Roman Prymula (6. března 2020) | foto: Kateřina Šulová, ČTK

Firma Prymulovy dcery získala od ministerstva dotaci k výrobě dezinfekce

  • 682
Firma Medimun, kterou ovládá dcera ministra zdravotnictví Romana Prymuly Karolína, získala letos v srpnu dotaci více než 650 tisíc korun z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Peníze mají jít na nákup technologií k výrobě dezinfekce. Napsal to v sobotu server Euro.cz, podle kterého byla firma dosud většinou ztrátová a vykazovala minimální činnost.

Karolína Prymulová ani její otec stále ještě ministr zdravotnictví Roman Prymula se podle týdeníku k věci nevyjádřili.

Výběrová komise ministerstva průmyslu a obchodu přidělila firmě Medimun dotaci 5. srpna. Dotace tvoří podle mluvčí ministerstva Štěpánky Filipové polovinu plánované investice. „Díky finanční podpoře bude moci příjemce vyrábět dezinfekci, což posílí jeho konkurenceschopnost,“ uvedla mluvčí.

Prymula má živnost na výrobu zdravotnického materiálu. Podnikat ale nehodlá

Společnost Medimun byla založena v roce 2004, dlouhé roky ji vlastnila Prymulova manželka Ruslana. Jak vyplývá z obchodního rejstříku je ministrova dcera Karolína jednatelkou firmy od roku 2017.

Čistý zisk firma vykázala až loni ve výši tisíc korun při obratu 180 tisíc korun. Letos ale chystá více než milionovou investici do výroby dezinfekce (z poloviny pokrytou dotací), která se v souvislosti s koronavirovou epidemií stala žádaným a na jaře dokonce nedostatkovým zbožím.

„Cílem projektu je vyrábět zdravotní dezinfekční prostředky využitelné v nemocnicích a dalších zdravotních zařízeních na vlastních výrobních technologiích s dostatečnou kapacitou, která splňuje poptávané množství na trhu,“ píše firma na svém webu. Nabízí zde také k prodeji kyselinu hyaluronovou jako doplněk stravy, která je však dlouhodobě nedostupná.

Střet zájmů a odvolání z vedení nemocnice

Prymulova dcera v minulosti vlastnila také firmu Biovomed, tu založila v roce 2013, kdy jí bylo 24 let a podle týdeníku ještě studovala univerzitu v americké Tampě. Firma dokázala během dvou let utržit na poradenské činnosti pro farmaceutické firmy téměř 75 milionů korun. Čistého vydělala Karolína Prymulová bezmála 10 milionů korun.

Roman Prymula ve firmě figuroval na pozici prokury, zároveň byl v té době ředitelem Fakultní nemocnice v Hradci Králové a také předsedou výboru České vakcinologické společnosti, kterým je stále.

Kvůli napojení na Biovomed a tedy střetu zájmů v červnu roku 2016 tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček odvolal Prymulu z čela Fakultní nemocnice Hradec Králové. Prymula to označil za zástupný problém, důvodem k odvolání podle něj byly názorové neshody a osobní spory s Němečkem.

Měsíc ministrem zdravotnictví

Firma Medimun dotaci získala v době, kdy byl Prymula vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Ministrem zdravotnictví ho prezident Miloš Zeman jmenoval 21. září, premiér Andrej Babiš ale v pátek navrhl Prymulovo odvolání.

Bez roušky a v restauraci. Prymula porušil zákazy, opozice žádá rezignaci

Reagoval tak na fotografie v deníku Blesk zachycující Prymulu, jak odchází bez roušky v noci z restaurace, která měla být v tu dobu podle vládního nařízení zavřená. Prymula sám přitom opatření týkající se i povinného nošení roušek vyhlašoval a opakovaně žádal lidi, aby je dodržovali.

Prymula uvedl, že žádné opatření proti koronaviru neporušil, a odmítl rezignaci, ke které ho Babiš vyzval. Zeman rozhodnutí o odvolání odložil na příští týden, v úterý se setká s kandidátem na Prymulovo ministerské místo. Podle médií by jím měl být dětský hematolog a náměstek ředitele brněnské fakultní nemocnice Jan Blatný.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video