Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pro kluky jsme zatím teta a strýc, popisují rodiče „vlčích dětí“

  15:35
Za svými dětmi často jezdí, o tom, že jsou jejich rodiče, jim zatím neřekli. Martina K. soud loni poslal na osm let do vězení, jeho manželku Hanu na psychiatrii. Na výsledky odvolacího soudu čekají na svobodě. Z centra metropole se přestěhovali do malého města za Prahou.

Přijíždíme na předem ohlášenou návštěvu, a ještě než stačíme zmáčknout zvonek označený příjmením Hany a Martina K., zastavuje nás jedna ze sousedek. "Měl by být zavřený a ona v blázinci. Aspoň bych před nimi nemusela hlídat svého dvanáctiletého kluka," spustí s tím, že ze svých sousedů má strach. Jméno ale uvést nechce. Stejně tak odmítá mluvit na kameru.

Názor vyjadřují i chlapi sedící nad pivem v nedaleké hospodské zahrádce. "Přijďte si natočit poctivou práci řemeslníka a ne někoho, kdo ubližuje děckám," pokřikují, když vidí kameru a fotoaparát.

"Potíž je v tom, že lidi povrchně soudí. Vidí článek v novinách a hned z vás udělají tyrana, aniž by o vás cokoliv věděli. S tím jsem se setkal i ve vězení," popisuje šestatřicetiletý Martin K.

Na začátku letošního roku jej soud poslal na osm let do vězení za týrání dvou synů. Jeho manželce Haně K. soud uložil podmínku a ambulantní psychiatrickou léčbu.

Tehdy ročního Vítka a dvouletého Martina úřady rodičům odebraly loni v dubnu. Případ je známý jako kauza "vlčích dětí". Rodiče existenci svých synů utajili před rodinou, úřady i lékaři. S kluky navíc až na jednu výjimku vůbec nevycházeli z bytu v centru Prahy.

Martin K. se proti rozsudku odvolal a nedávno jej Vrchní soud v Praze propustil z vazby. Na verdikt odvolacího soudu proto čeká na svobodě (více o propuštění obžalovaného čtěte zde).

Kauza "vlčích dětí"

Znalci u soudu uvedli, že děti jeví známky opožděného vývoje. Chyběl jim kousací reflex, měly opožděný kostní vývoj, slabé svaly a místo snahy tvořit slova a hlásky vydávaly jen skřeky. U soudu zaznělo i to, že nedokázaly kromě pláče jinak projevovat emoce. Podle znalců se nedokázaly například smát. Otce dětí označili psychiatři za manipulátora, který si zcela podmanil svoji manželku a vymyl jí mozek (více o posudcích znalců čtěte zde).

"Jsem ráda, že je doma. Bylo to překvapení, a když ho rodiče přivezli, bylo to veselé shledání," popisuje Hana K.

Vazbu Martin K. podle svých slov nenesl lehce. "Na celé té věci mi vadilo hlavně odloučení od mé ženy," říká a už poněkolikáté svoji ženu bere za ruku a dává jí pusu.

Hana K. se po rozsudku odstěhovala z Vinohrad. Nyní oba bydlí v bytovce v nedalekém Mníšku pod Brdy. Na léčení nedochází, protože rozsudek zatím není pravomocný.

Vztahy se sousedy jsou podle manželů zatím bez šrámů. Nejspíš proto, že do očí se jim nikdo neodváží cokoliv říci. Při rozhovoru před domem nás míjí sousedka, která se před chvíli svěřovala s obavami z přítomnosti člověka nepravomocně odsouzeného za týrání dětí. "Držte se, hlavně vy, paní, a jezte hodně sladké, choďte ven a držte hlavu vzpřímenou, aby vás místní respektovali," prohodí k manželům. Po předchozí kritice není ani památky.

