Maminky musejí být na prohození dětí připraveny, říká otec Nikolky (na snímku vlevo se svou biologickou matkou)

Maminky musejí být na prohození dětí připraveny, říká otec Nikolky (na snímku vlevo se svou biologickou matkou) | foto: TV PRIMA a MAFA

Rodiny zřejmě odloží návrat vyměněných dětí

  • 288
Rodiny dětí zaměněných v třebíčské nemocnici zřejmě odloží návrat holčiček k biologickým rodičům. Původně si je chtěly prohodit 9. prosince, kdy oslaví první narozeniny. "Klidně to může být až po Vánocích. Maminky musejí být připraveny," vysvětlil MF DNES otec Nikolky Jan Čermák.

Vše o záměně miminek v třebíčské porodnici čtěte zde...

Původní plány na vrácení dětí patrně padají. "Asi už neplatí devátý prosinec. Zjistili jsme, že to tak nejde řešit. V žádném případě nebudeme děti měnit jen proto, aby to bylo do jednoho roku holčiček," říká Jan Čermák z Přibyslavic.

Jeho žena Jaroslava si jen velmi pomalu zvyká na to, že přijde den, kdy malou Verunku nahradí Nikolka. "Dva tři dny jsme v pohodě, pak to ale na nás zase sedne. Ta představa, že si holčičky jednou vyměníme."

Jste spokojeni se zpravodajstvím iDNES.cz? Dejte nám svůj hlas v anketě Křišťálová lupa
Rodiny se čas od času navštěvují, aby si Verunka s Nikolkou zvykaly na své biologické rodiče. "Jeden den byla Verunka u paní Trojanové, která hlídala obě holčičky," popisuje Čermák. V následujícím týdnu se rodiny dohodnou na společném vícedenním pobytu.

S Liborem Brožou a Jaroslavou Trojanovou z Jabloňova jsou téměř denně v kontaktu. "O víkendu jsme byli doma, ale telefonujeme si. Myslím, že si v týdnu zavoláme, kdy vyrazíme na společnou dovolenou, a za dva dny můžeme vyjet," plánuje Čermák.

Zdůraznil, že dovolenou hodlají rodiny trávit bez novinářů v zádech. "Potřebujeme se všichni a hlavně maminky sžívat s holčičkami úplně v klidu," objasnil.

Po výměně se podle něho už rodiny nebudou intenzivně setkávat. "Přátelství budeme udržovat. Ale určitě se nebudeme vídávat často. To aby si holčičky zvykly jen na pravé rodiče."

Kraj rozhodne, jak pomůže rodinám
K Čermákovým zavítal v pátek večer hejtman Miloš Vystrčil. "Chtěl znát náš názor na situaci. Zopakoval jsem mu, že dokud bude ředitelem nemocnice pan Mayer, tak s nemocnicí nejednáme."

Hejtman nabídl rodině dar. "Nebráním se tomu, přijmout od kraje pomoc. Žádnou částku jsem však neřekl, protože pak už by to nebyl dar. My opravdu neřešíme peníze. My řešíme, co s dětmi!" uvedl Čermák.

Podle Vystrčila bude rada kraje řešit možnou výpomoc oběma rodinám v úterý. "Rodiny jsou ochotny přijmout finanční výpomoc na úhradu společného pobytu a zvýšených nákladů, které mají. Rada v úterý rozhodne jakou pomoc poskytneme," konstatoval Vystrčil.

Odškodné za újmu způsobenou záměnou miminek ale budou řešit až právníci a soudy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video