Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Loňský rok byl v Česku nejteplejší za posledních 54 let

  13:24
Průměrná teplota v roce 2014 činila 9,4 stupně Celsia. To podle meteorologů znamená, že loňský rok byl vůbec nejteplejším od roku 1961, kdy jsou průměry v České republice zpracovávány. Hodnota je o dva stupně vyšší, než je dlouhodobý průměr. Zvlášť březen byl oproti normálu výrazně teplejší.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

„Teplotní odchylka v jednotlivých měsících kolísala od +3,7 °C v březnu až po -0,5 °C v srpnu. Teplotně silně nadnormální březen 2014 s průměrnou teplotou 6,1 °C a březen v roce 1990 se stejnou průměrnou teplotou jsou nejteplejšími březny od roku 1961. Jen dva měsíce (květen a srpen) byly chladnější, než by odpovídalo dlouhodobému průměru,“ uvedl Radim Tolasz z Českého hydrometeorologického ústavu.

Srážkově byl loňský rok normální. Celkový průměrný úhrn srážek činí 674 milimetrů, což je 0,3 procenta pod dlouhodobým průměrem. Nejvíce pršelo v květnu, nejméně pak v únoru.

Analýza 148 stanic s řadou měření delší než 30 let ukázala, že rok 2014 byl na 134 stanicích nejteplejším rokem v historii pozorování. Celou zprávu popisující počasí v roce 2014 najdete na webu infomet.cz

Leden špatné rozptylové podmínky i silná námraza

Začátek roku byl ve znamení nepříznivých rozptylových podmínek, které vedly k vyhlášení smogové situace na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Zajímavý byl 3. leden na Lysé hoře v Beskydech, kde naměřili 21 cm silnou vrstvu námrazy. 

Maximální denní teplota se pohybovala kolem +10 °C. Loňskou nejvyšší lednovou teplotu +16,2 °C naměřili v Ropici u Třince 19. ledna, nejnižší -24,8 °C v Kořenově na Jizerce 26. ledna. Na dvou stanicích v okrese Bruntál meteorologové 26. ledna zaznamenali takzvaný arktický den (maximální teplota byla nižší než -10 °C).

Únor prudký vítr a silná vrstva námrazků na Milešovce

Hned první únorový den foukal v horských oblastech Jeseníků a Beskyd velmi silný vítr. Na Šeráku až 138 km/h, na Slaměnce 134 km/h a Lysé hoře 129 km/h. O dva dny později byla na Milešovce naměřena 27 cm silná vrstva námrazků, tedy kombinace námrazy, ledovky a jinovatky.

Nejvyšší únorovou teplotu +16,7 °C naměřili ve Volarech na Prachaticku 15. února, nejnižší -16,5 °C na šumavském Březníku 12. února.

Březen smog vystřídal silný vítr, v Dobřichovicích až 24 stupňů

Nepříznivé rozptylové podmínky se od 12. do 14. března vyskytly opět v na Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Zlepšení přišlo s postupně sílícím větrem. Nejsilnější nárazy zaznamenaly 16. března stanice Sněžka (152 km/h) a Fichtelberg (126 km/h).

První jarní den 21. března byl nejteplejším dnem měsíce. Teplota sice na žádné stanici nepřesáhla hranici letního dne 25 °C, ale v Dobřichovicích nedaleko Prahy vystoupala až na 24,1 °C . Nejnižší březnovou teplotu -17,1 °C zaznamenali na šumavské Rokytské slati 26. března.

Duben vydatné sněžení a téměř letní den

Počasí se snažilo v dubnu dohnat deficit sněhových srážek, a tak 15. dubna napadlo i přes 10 centimetrů nového sněhu - na Pomezních boudách a Lysé hoře v Beskydech 15 cm a na Luční boudě 13 cm. 

Nejteplejším dnem byl 25. duben, kdy v Doksanech na Litoměřicku dosáhla teplota téměř k hranici letního dne 24,9 °C, nejchladněji bylo 17. dubna na Horské Kvildě -13,6 °C. 

Květen povodně i první tropické noci

V květnu se objevily i vydatné deště. Denní úhrny srážek na stanicích v Moravskoslezských Beskydech 15. května přesahovaly hranici 100 mm. To způsobilo o den později krátkodobý vzestup Olše v Českém Těšíně mírně nad hranici třetího stupně povodňové aktivity, což lze považovat za první povodňovou situaci v roce. Intenzivní srážky se vyskytly i 17. května odpoledne v Krkonoších, což vedlo k překročení třetích povodňových stupňů na Labi a na Smědé.

Devatenáctý květen byl prvním dnem s teplotou nad 25 stupňů, tedy letním dnem. Naměřili ji ve Staňkově na Domažlicku a v dalších dnech na mnoha stanicích. V poslední dekádě května se vyskytly první dny s tropickou nocí, kdy minimální teplota neklesne pod 20 °C

Na konci května se ve východní části Čech a na Moravě objevily přívalové srážky. Třídenní vysoké úhrny srážek znamenaly překročení třetích stupňů povodňové aktivity na Úslavě, Klabavě, Jičínce a na Černém potoce.