Stejně jako na Vinohradech (kde iDNES.cz loni hovořil s Hanou K.), mají v brdském bytě pečlivě uklizeno. Stěnu a jídelní stůl v kuchyni zabydleli fotkami obou chlapců. Snad i proto, že u soudu se probíraly hygienické podmínky, ve kterých vychovávali své syny, a z úst policistů či znalců zaznělo, že děti byly v době, kdy je policisté v bytě našli, špinavé a nemyté.

Byt v Mníšku pod Brdy je na rozdíl od toho na Vinohradech malý jako dlaň. Vejde se do něj jen úzká předsíňka, malá kuchyň a ložnice. Balkon chybí. Manželům to nevadí, brdskou přírodu mají za humny, před okny malý park se vzrostlými stromy. "Máme to tu blíž do přírody, za byt navíc neplatíme tolik a je to blíž k dětem," vypočítává výhody nového místa Martin K.

Oba chlapci stejně jako jejich čtrnáctiletá sestra od loňska vyrůstají u Martinova bratra. Ten požádal o svěření dětí do opatrovnické péče. Rodiče s tím souhlasí, sami o výchovu dětí usilovat nechtějí. "Sice se nám stýská, chtěli bychom je zpátky, ale to už bychom se nikdy nezbavili sociálních úřadů," tvrdí Martin K. s tím, že časem by se do domu bratra a jeho rodičů chtěli přistěhovat. Aby vypomohli s rodinnou brašnářskou firmou, jejich jediným zdrojem obživy.

I s manželkou pak vypráví o tom, jak často syny navštěvují a jaké dělají oba kluci pokroky. O tom, že jsou jejich rodiče, jim zatím ovšem neřekli. "Jsme pro ně strýc a teta. Situaci jim vysvětlíme časem. Až se na nesmysl s vlčími dětmi zapomene, nebude žádná potíž si s nimi promluvit," je přesvědčený Martin K.

Se čtrnáctiletou dcerou Lenkou je vztah složitější. "Hledáme k sobě cestu. Je to v podstatě, jako bychom měli nové dítě. Teď se blíží prázdniny, tak doufáme, že bychom si spolu během nich mohli vytvořit dobrý vztah," popisuje obžalovaný muž.

To, že výchova obě děti v batolecím věku poškodila, si jejich rodiče nepřipouštějí. "Děti byly zdravé, takže chodit k lékaři by bylo k ničemu," míní jejich otec. Podle něj na vycházky s malými dětmi nechodili, protože ty by z toho neměly žádný rozum: "Pokud se podíváte třeba na dítě v sadech na Vinohradech, tak je sice venku, ale v kočáře a úplně zakryté. Takže ono nic nevidí a nikdo ho nevidí. Takže se venku protřese, vrátí se zpět a spí. To je vše."

A podobně Martin K. odmítá také to, že by se mohl do vězení vrátit. "Něco takového neočekáváme, protože je to nesmysl. Posudky byly lživé a rozsudek je jedna velká bublina," tvrdí více než dvoumetrový hubený muž, který budí respekt. 

V celé kauze lituje otec dětí jen dvou věcí. "Že jsem existenci dětí zatajil svým rodičům a tolik let se neviděli s naší dcerou," přemítá muž, kterého další soudní stání čeká na konci června.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Osvětimská selekce v režii Facebooku: Snímky obětí označila za nahotu i násilí

18. dubna 2024

Premium Pokud jste si někdy lámali hlavu, jak se stalo, že vaše příspěvky na Facebooku byly zablokované,...

Sociální sítě jsou nepřítelem hospody, říká šéf obchodu z Prazdroje

18. dubna 2024

Premium Dříve se v hospodě vypilo na jedno posezení více piv, ale byly to spíše desítky. Dneska naopak...

Kansas láká migranty z New Yorku na práci. Zaměstnáme každého, slibuje

18. dubna 2024

„Chcete práci? Přijďte k nám!“ S takovým vzkazem se obrátil starosta Kansas City Quinton Lucas na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...