Načerno. Přístavba je větší než původní dům. Majitel ji postavil mnohem...

Načerno. Přístavba je větší než původní dům. Majitel ji postavil mnohem rozsáhlejší, než na co měl povolení. | foto: Artur Janoušek, MF DNES

Podnikatel není s nelegální stavbou z rodiny sám, načerno staví i jeho syn

  • 246
Vlivný podnikatel Miloslav Šára, který si nelegálně staví dům v chráněné přírodě v Dolním Poohří, není ze své rodiny sám. Jak zjistila MF DNES, načerno má stavbu i jeho syn. A to o kus dál v Krušných horách. Ten se nyní snaží získat povolení dodatečně, což od roku 2021 s novým stavebním zákonem už nebude možné.

„Je to nepovolená stavba,“ potvrzuje vedoucí stavebního úřadu ve Vejprtech Božena Šefčíková. Mluví o rekonstrukci starého domu na okraji krušnohorského městečka Kovářská, který patří Miloslavu Šárovi mladšímu. Bylo sice vydáno stavební povolení, jenže stavebník k domku vybudoval mnohem větší přístavbu, než podle původního projektu směla být.

Jakmile se na to přišlo, vejprtský stavební úřad zahájil správní řízení o odstranění přístavby. Šára požádal o dodatečné stavební povolení, ale to mu neprošlo. Proti byl odbor životního prostředí magistrátu v Kadani, neboť nová stavba příliš zasahuje do ochranného pásma lesa, v jehož těsné blízkosti stojí.

„Protože odbor životního prostředí vydal záporné stanovisko, nezbylo nic jiného než žádost o stavební povolení zamítnout,“ řekla Šefčíková. Šára se s tím nechtěl smířit. „Odvolal se na ústecký krajský úřad, který ještě nerozhodl,“ doplnila.

Tvrdil, že je Vomáčka

Šára v rozhovoru s reportérem MF DNES sice potvrdil, že v Kovářské staví, pak ale zmateně prohlašoval, že neví nic o nepovolené stavbě, o zamítavém stanovisku ochránců přírody, zamítnutí žádosti o dodatečné povolení ani o tom, že se odvolal. Později připustil, že dostal od úřadu rozhodnutí. „No něco přišlo, no, já jsem to moc nečetl. A o co jde? To jsem neřešil já. Proč mi voláte vůbec. Nevím, že je nepovolená, nemám čas na vás.“

Vzápětí zavolal sám s tím, že má reportér špatné telefonní číslo, a tvrdil, že se jmenuje Franta Vomáčka a že žádného Šáru nezná. Nakonec potvrdil, že zmíněný dům má. „Ale já už to koupil takhle rozestavěný,“ řekl. Na fotografii Street View z té doby přitom rozestavěný domek vypadá jinak než dnes, a hlavně původní přístavba byla mnohem kratší.

Dům s okolními pozemky koupil Šára v květnu 2014 za 805 tisíc korun od Lenky Brůnové, rodinné známé, která ho získala v exekuci v únoru 2013, což nabylo právní moci v březnu 2014. Měsíc nato byla jako vlastník zapsána do katastru a hned v květnu téhož roku domek prodala Šárovi. I ona tvrdí, že přístavbu nedělala. „V žádném případě jsem nelegálně – v rozporu s vydaným stavebním povolením – v Kovářské žádný dům nestavěla,“ prohlásila.

Staví v přírodním parku

Právě ona figuruje i v případu nelegální stavby v přírodním parku Dolní Poohří. Je oficiální stavitelkou. V obou případech se ale silně angažuje Šárův otec, vlivný podnikatel Miloslav Šára, jenž prodává škodovky a dodává je třeba na ministerstvo vnitra, životního prostředí, vedení Ústeckého kraje, na radnice, do škol, ale i hasičům, policistům či Lesům ČR. Jeho firma sponzorovala ODS a ANO a v posledních třech letech uzavřela 65 veřejných zakázek za více než 43 milionů korun.

Dodatečná povolení už nebudou možná

Podle návrhu nového stavebního zákona, jenž má být vládě předložen do konce ledna, už nebude možné nelegální stavby dodatečně povolit. Stavební úřad vydá rozhodnutí o odstranění stavby.

„Výjimkou budou případy, kdy stavebník stavěl v dobré víře a nevěděl o protiprávnosti svého jednání. Důkazní břemeno zde však bude na straně stavebníka,“ řekl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

V „dobré víře“ může někdo nelegálně stavět například tehdy, když úředník vydá povolení omylem, neboť pak to není stavebníkova chyba nebo svévole.

V případech nelegálních změn povolených staveb zůstane vše při starém. Stavební úřad stavebníka vyzve, aby práce zastavil. Když poslechne, bude mít možnost žádat o dodatečnou legalizaci. Novela má platit od roku 2021.

Šára s Brůnovou se několik let snažili přemluvit úředníky, aby povolili stavbu rodinného domu v parku Dolní Poohří na pozemku hned vedle jeho rybníka. Vždy ale naráželi na nesouhlas úředníků odboru životního prostředí v Roudnici nad Labem, kteří vysvětlovali, že v přírodním parku se nic takového stavět nesmí. Navíc jde o ornou půdu a podle územního plánu o nezastavitelné území.

Zkoušeli všechno možné, rodinný dům nejprve maskovali za hospodářské stavení, pak žádali změnit územní plán, aby pozemek mohl být plochou pro bydlení, pak místem k rekreaci. Když nic nevyšlo, stavba na konci července začala růst načerno.

Šára vždycky prohlašoval, že se stavbou nemá nic společného, ale podle roudnických úředníků se účastnil jednání a vystupoval při nich jako investor. Na dotazy MF DNES nechtěli Šára ani Brůnová odpovídat, lokálním novinářům si později stěžovali, že je úředníci šikanují, a namítali, že podobných černých staveb jsou v okolí desítky.

Až když na nelegální stavbu v chráněném parku upozornila v srpnu MF DNES, úředníci vyzvali Brůnovou, aby práce zastavila. Což dodržela, dělníci však mezitím stihli vylít základovou desku, postavit hrubé zdi, kolem pozemku zabetonovat sloupky a natáhnout plot. Jeden z nich při tom spadl z lešení a v nemocnici zemřel.

Už jen demolice

Stavební úřad zahájil správní řízení o odstranění stavby, kromě toho se jí zabývá i odbor životního prostředí radnice v Roudnici nad Labem, inspekce životního prostředí, inspektorát práce, policie i zástupce ombudsmanky. Jak to s černou stavbou dopadne, není jasné. Ve hře je změna územního plánu a dodatečné povolení nebo i demolice.

Jeden domek už podnikatel Šára u svého rybníka načerno postavil, povolení získal až dodatečně. To v budoucnu nebude tak snadné jako dosud. Nový stavební zákon totiž podle návrhu zruší možnost dodatečného povolení nelegálních staveb a zbude jen demolice. „Platit by měl od roku 2021,“ řekl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video