Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rok jsem se snažil mlčet. Už nebudu, říká Rath o poměrech v ČSSD

  10:05
Jiří Paroubek znovu rozčeřil zdánlivě poklidné vody sociální demokracie. Když před týdnem oznámil, že by za dobrého nástupce ve funkci předsedy ČSSD považoval středočeského hejtmana Ratha, řadě členů ČSSD se zatmělo před očima.

Bylo to pro mě překvapení, říká David Rath o tom, že ho bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek navrhl do vedení strany. | foto:  Dan Materna, MAFRA

Zatímco Paroubek už odešel ze scény, Rath o sobě dává vědět a řadu sociálních demokratů tím znervózňuje. Dosavadní drsný konfrontační styl ČSSD se jim totiž začíná zajídat a chtějí změnu. V rozhovoru pro MF DNES David Rath otevřeně popisuje napjaté vztahy uvnitř strany i své další ambice.

Pane hejtmane, tak prý jste tím pravým, kdo má řídit ČSSD. Tedy podle Jiřího Paroubka...
To těžko komentovat. Je to názor předchozího předsedy. Někteří ho možná sdílejí, někteří jsou ostře proti.

O SPORECH V ČSSD

"Já jsem si nezačal. Byli to Milan Urban a Michal Hašek, kdo na mě zaútočili. Že prý jsem něco jako Haider."

A váš názor?
V tuto chvíli to neřeším. Příští rok určitě na předsedu kandidovat nebudu. Za delší horizont je těžké se dívat. Nikdo neví, co bude.

Proč ne teď? Málo si věříte?
O to nejde. Ale těch důvodů je hodně. Chci dokončit věci, které jsem rozpracoval ve Středočeském kraji. Jsou to často finančně náročné projekty, dostavby nemocnic, rekonstrukce Jezuitské koleje v Kutné Hoře...

Co jste si řekl, když Jiří Paroubek před týdnem vyslovil vaše jméno? Mimochodem: řekl vám to předem?
Neřekl. Bylo to pro mě překvapení. Příjemné, samozřejmě. Čekal jsem, jestli kolegové udrží nervy na uzdě. A ukázalo se, že někteří je neudrželi. To mě trochu pobavilo. A tím to pro mě končí.

Čím to je, že jsou z vás kolegové tak vynervovaní?
No nevím, jestli ze mě. Víte, ČSSD je ve složité situaci. Vyhrála volby, ale nesestavila vládu. Ztratila sebevědomí. Navíc teď je spousta lidí nervózních před komunálními volbami, obhajují své pozice. A to u některých vede k tomu, že jsou nervóznější - a místo aby útočili na vládu, zaútočili na své kolegy v ČSSD.

Průzkumy od brouka Pytlíka


Komentář autora: Buďme konkrétní. Lidé v ČSSD zaútočili hlavně na Ratha. Místopředseda Milan Urban například řekl, že Rath škodí ČSSD: "Hulvátství a sprostota není náš styl. Tím je slušnost."

Zdá se, že se vše točí kolem vašeho stylu. Nějaký ten drsnější výraz na adresu oponenta, to vám nebylo nikdy cizí...
Je to takový trošku jestřábí styl. Ale pozor, takřka nikdy nepoužívám sprosté, vulgární výrazy. Baví mě ironie, někdy sarkasmus. Černý humor, ale ne každý mu rozumí. Někdy to nepochybně přestřelím, protože i já se rád v životě pobavím. Prostě si myslím, že by politika nemusela být jenom kožená.

"Někteří kolegové mají úplně zoufalé nápady, abychom s vládou úzce spolupracovali, že bychom jim snad měli lézt do zadních otvorů a vyprávět, jak jsou báječní." To jsou vaše slova z minulého týdne. Chápu, že se kolegům tenhle sarkasmus nezamlouvá.
Tak předně, já jsem si nezačal. Byli to Milan Urban a Michal Hašek, kdo na mě zaútočili. Urban řekl, že jsem něco jako Haider. Já jsem se k těmto kolegům poměrně dlouho nevyjadřoval. Myslel jsem si, že se máme věnovat hlavně politikům vládní koalice, a ne útočit na sebe navzájem. Těšil jsem se, že při hlasování o důvěře vládě vystoupí Milan Urban jako náš ekonomický expert, řekne, jaké jsou naše recepty na krizi a co dělá vláda špatně. Ale asi jsem nedával pozor, nic takového jsem tam od Milana Urbana nezachytil.

