Vlasta a Václav Malí, kteří se z hořícího domu ve Vítkově dostali ven

Vlasta a Václav Malí, kteří se z hořícího domu ve Vítkově dostali ven | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Rodina z Vítkova se chystá na obhlídku domků, na kontě má 600 tisíc

  • 181
Více než 600 tisíc korun se už sešlo na bankovním kontě, které pro oběti žhářského útoku ve Vítkově zřídila tamní radnice. Podle starosty Pavla Smolky lze za tuto částku ve městě či okolí pořídit domek. Členové rodiny se proto v pátek sejdou s představiteli města a dohodnou se na dalším postupu.

"Víme o dvou či třech nemovitostech, které by se už daly pořídit. Na konkrétní nabídky by se rodina měla jet podívat během příštího týdne. Doprovázet je bude naše pracovnice," řekl starosta.

Město dostalo nabídku i z jihomoravského Kyjova. "Tamní obyvatel prodává čtyřpokojový domek. Cena je 650 tisíc a byl by zařízený. Nabídku předáme," dodal starosta.

Peníze na účtu začaly přibývat po vysokých částkách v posledních dnech. "Například částkou 50 tisíc korun přispěla Židovská obec. Stejnou sumu poslal soukromý dárce. O deset tisíc korun víc poslala jedna romská organizace," vyjmenoval.

V současné době rodina bydlí ve dvou pokojích vítkovské azylové ubytovny. Celkem zde žije osm lidí včetně Anny Sivákové a Pavla Kudrika, kteří byli při požáru popáleni.

Jejich dvouletá dcera Natálka, která utrpěla popáleniny na 80 procentech těla, zůstává nadále v péči lékařů.

Domek, kde rodina bydlela a který oheň zcela zničil, patří šesti Němcům. Vítkovský stavební úřad už vydal rozhodnutí, podle kterého je nutné ruiny vyhořelého domku zbořit.

"Podle statika je dům v havarijním stavu. Hrozí, že se zdi zřítí. Nebudeme proto čekat na majitele a nařídíme stržení. Udělá se jen hromada suti. Nic se nebude odvážet," vysvětlil starosta.

Dodal, že náklady spojené s demolicí radnice bude vymáhat po majitelích domku. "Poslali jsme jim dopis, ve kterém jsme popsali, co se stalo. Zatím jsme nedostali z Německa žádnou odpověď," doplnil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video