(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: ČTK

Rektoři i školské organizace stojí za Plagou. Jeho odvolání si nepřejí

  • 21
Pedagogická komora, vysokoškolští rektoři i společnost EDUin podporují ministra školství za ANO, Roberta Plagu. Uvedli to v reakci na spekulace v médiích o jeho možném odvolání. Pozitivně ministra hodnotil také předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

Spekulace o Plagově možném konci ve vládě přinesly ve čtvrtek Lidové noviny. Uvedly, že Plagu by mohl ve funkci nahradit bývalý brněnský primátor a místopředseda ANO Petr Vokřál, který sice loni zvítězil v komunálních volbách, ale skončil v Brně v opozici. Vokřál prohlásil, že jsou to jen spekulace. S Babišem probíral více možností svého dalšího působení.

„Robert Plaga se během svého působení na MŠMT projevuje jako ministr, který má velmi detailní přehled o resortu, jenž mu byl svěřen. Snaží se citlivě vyjednávat s aktéry vzdělávání a dokáže jim vyjít vstříc v okamžiku, kdy hrozí, že dobře zamýšlený záměr může vést k neřešitelným situacím (zrušení povinnosti přijímat dvouleté děti do mateřských škol). Zároveň ale nepodléhá tlaku zájmových skupin v případě, kdy existují vážné pochybnosti k dopadu navrhovaných opatření (cut-off skóre v přijímacích zkouškách na SŠ),“ vyhodnotila společnost EDUin v tiskovém prohlášení dosavadní činnost stávajícího ministra školství. Z toho důvodu podle EDUin „lze těžko najít racionální zdůvodnění“ pro odvolání Plagy.

Podobně se vyjádřil také předseda Pedagogické komory Radek Sárközi, podle kterého práce Plagy jednoznačně předčila práci jeho předchůdců. „Plaga je dobrý ministr a rozhodně si myslím, že je lepší, než byli ti poslední tři ministři,“ řekl Sárközi a doplnil, že si Plaga pravidelně nechává vypracovat analýzy, podle kterých postupuje a „školství se pak řídí věcně, a ne ideologicky“.

Za pravděpodobnější důvod pro možný záměr Plagu odvolat Sárközi označil ministrův nesouhlas se zavedení takzvaného cut-off score. Zatímco kraje zavedení bodové hranice pro přijetí na maturitní obory středních škol podporují, analýza, kterou si Plaga nechal vypracovat, takový systém vyhodnotila jako nepřínosný, uvedl Sárközi a zdůraznil, že v krajích je silně zastoupeno ANO, které má na premiéra velký vliv. Za další důvod pro možné snahy Plagu odvolat pak Sárközi označil spory ohledně možných změň ve vyhlášce o inkluzi. V každém případě však spekulace o možném odvolání ministra Pedagogickou komoru překvapila, dodal Sárközi.

Podobně byly zaskočeny i školské odbory. „Domníval jsem se, že křeslo ministra školství nebude v tomto volebním období až tak horké,“ sdělil předseda školských odborářů. „Případné střídání je záležitostí a odpovědností premiéra. Jako sociální partneři jsme se nikdy do personální politiky nemíchali. Dosavadní působení ministra Roberta Plagy osobně nevnímám jako negativní,“ doplnil Dobšík.

Ani rektoři vysokých škol a univerzit nesouhlasí s možností ministra odvolat. Spekulace označili jako jako znepokojující a naznačili, že by takový krok mohl ohrozit kvalitu školství. 

Vyplývá to z prohlášení, které nám zaslala Česká konference rektorů. Uvedla, že se „znepokojením sleduje aktuální informace v médiích, které naznačují možnou personální změnu na pozici ministra školství, mládeže a tělovýchovy“. Představitelé českých vysokých škol dále napsali, že si spolupráce s Plagou „velmi váží a vysoce oceňují jeho energii, úsilí a snahu zvýšit kvalitu českého vzdělávacího systému, včetně oblasti vysokého školství“.

Rektoři v závěru zdůraznili, že pozice ministra školství musí být stabilní. Časté personální změny na tomto místě podle nich v minulosti vedly „ke snižování kvality školství, a zejména poškodily a znesnadnily možnost koncepčního vedení“.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video