Vy si protiřečíte: nechcete útočit, ale zase útočíte.
Chci jenom vysvětlit, že to byla chyba. Ale když jste se ptal na můj styl, který kritizují... Kdyby byl tak škodlivý, tak bychom asi těžko mohli drtivě vyhrát krajské volby. Tehdy jsem byl neformálním lídrem kampaně já díky tématu zdravotnických poplatků. A vyhráli jsme. A to i v baštách ODS.

To bylo před dvěma lety. Situace se změnila a taková konfrontace teď už u voličů nefungovala.
Možná jste si toho všimli, ale já jsem se zhruba na rok před letošními volbami stáhl. Odmítal jsem rozhovory. Rok jsem se snažil nebýt vidět a mlčet. Vyjadřoval jsem se úsporně ke zdravotnictví...

To vám prý doporučili, abyste nedráždil voliče.
Domluvili jsme se tak s Jiřím Paroubkem právě proto, že Jaroslav Tvrdík (volební manažer - pozn. red.) na mě útočil, že moje vystupování může prohrát volby.

Předpokládám, že to doložil nějakým ze svých průzkumů.
Samozřejmě. Tam padaly tisíce průzkumů od renomovaných agentur až po agentury brouka Pytlíka a Jaroslav Tvrdík s těmi průzkumy kouzlil jako s kartami. Těžko se v nich někdo vyznal. No a já jsem řekl: Myslím si opak, ale respektuju váš názor, stáhnu se.

A co tím chcete říct? Že vy za letošní kampaň a výsledek ve volbách nemáte odpovědnost?
Já jsem prostě žádnou kampaň nevedl. Neměl jsem jediný billboard, jediný leták... Billboardy ale vedle předsedy měli Hašek, Urban, všichni ostatní lídři. Já jsem vidět nebyl. To prohráli moji kolegové. To nebyla jenom prohra Jiřího Paroubka. To byla prohra všech, kdo s ním tu kampaň dělali. A já jsem mlčel a nekomentoval to. A teď po mně vystartují. Úplně bez příčiny.

Stojím plně za Sobotkou

Komentář autora: Jindy sebevědomý a jízlivým slovníkem vládnoucí Rath se noří do pocitů křivdy a nepochopení. Hlásí se sice pořád k blízkosti názorů s Paroubkem, ale jednu věc bývalému šéfovi vyčítá: "Vybral si špatné spolupracovníky. Příliš naslouchal Tvrdíkovi, který narýsoval úplně špatný koncept kampaně."´

O VLADIMÍRU DRYMLOVI

"Vladimír Dryml se nebojí říznout. Podle mě patří do politiky. Ale má své limity. Vlastně jako každý z nás."

Vyčítáte výběr těch nejbližších taky někdy sobě?
Samozřejmě. Člověk někdy šlápne vedle. Někdy i několikrát.

Jako třeba s Vladimírem Drymlem? Z něj jste jako ministr zdravotnictví udělal náměstka, a on tak nastartoval kariéru v ČSSD. Stal se senátorem, vicehejtmanem a dotáhl to až k té ostudné historce, kdy sháněl diskreditační materiály na kolegyni v ČSSD.
Pan Dryml je složitá osobnost. Na ministerstvu udělal tak z devadesáti procent dobrou práci včetně kontrol pojišťoven. To byly velmi vypjaté okamžiky. On má velkou výhodu. Je chirurg, nebojí se říznout. Takové lidi do týmu potřebujete.

Mluvíte o něm pěkně. Pro vás se nediskvalifikoval najímáním detektivů, aby měl čím vydírat šéfku krajské ČSSD?
To byla chyba. Řekl jsem mu to do očí. Ale jestli se diskvalifikoval, to musí říct voliči v dalších senátních volbách.

Chce být předsedou ČSSD. Sám ho tedy budete moci podpořit na sjezdu ČSSD.
Ne, to ne. Mou podporu má Bohuslav Sobotka. Vladimír Dryml je člověk, který podle mě do politiky patří. Ale má své limity. Vlastně jako každý z nás.

