Ministr školství Robert Plaga

Ministr školství Robert Plaga | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Maturita 2021 není druhé kategorie, testy nesmí zatěžovat učitele, míní Plaga

  • 117
Testování žáků, které by umožnilo jejich návrat do škol, by mělo být podle ministra školství Roberta Plagy neinvazivní a hrazené z rozpočtu. Zároveň nesmí zatěžovat učitele. Řekl to v pořadu Partie na CNN Prima News.

Plaga uvedl, že bojoval za to, aby se žáci mohli vrátit do škol. Dodal však, že hlavní slovo má ministr zdravotnictví a epidemiologové, a protože čísla neklesla tam, kam měla, na nástupu studentů se vláda nedomluvila.

Doufá, že celý rok distanční nebude. „Objevily se nové sady testů. Nejsme to my, kdo může rozhodnout, jestli je ten test dostatečně spolehlivý, ale děláme vše pro to, abychom ty nabídky dostali k ministerstvu zdravotnictví. Chci, abychom se posunuli k situaci, aby se žáci mohli vrátit,“ informoval.

Jednalo se mimo jiné o neinvazivních samoodběrových sadách. V rozhovoru pro MF DNES Plaga uvedl, že variant je několik.

Žvýkačkové testy? Geniální, přiznal Havlíček. Mohou být lístkem na fotbal

„Bavíme se o testech, které jsou k vyhodnocení buď přímo ve školách, ale řešíme i variantu PCR testů, které by vyhodnocovaly laboratoře. Odebírány by ale mohly být bez zdravotnického personálu, protože při počtu škol by to jinak bylo nerealizovatelné,“ popsal.

Testy by měly být hrazené z veřejného rozpočtu.

Podle druhého z účastníků debaty - poslance a šéfa STAN Víta Rakušana, je testování ku prospěchu věci, ale přenášet zodpovědnost na učitele je podle něj nesmysl. Příprava na distanční výuku je podle něj vyčerpávající a učitelé pracují na dvě stě procent. Chtít po nich v podstatě zdravotnický zákrok si neumí představit.

Podle Plagy jsou ztráty kvůli distanční výuce velké a dlouhodobé. „Jakákoli částka z veřejných prostředků použitá k tomu, abychom dostali studenty do škol, je dobře využitá,“ míní.

Ať žáky testují na covid učitelé, navrhuje Plaga k návratu dětí do škol

Zároveň důrazně popřel, že by maturanti roku 2021 měli být maturanty „druhé kategorie“ kvůli sníženým nárokům. 

„Podařilo se nastavit balanc. Studenti žádali zrušení ústní maturity, ale právě tam je těžiště jejich budoucího uplatnění. Dali jsme ředitelům možnost, aby upravili praktickou část. Zároveň odpadl sloh a na didaktické testy dáváme více času - na ně se dá připravit se vzdáleným přístupem,“ popsal. „Nejsou a nebudou to maturanti druhé kategorie,“ uzavřel ministr.

Je to vyvážené řešení, souhlasil Rakušan

Z praktické zkušenosti středoškolského učitele hovořil také Rakušan. Uvedl, že toto řešení mu přijde poměrně vyvážené. „Pravomoc ředitelů zasahovat do školní části je v pořádku,“ uvedl. „Tohle je doba, na kterou budou historici vzpomínat jako na válku. Všichni, kdo jí prošli, mají nějaké šrámy. Je dobře, že se maturita šmahem neruší,“ řekl. 

Jeden z návratů do normálnosti je podle něj chytat se bodů, které ji představují.

Distanční výuka je lepší než na jaře, říká průzkum. Dětem ale chybí motivace

„Maturanti by určitě rádi slyšeli, že maturity nebudou, ale to není správná cesta,“ myslí si Rakušan. Apeloval však na to, že plán potřebuje, aby se maturantům už konečně mohlo navrátit do škol. Příprava na maturitu bez učitelů někde prostě není, doplnil.

„Je pravděpodobné, že se rozvírají nůžky mezi školami, které výuku zvládají a které ne,“ připustil Plaga. Situaci by mohly pomoci zvládnout letní doučovací kempy, respektive městské a příměstské tábory, které by mohly být plně hrazeny.

Hnilička prokázal sportu medvědí službu

Plaga také uvedl, že by hlasoval pro odvolání Milana Hniličky z čela Národní sportovní agentury. Svou účastí na oslavě v Teplicích prokázal sportu „medvědí službu,“ uvedl a dodal, že při své volbě by nepřihlédl ani k prohlášení, ve kterém minulý týden Hniličku podpořili představitelé sportu v čele s předsedou České unie sportu Miroslavem Janstou.

Hnilička na začátku tohoto týdne čelil tlaku na rezignaci kvůli účasti na oslavě v hotelu v Teplicích, při které se porušovala protiepidemická opatření. Nakonec se vzdal jen poslanecké funkce a s podporou premiéra Andreje Babiše zůstal v čele agentury, která od letoška místo ministerstva školství rozděluje veškeré dotace na sport.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue