ROČENKA 2018: Zeman, kauza Babiš, královská svatba a sto let republiky

  • 117
Konec roku obvykle přináší bilancování a hodnocení, co se během posledních dvanácti měsíců událo. Portál iDNES.cz proto připravil tradiční ročenku, díky níž si můžete připomenout, které zpravodajské či kulturní události ovlivnily nebo změnily Českou republiku a celý svět v roce 2018.

LEDEN Prezidentská volba: Zeman znovu na Hrad

LEDEN: Miloš Zeman oslavuje vítězství ve druhém kole prezidentských voleb. (27. ledna 2018)

Prezidentem České republiky se stal opět Miloš Zeman. V druhém kole prezidentských voleb bojoval s někdejším předsedou Akademie věd Jiřím Drahošem. Dosavadní prezident vedl od začátku sčítání a svůj post obhájil poměrem hlasů 51:49.

Zemanovo vítězství nebylo tak jednoznačné jako v prvním kole. Drahošovi dali voliči přednost v Praze a Středočeském, Libereckém a Královéhradeckém kraji. Zeman vyhrál ve všech ostatních, nejvýrazněji v Moravskoslezském kraji. Konečný rozdíl v počtu hlasů činil 152 184.

  • Ve věku 73 let zemřel slovenský herec Marián Labuda. Jeho poslední rolí byla pohádka Anděl Páně 2 (2016). Čeští diváci si ho pamatují i z filmů Vesničko má středisková (1985), Roming (2007) nebo Lotrando a Zubejda (1996). 
  • Na letišti v pákistánském Láhauru byla zadržena Češka s kufrem, v němž bylo ukryto devět kilogramů drog. Atraktivní blondýna jménem Tereza H. pocházející z Uherského Hradiště měla namířeno do Spojených arabských emirátů. Celý rok strávila v pákistánském vězení.
  • Čínští Badatelé z Šanghaje oznámili, že se jim podařilo naklonovat dvě opice. Použili stejnou metodu, jakou kdysi Britové naklonovali později slavnou ovci Dolly. Objev podle nich poslouží jen lékařským účelům. 

ÚNOR Na Slovensku zavraždili novináře Kuciaka

Podle slovenských médií byl údajně zadržen vrah i organizátoři vraždy Jána...

ÚNOR: Jána Kuciaka zastřelili i s jeho snoubenkou Martinou Kušnírovou. (21. února 2018)

Investigativní novinář Jan Kuciak pracoval pro zpravodajský portál Aktuality.sk, spolu s ním zemřela i jeho partnerka. Oba byli zastřeleni, policie čin vyšetřovala jako úkladnou vraždu. Slovenský policejní prezident čin odsoudil jako „bezprecedentní útok na novináře, jaký Slovensko ještě nezažilo.“

Sedmadvacetiletý novinář se věnoval případům lidí z okolí slovenské vládní strany Smer podezřelých z daňových podvodů. Vražda slovenského novináře vedla později k pádu Ficovy vlády, rezignaci policejního prezidenta nebo masovým demonstracím.

  • Americká společnost SpaceX podnikatele a vizionáře Elona Muska vypustila do vesmíru největší raketu světa Falcon Heavy. Spolu s ní se na oběžnou dráhu Země dostal i kabriolet Muskovy továrny Tesla.
  • Česká snowboardistka a sjezdařka Ester Ledecká se stala dvojnásobnou olympijskou vítězkou. Dvaadvacetiletá sportovkyně po triumfu v lyžařském super-G vybojovala v jihokorejském Pchjongčchangu i druhou zlatou medaili v paralelním slalomu na snowboardu.
  • Česká PC hra Kingdom Come se stala celosvětovým hitem. Příběh odehrávající se v patnáctém století popisuje středověké Posázaví. Úspěch hry odstartoval i zvýšený zájem o středočeské památky

BŘEZEN Otrava bývalého dvojitého špiona Skripala

Vyšetřování útoku na Sergeje Skripala a jeho dceru v Salisbury (8. března 2018)

BŘEZEN: Speciální tým vyšetřuje místo otravy chemickou látkou v britském Salisbury. (4. března 2018)

Bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera byli 4. března v anglickém Salisbury otráveni látkou novičok, kterou vyvíjeli Sověti. Britská premiérka Theresa Mayová po incidentu označila za vysoce pravděpodobné, že za čin je zodpovědné Rusko.

