Martin Roman a Václav Klaus ml.

Martin Roman a Václav Klaus ml. | foto: iDNES.cz

Proč z Romanova PORGu odešli ředitelé? Školy doplácejí na boj o vliv

  • 146
Odchodem ředitelů Václava Klause mladšího a Martina Metelky ze soukromých škol PORG vygradovala snaha oslabit vliv bývalého šéfa ČEZ Martina Romana na tyto instituce. Školy začaly zpětně doplácet na to, že není zcela jasné, kdo za nimi stojí. A na rozložení sil ve správní radě, která má na chod škol rozhodující vliv.

Čtyři ku dvěma. Takové je podle několika bývalých i současných zaměstnanců PORGu současné rozložení sil ve správní radě obecně prospěšné společnosti PORG. Podle zápisů v obchodním rejstříku se rozložení sil ve správní radě naposledy měnilo loni.

Vyšší číslo mluví ve prospěch bývalého šéfa ČEZ Martina Romana. Jak je veřejně známo, Roman do škol investoval nejméně 100 milionů korun, aby mohly být otevřeny další dvě pobočky.

Krize v PORGu

Ve správní radě, která má klíčový vliv na chod soukromých škol, podle obchodního rejstříku sedí kromě Romana i jeho manželka Lenka a mladší bratr Patrik, který je také předsedou představenstva a generálním ředitelem Pražských služeb. Jejím členem je také Milan Hejl, spoluzakladatel PR agentury AMI Communications. Dříve si u této agentury objednávala kampaně ČEZ, nyní firma pracuje pro charitativní projekt Čtení pomáhá, ve kterém se Roman angažuje.

Právě poměr sil ve správní radě chtěl odcházející ředitel Nového PORGu Martin Metelka změnit. Roman ale jakoukoliv obměnu správní rady odmítl a Metelka dal následně výpověď. Metelka tyto okolnosti komentovat nechtěl. Roman je ve svém dopise nezmínil.

"Klaus se cítil jako majitel PORG"

O vliv šlo také v případě odchodu Václava Klause mladšího, který byl ředitelem obecně prospěšné společnosti PORG. Uvedl to Roman v dopise rodičům, který následně v mírně zkrácené verzi rozeslal i médiím.

"Kořenem současného sporu je bohužel věc, kterou jsem podcenil, a to, že Václav Klaus se stále více cítil jako majitel PORGu, jak to ostatně sám uvedl v dopise na rozloučenou," uvedl Roman (dopis Romana rodičům si přečtěte zde).

Klaus mladší se s rodiči školy rozloučil slovy, že je hrdý, že většina veřejnosti a polovina rodičů ho považovala za majitele soukromých škol.

"Nechci se nechat zatáhnout do sporu emeritní ředitel versus přední český miliardář a celou věc rozdmýchávat. Takže vyjádření pana Romana nehodlám komentovat," řekl v pondělí iDNES.cz Klaus mladší.

Školu zřizuje desetičlenné sdružení

Školy zřizuje občanské sdružení Pro gymnázium, které stojí za obecně prospěšnou společností PORG. Podle posledního dostupného zápisu ze schůze občanského sdružení, má sdružení deset členů včetně Martina Romana a jeho dvou příbuzných.

PORG jako první českou soukromou školu založil v roce 1990 současný šéf firmy Scio Ondřej Šteffl. Ten se z ní později stáhl a škola si prošla krizí v podobě neshod mezi zaměstnanci a rodiči. Lidé, kteří školu zakládali, poté zřídili občanské sdružení Pro gymnázium, které vzniklo v listopadu 1997. O necelý rok později toto sdružení založilo obecně prospěšnou společnost PORG. Od srpna 1998 se v chodu tehdy jediné školy začal angažoval i Klaus mladší, který se stal ředitelem obecně prospěšné společnosti. Roman o devět let později daroval PORGu 100 milionů korun na rozvoj.

"Před šesti lety jsem se rozhodl založit školu, do které bych sám jako dítě chtěl chodit. Školu, která bude dvojjazyčná, náročná a bude skvěle připravovat své studenty na život i práci. Hledal jsem pedagogické experty, když za mnou přišel Václav Klaus a přesvědčil mě, abych nové školy založil s PORGem, který měl výbornou akademickou pověst, ale byl malý a neměl prostředky na další rozvoj. Po dlouhém zvažování jsem tuto nabídku přijal a rozhodl se s ním spolupracovat," popsal v pondělí v dopise Roman.

Václav Klaus mladší minulý týden v dopise rodičům uvedl, že v letech 1998 až 2007 držel ve zřizovateli jednu dvanáctinu. "Od roku 2007 je můj vlastnický vliv nulový," řekl iDNES.cz Klaus mladší. Kdo za školami stojí, uvést nechtěl.

"Jako vlastník školy se prezentoval pan Roman. Takto vystupuje a jedná," uvedl Metelka. Podobný názor zastávají také příznivci Klause. Roman ale nic takového v pondělní reakci pro rodiče neuvedl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video