Jezdci ničí krom jiného také Kozákov. (Ilustrační snímek)

Jezdci ničí krom jiného také Kozákov. (Ilustrační snímek) | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Jeden hlídač na 18 tisíc hektarů. Čtyřkolkáři bez obav plení Český ráj

  • 231
V Českém ráji a Jizerských horách je zoufalý nedostatek strážců přírody. Chybějí na ně peníze. Je proto téměř nemožné zabránit ničení tamní přírody a porušování zákazů vjezdu ze strany bezohledných cyklistů a řidičů čtyřkolek. Jediní, kteří proti nim mohou účinně zasáhnout, jsou totiž právě strážci.

Motocyklisté, čtyřkolkáři a řidiči terénních aut plení i letos Český ráj. Stojí proti nim jediný profesionální strážce přírody. "A ještě stráví půlku pracovní doby papírováním," říká zástupce vedoucího Správy Chráněné krajinné oblasti Český ráj Aleš Hoření.

Podle Hořeního ničí motoristé vzácnou přírodu především na Kozákově a na Hamštejnském hřebenu.

Půdu rozrývají rovněž cyklisté. Porušují zákazy vjezdu v přírodních rezervacích Údolí Plakánku nebo Podtrosecká údolí. "V Česku je ochrana přírody špatně postavená," prohlašuje Hoření. "Klade se při ní důraz na administrativu. Měla by ale být stejně jako v zahraničí hlavně věcí rangerů - profesionálních strážců přírody. Scházejí na ně však peníze."

Jizerky proti vandalům nikdo nehlídá

Správa Chráněné krajinné oblasti Český ráj má letos rekordně málo peněz. Důvodem jsou drastické úspory ve státním rozpočtu. Jeden profesionální strážce přírody hlídá v Českém ráji území o rozloze 181,5 kilometru čtverečného. "Asi pětina lidí sem jezdí s cílem urvat z přírody co nejvíc, vydrancovat ji a zmizet," prohlásil Hoření.

V sousedních Jizerských horách nestojí v těžkém boji proti vandalům dokonce žádný profesionální strážce přírody. Chráněná krajinná oblast je tam přitom dvakrát větší než v Českém ráji. "Kdysi u nás pracoval profesionální strážce přírody na půl úvazku," uvedl vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory Jiří Hušek. "Ale teď nemáme peníze ani na něj."

Kvůli šetření ve státní správě muselo v několika minulých letech odejít ze Správy Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory zhruba dvacet procent zaměstnanců. "Bylo by ideální, kdyby chráněná území střežilo víc profesionálních strážců, ale naše rozpočty to neumožňují," konstatoval Hušek.

V Krkonoších je strážců dvacet

Na jizerskohorskou správu se valí ještě víc papírů než na turnovskou. "Děláme administrativu pro skoro všechna chráněná území téměř v celém Libereckém kraji a také pro evropské projekty," vypočítal Hušek.

Rovněž Jizerské hory poškozují nejvíce bezohlední motoristé. "Dřív jezdili v lese kluci na pionýru, upraveném někde v kůlně," poznamenal Hušek. "Teď přírodu ničí motorkáři na drahých a mnohem silnějších strojích."

Strážci přírody - ať již profesionální nebo dobrovolní - souboje s motoristy jasně prohrávají na všech chráněných územích. "Chytit alespoň jednoho z nich se nám povede tak jednou za dva roky," upřesnil Hušek. "Musíme zjistit registrační značku jejich vozidla a ještě je vyfotografovat bez přilby. Jinak se vymluví, že na motorce seděl někdo jiný."

Dopadení motoristé dostali v minulosti pokuty několik desítek tisíc korun. V Jizerských horách působí papírově dvacet pět dobrovolných strážců, někteří z nich však do terénu nevyrážejí. Další z nich už nemají věk na honičky s vandaly.

Úplně jiná ostraha je v Krkonošském národním parku. Ačkoliv svou rozlohou jen o málo přesahuje Chráněnou krajinnou oblast Jizerské hory, pracuje v něm dvacet profesionálních strážců. "Turisté nejvíce porušují zákazy vstupu a vjezdu do rezervací," shrnul mluvčí parku Radek Drahný.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video