Český řidič kamionu, který riskantně předjížděl v Bavorsku, půjde do vězení

  • 464
Český řidič kamionu, který letos v lednu riskantně předjížděl v Bavorsku a ohrozil tím školní autobus jedoucí v protisměru, půjde na dva roky a tři měsíce do vězení. Ve čtvrtek o tom rozhodl soud v německém Pasově, informují bavorská média. Rozsudek ještě není pravomocný, obhájce pro 53letého řidiče žádal podmíněný trest.

Jaroslav Novotný byl odsouzen za úmyslné ohrožení bezpečnosti v silničním provozu. „Především svým činem ohrozil na životě několik lidí,“ řekl mluvčí soudu Maxmilian Kitzbichler. Novotný navíc nesmí čtyři roky řídit, zákaz se ale týká jen Německa a ne Česka.

Státní zastupitelství navrhovalo, aby šel do vězení na nejméně tři roky a za volant v Německu nesměl pět let. V srpnu ho prokuratura obžalovala z pokusu o vraždu, v říjnu soud ale kvalifikaci jeho chování zmírnil.

„Jde o velmi tvrdé rozhodnutí,“ řekl obhájce Novotného Bruno Fuhs po vynesení rozsudku. Tvrdí, že řidič tento čin neplánoval a šlo o „spontánní rozhodnutí“.

Případ se stal letos v lednu na silnici B12 v Bavorsku v německo-českém pohraničí. Novotný jiné nákladní auto předjížděl ve chvíli, kdy byl provoz v daném směru po krátkém rozšíření na dva pruhy opět svedený do jednoho pruhu.

Předjíždějící kamion se v hustém provozu těsně vyhnul čelnímu střetu s protijedoucími vozidly, kterými byl autobus a kolona osobních aut. Riskantní manévr zachytila kamera z kabiny v nákladním voze, který Novotný předjížděl.

Česko řidiče vydalo do Německa k stíhání koncem června.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video