Na kontě pro devítičlennou rodinu, která přišla při požáru o bydlení, se už sešlo téměř půl milionu korun.

Na kontě pro devítičlennou rodinu, která přišla při požáru o bydlení, se už sešlo téměř půl milionu korun. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Rodina z Vítkova dostala už 444 tisíc, demolici domu mají platit dědicové

  • 282
Vítkovská radnice může již brzy začít s hledáním bydlení pro devítičlennou rodinu, která přišla o dům při žhářském útoku. Na kontě se totiž sešlo již téměř půl milionu. Náklady na demolici vypáleného domu by mělo zaplatit šest Němců, kteří ho nedávno zdědili. S radnicí zatím nekomunikují.

"Už se to blíží k částce, se kterou by se něco dalo dělat. Jakmile se dostaneme přes pět set tisíc, začneme nějakou nemovitost hledat," řekl starosta. Už dříve řekl, že radnice bude rodině v hledáním nového bydlení pomáhat.

Nyní všichni bydlí ve dvou pokojích vítkovské azylové ubytovny. Celkem zde nyní žije osm lidí včetně Anny Sivákové a Pavla Kudrika, kteří byli při požáru popáleni. V péči lékařů stále zůstává dvouletá Natálka, která utrpěla popáleniny na 80 procentech těla.

VÍTKOV ZŘÍDIL KONTO PRO POSTIŽENÉ

Přispívat lze na číslo účtu 43-4619960257/0100

Náklady za demolici zaplatí Němci

Nemovitost, kde rodina bydlela a kterou oheň zcela zničil, patří šesti Němcům. Vítkovský stavební úřad už vydal rozhodnutí, podle kterého je nutné ruiny vyhořelého domku zbořit. "Podle statika je nyní dům v havarijním stavu. Hrozí nebezpečí, že se zdi zřítí. Nebudeme proto čekat na majitele a nařídíme jejich stržení. Udělá se jen hromada suti. Nic se nebude odvážet," vysvětlil starosta.

Dodal, že náklady spojené s demolicí bude radnice vymáhat po majitelích domku. "Poslali jsme jim dopis, ve kterém jsme popsali, co se stalo. Zatím jsme nedostali z Německa žádnou odpověď," doplnil.

Dluhy, osobní spory, nebo rasový útok?

Případ vyšetřuje policie, která se stále zabývá třemi verzemi. Podle jedné mohlo jít o pomstu či upozornění na dluh ze strany lichvářů. Druhá řeší případné osobní spory. Ve třetí se kriminalisté zabývají možností, že tři zápalné lahve do domku vhodili pravicoví radikálové, a případ tak může mít rasový podtext. Žháři na domek romské rodiny zaútočili v noci na 19. dubna.

Do domu vhodili tři zápalné lahve naplněné benzinem. Všichni tři zranění byli v péči lékařů ostravské fakultní nemocnice. Otec dítěte tam byl převezen z pražské vězeňské nemocnice, kam jej přepravila policie těsně po požáru. Zjistilo se, že se vyhýbal nástupu do vězení.

Prezident mu ale přerušil trest. V nejbližších dnech by hlava státu měla rozhodnout o případném udělení milosti.

V souvislosti s požárem policisté pátrají po tmavém autě. Údajně projelo kolem domu těsně po žhářském útoku. Podle svědků bylo neosvětlené. Ve voze prý sedělo několik lidí. Informace o voze a členech posádky mohou svědci policii předat prostřednictvím telefonního čísla 974 721 323.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue