Kvůli covidu se už české nemocnice zaplnily na 80 procent

  • 227
Počet hospitalizovaných je na osmdesáti procentech původní kapacity nemocnic, řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula. I navýšení o 10 000 se vyčerpá kolem 8. až 10. listopadu, dodal. Proto bylo podle Prymuly nevyhnutelné zpřísnit současná opatření. Hospitalizovaných je aktuálně přes 4 400 lidí.

Podle premiéra Andreje Babiše bude kapacita nemocnic vyčerpaná mezi 7. až 11. listopadem. Současnými opatřeními se zatím nepodařilo snížit reprodukční číslo, to je nyní 1,36. Další přijatá jako omezení většiny obchodů a služeb jsou proto podle ministra zdravotnictví Prymuly nezbytná.

„Reprodukční číslo se nepodařilo stabilizovat na hodnotách, které by umožnily opatření nejen zmírnit, ale i ponechat na úrovni, která tady je. Při reprodukčním čísle 1,36 jsme bohužel na úrovni, která vede k vyčerpání kapacit, ať jsou ty kapacity jakékoliv,“ uvedl ministr. Reprodukční číslo v podstatě udává průměrný počet dalších osob, které přímo nakazí jeden pozitivně testovaný.

Za posledních sedm dní podle ministra přesahuje průměrný denní přírůstek 9 000 pozitivně testovaných denně. Na 100 tisíc obyvatel bylo za týden otestováno přes 600 lidí, za čtrnáct dní 971.

Hospitalizovaných je aktuálně přes 4 400 lidí. „Máme připravený model odsunu pacientů, kteří nevyžadují urgentní péči do hotelů,“ uvedl Prymula. Podobně chce využít i lázně. Podle něj je takzvaných sociálních hospitalizací asi 800. Počítá i s polní nemocnicí v Letňanech. Obsazených je 611 z 3942 lůžek na jednotkách intenzivní péče. Podíl osob v těžkém stavu je 15 procent z hospitalizovaných.

Vláda uzavřela maloobchod a služby, omezila pohyb na nákup a práci

Záchyt pozitivních případů mezi testovanými je podle Prymuly 30 procent. „Znamená to obrovskou zátěž v populaci,“ řekl. Přibývá podle něj nakažených seniorů. Nemocných ve věku nad 65 let za říjen přibylo přes 17 tisíc. 

Jen za říjen jich téměř 2000 přibylo v 118 ohniscích, což jsou většinou lůžková zařízení. „U seniorů vidíme v některých regionech nárůst až 500 procentní za uplynulé období,“ dodal. Nejvyšší růst případů je v současné době v zařízeních sociálních služeb, zdravotnických zařízeních a ze škol, které už ale byly uzavřeny.

Nakažených je podle ministra více než 6 600 zdravotníků, přes 1 600 z nich jsou lékaři. O další zdravotníky podle Prymuly Česko požádalo i v zahraničí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video