Červen nejteplejší den roku i chlad v mrazových kotlinách

V červnu se po nočním vyjasnění vyskytovalo velké kmitání u denních teploty. Například 9. června, kdy na některých jihočeských stanicích ranní minimální teplota klesla pod 5 °C a odpolední maximální teplota dosahovala hodnot vyšších než 30 °C.

Nejteplejším dnem v roce byl 10. červen. Ve Strážnici na moravsko-slovenském pomezí naměřili maximální denní teplotu 35,9 °C, v Ústí nad Labem, Vaňově 35,8 °C nebo v Brodě nad Dyjí 35,7 °C.

Na konci června v oblastech, které jsou označovány jako mrazové kotliny, ještě docela běžně klesá minimální teplota měřená ve 2 metrech nad povrchem do záporných hodnot. Tak tomu bylo i 27. června na Rokytské slati -4,7 °C, na Březníku -3,4 °C nebo na Horské Kvildě -2,8 °C.

Červenec poslední tropická noc

Také na začátku července ještě klesala v mrazových kotlinách teplota pod bod mrazu. Naopak jedním z nejteplejších dní v roce byl 20. červenec, kdy teploty na mnoha místech středních Čech přesáhly hranici 35 °C. O dva dny později se vyskytla poslední tropická noc s minimální teplotou nad 20 °C, a to na Jičínsku a Královéhradecku. V historii přitom meteorologové zaznamenali tropické noci i v září, nejpozději v Ostravě, Mošnově a Holešově 30. září 1991.

Srpen povodně a poslední tropický den

V srpnu byl pouze v šesti dnech zaznamenán tropický den a poslední v roce byl už 11. srpna. Tropické dny se přitom u nás běžně vyskytují i kolem 20. září a nejpozději zaznamenaný byl 4. října 1929 v Litvínovicích u Českých Budějovic. Roční počet tropických dní se však na stanicích pohyboval na jednotlivých stanicích kolem průměru.

Přívalové srážky na počátku srpna způsobily na horním toku Novohradky překročení třetího povodňového stupně v profilu Luže.

Září vrátily se letní teploty

Na začátku září skončilo více než 25 dní trvající chladné počasí a 4. září byl zaznamenán letní den. 

Tlaková níže Biggy přinesla na konci první a na začátku druhé dekády září do střední Evropy deštivé počasí. Tok Jevišovky 14. září přesáhl třetí povodňový stupeň v Jevišovicích a Výrovicích (kde dokonce dosáhl úrovně padesátileté vody) a Božice, o den později ještě v Hrušovanech nad Jevišovkou.

Říjen poslední lení den a první sníh v Beskydech

Poslední letní den se na našem území vyskytl 9. října. Teplotní hranici pro letní den překonaly stanice Staňkov na Domažlicku 25,9 °C a šumavská horská stanice Hliniště na Prachaticku 25,8 °C.

22. října byly na celém území republiky zaznamenávány trvalé, místy vydatné, frontální srážky. Třetí povodňový stupeň byl překročen na Černé v Ličově a na Otavě v Sušici.

První sněhovou pokrývku loňské zimy zaznamenali meteorologové až 23. října v Beskydech 10 cm. Sníh však postupně do konce měsíce roztál.

Listopad minimum sněhu a problémy se smogem

Začátek listopadu přinesl do střední Evropy návrat teplého počasí. Padla řada rekordů. Například v Krásném Údolí na Karlovarsku byla naměřena hned 1. listopadu maximální teplota 18,6 °C, což bylo o celé 2 stupně více než předchozí maximum ze 14. listopadu 2010. Rekord padl i v Mariánských Lázních.

Od 14. do 16 listopadu trvala první smogová situace zimní sezony na Ostravsku, Karvisku a Frýdecko-Místecku bez Třinecka. V průběhu listopadu se ani na horách nevytvořila významnější vrstva sněhu.

Prosinec ledovka zastavila vlaky

Hned 1. prosince odpoledne se začala na téměř celém území vytvářet ledovka. a způsobila problémy hlavně v trolejové dopravě, tedy vlakům, tramvajím a  trolejbusům. Na severní Moravě byla ledovka plynule vystřídána inverzním zvrstvením atmosféry a špatnými rozptylovými podmínkami. Smogová situace trvala až 89 hodin. Delší smogová situace byla vyhlášena naposledy v listopadu 2012.

V noci na 27. prosince v mrazových kotlinách na Šumavě naměřili nejsilnější mráz na stanicích Rokytská slať -27,2 °C, Březník -26,1 °C, a Horská Kvilda -21,3 °C.

Víc než deseticentimetrová výška sněhově pokrývky se na horách udržela až po 12. prosinci a na konci roku leželo nejvíce na Labské boudě 49 cm.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Loňské závody ve Špindlu řeší policie, lyžaři už plánují další. Ještě dražší

24. dubna 2024

Premium Zatímco se detektivové protimafiánského útvaru NCOZ zabývají podezřením na dotační podvod v...

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  19:44

Sledujeme online Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...