Proč jste si vy jako zastánce razantní, tvrdé a důsledné opozice vůči vládě vybral právě Bohuslava Sobotku? Nebo jinak: jak si zrovna vy můžete vybrat mezi Sobotkou a Haškem, když oba razí heslo, že je třeba s vládou vést dialog?
Prostě Bohuslav Sobotka má mou plnou podporu i proto, že je úřadujícím předsedou. Má zodpovědnost za ČSSD. Máme před volbami a on reprezentuje sociální demokracii jako šéf. Nechci znejisťovat voliče tím, že bych říkal, že ten, kdo nás vede, nemá být předsedou. Má jím být. Má pro to předpoklady, zkušenosti, je inteligentní...

DAVID RATH

Narodil se 25. prosince 1965 v Praze. Vystudoval lékařskou fakultu. Pracoval jako internista.

V roce 1994 vystoupil z ODS, o rok později založil Lékařský odborový klub a inicioval stávku lékařů.

Od roku 1998 vedl lékařskou komoru.

V dobách Paroubkovy vlády (2005) byl jmenován ministrem zdravotnictví. V roce 2006 se stal poslancem ČSSD, dva roky nato ještě středočeským hejtmanem.

Měli jsme jednat o vládě

Komentář autora: I když má David Rath pověst radikála a neústupného politika, v jedné věci překvapuje: má za to, že se i přes velké názorové neshody mohla ČSSD po letošních volbách pokusit o vytvoření vlády a vyjednávat s TOP 09, Věcmi veřejnými či ODS.

Ačkoliv jste do stran napravo od ČSSD v kampani tak šili, uměl byste s nimi vyjednávat o vládě?
Vždyť i ty strany mezi sebou vedly tvrdou konfrontaci. Prostě po volbách musíte umět udělat kompromis a někdy ustoupit. Ale chci jen říct, že mně šlo o vyjednávání podmínek tolerance. Rozhodně jsem odpůrcem velké koalice s ODS. Mám za to, že to není dobré pro klima ve společnosti.

Čistě teoreticky: dokázal byste se v zájmu nějakého kompromisu vzdát i svých kategorických postojů ke zdravotnickým poplatkům?
Možná bych musel. Tak to prostě je. Každý se musí snažit hájit své zásadní pilíře, ale na druhou stranu, pokud jdete s někým do koalice, tak jde o vyjednání kompromisů. Samozřejmě je i na vaší šikovnosti, aby ten kompromis byl ve váš prospěch. Ale nikdy to není sto procent.

Dost teorie. Realita je dneska taková, že vládnou jiní a ČSSD je v opozici. Takže ve svém odmítání poplatků nejspíš setrváte.
Jednoznačně.

Před volbami jste ale uvažoval o tom, že třeba poplatek za pobyt v nemocnici byste mohli vzít na milost.
V tom jsem se neshodl s Jiřím Paroubkem. Ale ano, příspěvek na stravu v nemocnici, nikoliv za pobyt, je pro mě akceptovatelný.

Dnešního ministra zdravotnictví Leoše Hegra znáte z dob, kdy byl ředitelem nemocnice v Hradci a vy ministrem. Zatím jste o něm mluvil s respektem. Za jak dlouho ho začnete verbálně trhat na kusy?
Záleží na tom, co bude dělat. Znám ho jako uvážlivého člověka, který se nikdy nepouštěl do žádných experimentů, vždycky všechno promyslel. Myslím ale, že on se bude dostávat - spíš než se mnou - do konfliktu s lidmi z vlastní TOP 09. Je na něm, jestli své postoje uhájí, anebo podlehne těm tlakům a začne realizovat podle mě ty neskutečné plány TOP 09. Záleží na něm a na tom, jakou bude mít sílu.

A jakou vlastně budete mít sílu vy? Předsedou ČSSD být nechcete. Obstojíte v boji o místopředsednické křeslo?
To já ani nevím, jestli budu kandidovat. Bude záležet i na tom, kdo se stane předsedou. Dovedu si představit spolupráci s Bohuslavem Sobotkou. Na druhou stranu - když to trochu zlehčím - nemyslím si, že bych chtěl být místopředsedou Vladimíru Drymlovi.

Je mi to jasné. Bál byste se, že na vás začne shánět kompromitující materiály?
Na mě má Vladimír Dryml určitě celý archiv.

A vy na něj taky, předpokládám.
No jasně. Nezapomínejte, že jsme spolu přece dělali na ministerstvu. (směje se)

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...