Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řidiči i policisté problematické úseky znají

  20:11
Jihlavský kraj - Každá silnice má svá úskalí. Záznamy policie obsahují přesná čísla o počtu dopravních nehod na jednotlivých úsecích. Přestože jsou většinou kritické úseky obecně známy, řidiči tam havarují dál. Například v centru Havlíčkova Brodu na zhruba kilometrové spojnici kruhového objezdu s ulicí Na Výsluní zaznamenali dopravní policisté v loňském roce pětatřicet nehod. I jihlavští policisté mají nehodová místa zmapována.

V loňském roce se na silnicích
Jihlavského kraje stalo 7467 dopravních nehod, při nichž zahynulo 76 lidí
a 288 jich bylo těžce zraněno.

"O nebezpečných úsecích víme. Snažíme se pomocí dopravního značení a bezpečnostních opatření omezit počet nehod nebo alespoň snížit jejich následky," uvedl Jiří Kučera, vedoucí oddělení dopravních nehod v Jihlavě. Někdy však ani sebelepší značení nedokáže kolizím zabránit. "I přesto, že jsme k označení nebezpečné křižovatky zvané "František" použili dálniční značku, která má větší rozměry než běžně používané značky ve městech, stále na ní dochází k velkému počtu nehod," postěžoval si Miloš Trojánek, šéf žďárského dopravního inspektorátu.

HAVÁRIE SE STÁVAJÍ TÉMĚŘ VŠUDE
Nebezpečí na silničních komunikacích hrozí prakticky všude. Ve městech patří mezi nejrizikovější místa frekventované křižovatky nebo hlavní dopravní tepny, jako například Bráfova třída v Třebíči. Úzké ulice v centru měst nutí řidiče k pomalejší jízdě, proto zde většinou nehody nemají tragické následky. Na hlavních průtazích, kde se dá jet rychleji, nevěnují řidiči dopravnímu značení dostatečnou pozornost a vjedou do křižovatky, aniž by dali přednost vozidlům na hlavní silnici.

Drobnější kolize se také odehrávají na parkovištích velkých nákupních center. "Šoféři v nákupních zmatcích zapomínají na základní pravidlo přednosti zprava a myslí si, že když jedou rovně, tak mají přednost oni," komentoval drobné nehody před obchodním centrem Kaufland v Jihlavě dopravní inženýr Hynek Schimmer. V zimním období se jindy klidné části dopravní sítě promění v kluziště.

Šéf pelhřimovského hasičského záchranného sboru Miroslav Šimon vidí problémová místa v zimním období na silnicích nižších tříd. "V zimě je hodně nebezpečná silnice vedoucí z Pelhřimova směrem na Křemešník. Ve městě je už nad nulou, ale ve vyšších polohách, často už hned u Putimova, zůstává mnohdy náledí a řidiči na to zapomínají. Jiným nebezpečným úsekem je třeba silnice mezi Pacovem a Jetřichovcem, kde nepříliš širokou vozovku navíc lemují vzrostlé stromy," poznamenal. Klidnější dnes mohou být řidiči na hranici okresu Jihlava směrem na Želetavu. Nebezpečnou zatáčku tam policisté osadili svodidly a označili několika směrovými značkami a také značkami doporučujícími snížení rychlosti. "Je to tak dva roky, každý měsíc tam docházelo k nějaké kolizi. Teď tam už jezdit nemusíme," uvedl Jiří Kučera z Jihlavy.

KRITICKÝ JE PÁTEK ODPOLEDNE
Nejvíce nehod potká obvykle řidiče v pátek kolem poledne a odpoledne. Konec týdne, lidé spěchají za nákupy do supermarketů a pak rychle z města ven na chalupy, chaty nebo za příbuznými na venkov. Všichni spěchají, už aby ten kýžený víkend začal. "Nejvíce nehod se na Třebíčsku v loňském roce odehrálo v pátek, v době mezi devátou hodinou dopoledne a šestou večer," konstatoval vedoucí dopravního inspektorátu Petr Dobeš.

Na Žďársku je páteční zesílení provozu doprovázeno přílivem chalupářů převážně z Brněnského kraje. "Na hranicích žďárského a brněnského okresu přibývá nehod hlavně v pátek odpoledne. Z Brna na Vysočinu spěchá velké množství chatařů a to s sebou nese zvýšené riziko havárií," řekl Miloš Trojánek, šéf dopravního inspektorátu ve Žďáru nad Sázavou. "V neděli odpoledne, kdy chataři odjíždějí, to už není tak hrozné. Zpátky z chalup do měst se jim už nechce a zřejmě proto jezdí pomaleji," dodal Trojánek. Třebíčští policisté v poslední době pozorují zvýšení nehodovosti také v ranních hodinách ve všedních dnech.

VELKÁ RYCHLOST A NEPOZORNOST
Nevhodný způsob jízdy, špatný odhad stavu vozidla a vozovky, přecenění vlastních schopností a nevěnování dostatečné pozornosti řízení patří k nejčastějším příčinám kolizí mezi účastníky silničního provozu. Bezprostředním důvodem, proč k nehodám dochází, je vysoká rychlost, nedodržení bezpečné vzdálenosti nebo přehlédnutí dopravního značení. "Stále omílané zimní obutí vozidla je sice obrovsky důležité, ale není ze zákona povinné. Řidiči si však bohužel neuvědomují, že jízda na letních pneumatikách se musí radikálně projevit na rychlosti a stylu řízení vozidla," uvedl Jiří Kučera, vedoucí oddělení dopravních nehod v Jihlavě.

"To, co nás nejvíc naštve, je alkohol za volantem. Když se řidič po havárii doslova vypotácí z vozidla, tak to nevidíme vůbec rádi," dodal Kučera. Policistům rovněž ztěžuje vyšetřování nehod množství řidičů, kteří z místa ujedou. Jen na Třebíčsku se loni nezodpovědní řidiči podepsali do statistik více než devadesátkrát. Podobný problém ztěžuje práci také policistům na Žďársku a Jihlavsku.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Připomene hrůzné činy, řekl Pavel. V Letech otevřeli památník holokaustu

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  14:56

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Zakázky TSK jen vyvoleným. Za manipulaci tendrů soudí 15 lidí a čtyři firmy

23. dubna 2024  13:46,  aktualizováno  14:44

Hlavní líčení v kauze zmanipulovaných zakázek Technické správy komunikací hlavního města Prahy...

Ruka na plynu, v druhé kalašnikov. Rusové začali útočit na motorkách

23. dubna 2024  14:35

Premium Ruské jednotky na donbaské frontě vsadily na lehkou techniku a kvůli vysokým ztrátám na obrněncích...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...