Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řidičů bez dálniční známky je moc, hlídce došly bloky na pokuty

  14:16
Policie na Ústecku odhalila během dvou hodin dvacet hříšníků bez nových dálničních známek za sklem. Mnozí řidiči ale kvůli velkému zájmu známku vůbec nesehnali, na poštách ani benzinkách je nemají. Motoristé zariskovali a vydali se na cestu i bez známky.

Policistům došly bloky na pokuty. Řidičům chyběly dálniční známky, prý se nedají sehnat. Ilustrační foto | foto: Jaroslav Halamka, iDNES.cz

"Kontrolujeme řidiče teprve dvě hodiny a už jsme jich chytili dvacet bez dálničních známek. Spotřebovali jsme celý blok na pokuty, musíme se vrátit nafasovat nový," líčil v úterý dopoledne policista na sjezdu z dálnice D8 u Ústí nad Labem.

O nové dálniční kupony na letošní rok je však takový zájem, že mají řidiči problém je sehnat, a mnozí proto riskují jízdu bez nich. Nové roční dálniční známky začaly platit v pondělí 1. února a policisté hned začali zjišťovat, zda si je řidiči na D8 pořídili.

Zmíněná hlídka se na sjezd z dálnice vrátila i v úterý odpoledne a opět přistihla další nepoctivé řidiče bez kuponu vylepeného na okně. "Policisté odhalili za pondělí a úterý 41 řidičů, kteří neměli žádnou známku nebo ji měli prošlou. Policisté jim udělili pokuty za 23 tisíc korun," popsala mluvčí severočeské policie Šárka Poláčková.

Dopravní policisté zatím ale žádnou celorepublikovou akci zaměřenou na kontrolu dálničních známek nechystají, řekl iDNES.cz šéf silniční policie Leoš Tržil. Během prvních dnů se podle něj ani nedá říct, že by počet řidičů bez známky výrazně stoupl, policie bude únor hodnotit, až skončí, přesná čísla budou k dispozici v průběhu března, konstatoval Tržil.

Pošty možná neodhadly zájem

Jenže celoroční kupony nejsou k sehnání. "V úterý jsem potřebovala nečekaně jet do Německa, roční dálniční známku neměli ani na jediné z pěti čerpacích stanic, kde jsem se zastavila. Čtyři jsem vyzkoušela v Ústí, jednu v Dobkovicích," říká Ústečanka Zuzana Vrbová.

Zatímco na dvou benzinkách v Ústí jí slibovali, že roční známky budou mít ve středu, jinde ani netušili, kdy dorazí. Do Saska se proto musela místo přes Krásný Les po D8 vypravit přes Hřensko. "Já sama marně sháním známku už deset dní, nejsou ani na poštách," uvedla prodavačka na dobkovické benzince. Včera v poledne nebyly známky třeba na poště v Sebuzíně. "Objednávala jsem je v Teplicích v pondělí, měly by dorazit v odpolední zásilce," uvedla pošťačka.

Je to přechodné, ujišťuje pošta i ministerstvo

Mluvčí České pošty Ivo Mravinac připouští, že na některých poštách mohly být známky skutečně vyprodané. "Nejpozději během dvou dnů by tam ale opět měly být," ujišťuje Mravinac.

"Každý poštmistr odhaduje, co může prodat, a podle toho objednává z našeho centrálního skladu. Když začal být nedostatek známek na benzinkách, bylo na poštách více zákazníků, některý z poštmistrů mohl mít špatný odhad a mohlo se stát, že se kupony vyprodaly i na poštách. Ale není to velký problém, v centrálním skladu je máme," říká Mravinac.

Prodavačka z benzinky v Dobkovicích v nedostatku ročních známek vidí úmysl. "Vypadá to jako tlak na řidiče, kteří se bez kuponu neobejdou, aby si zatím kupovali drahé desetidenní známky a zbytečně utráceli," zlobí se prodavačka.

S distribucí ani výrobou potíže nejsou, uklidňuje ministerstvo

Roční kupony sice podražily z loňské tisícovky na 1 200 korun, přesto se vyplatí. Za desetidenní povolení křižovat dálnice totiž řidič zaplatí 250 korun. Za chybějící kupon může policie udělit až pětitisícovou pokutu, a to opakovaně. "Pokud někde známky chybí, je to přechodný stav. S distribucí ani s výrobou potíže nejsou," ubezpečuje mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

"Známky se vždy tisknou už v létě předchozího roku, jen na nich ještě chybí cena, která se na podzim stanoví nařízením vlády," přibližuje Hanzelka.

Policisté porušovali předpis, nedávali řidičům dýchnout

Řidiče, které na sjezdu z dálnice D8 u Ústí nad Labem pokutovali policisté kvůli chybějícímu dálničnímu kuponu, mohla překvapit jedna maličkost. Policisty zajímala pouze samotná známka a dýchnout jim nedávali. Policejní prezidium přitom už koncem loňského roku vydalo příkaz, podle kterého musí od 1. ledna šoféři během silniční kontroly absolvovat test na alkohol.

"Zatím jsme nedostali žádný závazný předpis, že bychom měli dávat dýchnout každému. Děláme to postaru jenom v případech, kdy máme podle chování řidiče podezření, že před jízdou pil," reagoval na dotaz MF DNES policista. Šéf krajského dopravního inspektorátu Jiří Ušák ale namítá, že policisté postupovali špatně.

"Měli jim dát dýchnout. Existuje pokyn vydaný policejním prezidiem, další už policisté dostávat nemusí," říká Ušák a přibližuje, jak to má na silnici při kontrole vypadat. "Při zjištění jakéhokoli přestupku, tedy i toho, že šofér nemá platnou dálniční známku, musí být podroben dechové zkoušce," upozorňuje Ušák.

Řidič podle něj nedostává náhubek k testeru jen v případech, že má při kontrole všechno v pořádku nebo mu policisté pouze signalizují, aby přibrzdil, a oni zjistili, jestli svítí, má zapnuté pásy, obě registrační značky, případně dálniční kupon. "Protože řidiči mají být omezováni jen na míru nezbytně nutnou," dodává Ušák.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

ANO a SPD dál kritizují migrační pakt. Největší ohrožení Evropy, řekl Babiš

19. dubna 2024  5:40,  aktualizováno 

Přímý přenos Tři a půl hodiny čtvrteční debaty o migračním paktu Evropské unie předsedovi opozičního ANO Andreji...

StarDance 2024

15. dubna 2024  9:18,  aktualizováno  19.4

Česká televize na podzim odvysílá další, už třináctou, řadu soutěže StarDance. V desítce osobností,...

Policie stíhá šest lidí kvůli korupci s byty v Brně, jde o další případ

19. dubna 2024  10:57

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili šest lidí kvůli...

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

Vila z 30.let
Vila z 30.let

Havlíčkova, Kostelec na Hané, okres Prostějov
4 190 000 Kč

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...