Incident zhoršil už tak napjaté vztahy mezi Ruskem a Británií. Ta ze země vypověděla více než stovku ruských diplomatů a zrušila všechna plánovaná dvoustranná setkání na nejvyšší úrovni. Skripal s dcerou útok přežili a byli později propuštěni z nemocnice. Rusové navíc obvinili z vývoje novičoku Českou republiku.

DUBEN Zemřel filmový režisér Miloš Forman

Miloš Forman na snímku z roku 2004 při přebírání jedné z mnoha cen, kterých se...

DUBEN: Nejslavnější český filmový režisér Miloš Forman zemřel. (13. dubna 2018)

Ve věku 86 let zemřel nejslavnější český režisér Miloš Forman. Celosvětový věhlas a pět Oscarů mu vydobyl film Přelet nad kukaččním hnízdem (1976) s Jackem Nicholsonem v hlavní roli. Zatímco doma diváci obdivovali jeho filmy Lásky jedné plavovlásky (1965) a Hoří má panenko (1967), celosvětový ohlas získaly snímky Amadeus (1984), Lid versus Larry Flynt (1996) nebo Goyovy přízraky (2006).

KVĚTEN Královská svatba roku

Meghan Markle a princ Harry po skončení svatebního obřadu (Windsor, 19. května...

KVĚTEN: Princ Harry a Meghan Markle po svatebním obřadu (19. května 2018)

Na královském hradě Windsor si řekli ano britský princ Harry (34) a americká herečka Meghan Markle (37). Z novomanželů se tak stali vévoda a vévodkyně ze Sussexu.

Obřadu se zúčastnilo šest stovek hostů včetně členů královské rodiny i řady celebrit. Dorazil například americký herec George Clooney s manželkou, americká moderátorka Oprah Winfreyová, tenistka Serena Williamsová nebo fotbalista David Beckham s manželkou Victorií.

ČERVEN Schůzka Trump – Kim v Singapuru

Donald Trump a Kim Čong-un na jednání v Singapuru (12. června 2018)

ČERVEN: Kim Čong-un a Donald Trump na summitu v Singapuru (12. června 2018)

Prezident Spojených států a vůdce Severní Koreje strávili na summitu v Singapuru tři dny. Na schůzce se zavázali ke zlepšení vzájemných vztahů a úsilí o denuklerizaci korejského poloostrova. Setkání vůdců dvou národů, které byly po více než sedm desetiletí zapřísáhlými nepřáteli, pozorovatele udivilo otevřeným až neformálním charakterem. 

„Bylo to historické setkání. Rozhodli jsme se nechat minulost za námi,“ prohlásil uprostřed oslňujících záblesků fotoaparátů severokorejský diktátor těsně před podpisem společného prohlášení. „Svět pozná změnu,“ slíbil Kim a poněkolikáté si s Trumpem potřásl rukou.

ČERVENEC Záchrana chlapců ze zatopené jeskyně

Záchranné práce v jeskyni Tham Luang na severu Thajska (30. června 2018)

ČERVENEC: Záchranáři vyvedli z jeskyně všechny ztracené chlapce. (8.–10. července 2018)

Fotbalisté ve věku 11 až 16 let a jejich 25letý trenér uvázli na začátku července v zaplaveném jeskynním systému Tcham Luang Nang Non na severu Thajska. Skupina mladých sportovců postupně ustupovala do vzdálenosti více než čtyři kilometry od ústí jeskyně před stoupající hladinou vody. Tam chlapci zůstali uvězněni osmnáct dnů.

O složité záchranné operaci informovala média po celém světě, ze zachráněných chlapců a trenéra se staly bezmála celebrity. Pozornost turistů celého světa přitáhl také jeskynní systém, ve kterém chlapci uvázli.

SRPEN Zřítil se most v Janově, zemřelo 43 lidí

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se zřítilo několik desítek...

SRPEN: Po pádu mostu Morandi v Janově zemřelo 43 lidí. (14. srpna 2018)

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se 14. srpna v poledne zřítil asi 80metrový úsek mostu. Při tragédii zemřelo 35 lidí, v době zřícení mostu bylo na inkriminovaném úseku 35 osobních aut a tři kamiony. Mezi zřícenými vozidly byl i český kamion, jeho řidič nehodu jako zázrakem přežil.

Na místě zasahovaly přes dvě stovky hasičů, záchranné práce komplikoval silný déšť. Původně byla příčina pádu mostu připisována sesuvům půdy, později vyšlo najevo, že za tragédii může jeho nešťastná konstrukce náročná na kvalitu provedení a hlavně na údržbu. Právě liknavý servis spolu s obrovským nárůstem objemu těžké dopravy tragédii způsobily.

ZÁŘÍ Po zemětřesení v Indonésii zůstalo 1649 mrtvých

Série zemětřesení zasáhla indonéský ostrov Sulawesi, vyvolalo asi dvoumetrovou...

ZÁŘÍ: Na indonéském ostrově Sulawesi zabilo zemětřesení o síle 7,5 stupně 1649 lidí. (27. září 2018)

Indonéský ostrov Sulawesi v pátek 27. září zasáhla série zemětřesení o síle 7,5 stupně Richterovy škály. Třímetrová vlna tsunami následně zpustošila pobřeží a středisko Palu bylo zcela zavaleno troskami ze zřícených domů. 

Lidé, kteří přežili tragické zemětřesení, ještě týden po katastrofě žili ve stanech mezi troskami a mnozí z nich neměli vodu ani jídlo. Neštěstí si celkem vyžádalo více než 1400 obětí, na ostrově navíc krátce po katastrofě vybuchla sopka Soputan.

ŘÍJEN Oslavy 100. výročí vzniku Československa

Slavnostní ohňostroj k oslavě 100. výročí vzniku Československa. (28. října...

ŘÍJEN: Slavnostní ohňostroj k oslavě 100. výročí vzniku Československa (28. října 2018)

Vojenská přehlídka, odhalování soch, ohňostroje anebo slavnostní znovuotevření historické budovy Národního muzea. Česká republika si 28. října připomněla sto let od vzniku Československa. Oslavy výročí se odehrávaly po celé republice, každé město zvolilo jinou formu připomenutí významného mezníku historie.

Během slavnostního víkendu byla zdarma otevřena většina muzeí a památek, na některých místech se uskutečnily i speciální prohlídky. Oslavy vyvrcholily udílením státních vyznamenání na Pražském hradě

LISTOPAD Puč Palermo. Vládní krize po údajném únosu Babišova syna

Protest proti Andreji Babišovi na Staroměstském náměstí.

LISTOPAD: Lidé na demonstracích volali po demisi vlády. (13.–23. listopadu 2018)

Vládní krizi odstartovala listopadová reportáž novinářů Slonkové a Kubíka, kteří ve švýcarské Ženevě vystopovali Babišova syna Andreje. Ten tvrdil, že byl unesen na Ukrajinu kvůli kauze Čapí hnízdo. Premiér se ohradil, že novináři obtěžují těžce nemocného člověka, na výtky novinářů a výzvy opozice k rezignaci oznámil, že nikdy neodstoupí.

Z úst ministerského předsedy si celá kauza vysloužila název Puč Palermo, to proto, že její vrchol nastal ve chvíli, kdy byl Babiš přítomen na mezinárodní konferenci v Itálii. V Praze i dalších městech proběhlo několik protivládních demonstrací.

Šestici opozičních stran se nakonec nepodařilo vládu Andreje Babiše svrhnout. Sociální demokraté se hlasování nezúčastnili, menšinovému kabinetu pomohli i komunisté. Pro svržení vlády bylo 92 poslanců, proti 90. K samotnému hlasování se poslanci dostali po sedmihodinovém řečnickém maratonu. 

PROSINEC Po výbuchu metanu zemřelo 13 horníků

Pietní místo u zdi před vchodem do Dolu ČSM Stonava sever (20. prosince 2018)

Největší důlní neštěstí od roku 1990 se stalo 20. prosince v dole ČSM na Karvinsku, kde po výbuchu metanu zemřelo dvanáct polských horníků a jeden Čech. Další tři horníci skončili v nemocnici, jeden v kritickém stavu. 

Tragédie se odehrála v severní lokalitě dolu 880 metrů pod povrchem. Práce v podzemí byly okamžitě zastaveny a nastala evakuace všech pracovních čet. V podzemí trval požár ještě několik dní.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Britská královská rodina

Nejlepší videa na Revue