za zástupný problém. Hlavní důvod jsou názorové neshody v rámci fungování resortu,“ řekl Lidovým novinám Prymula, později hovořil přímo o osobních sporech s Němečkem.

Jako šéf Fakultní nemocnice Hradec Králové prosazoval Prymula například stavbu kliniky tradiční čínské medicíny, myšlenku převzal i jeho nástupce Vladimír Palička. Už od září 2015 fungovalo v nemocnici Centrum tradiční čínské medicíny (TCM), které skončilo loni v únoru,projekt kliniky se nikdy nepodařilo dotáhnout do konce.

Koncem loňského roku média informovala o tom, že Prymula stále nemá bezpečnostní prověrku, která je přitom podmínkou pro další setrvání ve funkci náměstka ministra. Podle Zdravotnického deníku byl termín pro její získání 14. březen letošního roku, server přitom uvedl, že její získání v Prymulově případě komplikuje jeho někdejší působení ve firmě jeho dcery Biovomed. Zdravotnický deník tehdy také napsal, že Prymula se kvůli chybějící prověrce sám chystá k úplnému odchodu z ministerstva. 

Podle informací serveru Seznam Zprávy z poloviny března Prymula prověrku stále nezískal. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video