Roman Janoušek před hlavním líčení u Městského soudu v Praze. (16. července...

Roman Janoušek před hlavním líčení u Městského soudu v Praze. (16. července 2013) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Janouškovým pobytem na horách v Rakousku se zabývá ministryně Benešová

  • 41
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová se zabývá kauzou pobytu odsouzeného a údajně vážně nemocného lobbisty Romana Janouška na horách v Rakousku. Uvedla bez bližších informací v odpovědi na písemnou interpelaci předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky, který v dopise narážel na to, jak je možné, že Janoušek místo odpykávání svého trestu trávil zimu v rakouských Alpách.

„Vážený pane předsedo (Poslanecké sněmovny), pana poslance jsem informovala, že ve věci činím šetření a po obdržení relevantních podkladů neprodleně na interpelaci odpovím,“ uvedla Benešová v odpovědi zaslané prostřednictvím předsedy Sněmovny.

Jurečkovi však připadá její odpověď příliš stručná. „Paní ministryně Benešová byla velmi stručná na můj vkus, takže proto já jsem vyslovil s tou interpelací nesouhlas,“ řekl Jurečka. Interpelace se proto bude projednávat na plénu Sněmovny při pravidelných čtvrtečních písemných interpelacích.

Opilý lobbista v roce 2012 v Praze úmyslně srazil autem ženu, kterou tak vážně zranil. Byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Janoušek si má odpykat ve vězení 4,5 roku. Zatím ale strávil za mřížemi kvůli svému zdravotnímu stavu jen zhruba rok a čtvrt. Trest nastoupil v listopadu 2014 a ve vězení byl do března 2016. Trest mu byl opakovaně přerušen ze zdravotních důvodů, naposledy v květnu 2018.

Podle lékařských posudků Janoušek trpí nevyléčitelnou nemocí a při chůzi se musí opírat o francouzskou hůl. Po operaci mozku má podle lékařů v hlavě implantát, který by se pohybem mohl uvolnit, a Janouška tak zabít.

Měl chodit o holi, snímky však Janouška ukazují v lyžařském oblečení v Alpách

Seznam Zprávy ale získaly fotografie z přelomu let 2019 a 2020, kdy se Janoušek bez hole pohybuje na zasněžených svazích rakouských Alp.  Na snímcích, které mají Seznam Zprávy k dispozici, ale Janoušek třeba táhne sáně a má na sobě lyžařské vybavení. Janouškův advokát Lukáš Trojan to podle serveru nechtěl komentovat.

„Nejsem hoden, abych posuzoval zdravotní stav pana Janouška, ale podle fotografií a zpráv, které za poslední dny prolétly internetem, není známka po tom, že by se z důvodu implantovaného čipu nějak omezoval v pohybu, ba naopak, podle lyžařské helmy a oblečení soudím, že si užíval zimních radovánek bez jakéhokoli omezení. Můžete mi, prosím vysvětlit, jak je toto možné?“ napsal Jurečka ministryni Benešové.

4. února 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video