Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na schůzi Poslanecké sněmovny 9. července 2019 v Praze. | foto: ČTK

Větší peníze na děti mají dostat i rodiče, kteří je už dobrali, radí Senát

  • 51
Na zvýšení rodičovského příspěvku, které má činit 80 000 korun, by měli podle senátních výborů dosáhnout i rodiče s dětmi do čtyř let věku, byť příspěvek v dosavadní výši vyčerpali. Doporučil to v úterý senátní sociální výbor, stejnou změnu minulý týden podpořil i výbor ústavně-právní. Horní komora se úpravou bude zabývat ve středu.

Základní rodičovský příspěvek se má podle vládního návrhu zvýšit od příštího roku o 80 000 korun na 300 000 korun. V případě vícerčat má příspěvek stoupnout ze současných 330 000 korun na 450 000 korun, rozhodla Sněmovna. Růst rodičovské má státní pokladnu stát zhruba 8,6 miliardy korun.

Hádka o vyšší rodičovský příspěvek. Opozice vytkla Maláčové, že zdržuje

Vyšší příspěvek mají dostávat podle předlohy rodiče novorozenců a dětí do čtyř let, kteří budou příspěvek k lednu ještě pobírat. Přesná částka bude záviset v těchto případech na předchozím příjmu a na potomkově věku, tedy na počtu měsíců, které zbývají do čtvrtých narozenin dítěte.

Senátní návrh počítá s tím, že by si rodiče dětí mladších čtyř let, kteří dosavadní příspěvek vyčerpali, mohli příští rok požádat o vyplacení navýšeného příspěvku, tedy o 80 000 korun. Obdobný návrh ale při předchozím sněmovním projednávání neuspěl. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) vládní verzi ve Sněmovně označila za koaliční kompromis a rozšiřování okruhu rodičů s nárokem na příspěvek odmítla.

Vládní novela obsahuje i další změny. Počet hodin, na který mohou rodiče dávat své děti do dvou let do školky či jinam na hlídání – a nepřijít přitom o rodičovskou – by se měl od ledna zdvojnásobit. Zatímco nyní je to 46 hodin měsíčně, nově by to mělo být až 92 hodin v měsíci. Rodičovský příspěvek se také bude započítávat do příjmů pro nárok na všechny dávky státní sociální podpory, které na výši příjmů závisí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video