Mnohé z nás čeká voda jen z cisteren. Sucho je katastrofické, řekl Brabec

  • 1361
Česko čelí bezprecedentnímu období sucha jak ve své délce, tak svými dopady, řekl ve středu ministr životního prostředí Richard Brabec. Na 80 procent podzemních zdrojů nemá dostatek vody. V létě bude mnoho obcí odkázáno na cisterny. Stát musí vymyslet, jak více udržovat vodu v krajině a jak například využívat odpadní vody.

„Před několika dny odborníci představili svůj model, ze kterého vyplynulo, že Česká republika čelí největšímu suchu za 500 let,“ řekl Brabec. „Opravdu v této době čelíme bezprecendentnímu období sucha jak ve své délce, tak svými dopady,“ dodal.

„Budeme čelit situaci, kdy budeme muset zásobovat obce cisternami, řeky budou vysychat. My tady čelíme něčemu podobnému jako u kůrovcové kalamity. My tady neporučíme větru a dešti. Musíme se připravit na kombinaci vzrůstající teploty a menšího objemu srážek a jejich jinému rozdělení. My tu vodu musíme zachytit za každou cenu,“ varoval také Brabec.

Mapa České republiky s agronomickým suchem mezi 14. až 19. dubnem

Podle ministra činí deficit srážek v České republice za období let 2014 až 2020 již 400 milimetrů. V některých v krajích dosahuje i jednoho tisíce milimetrů. Nejhůř je na tom Kralovéhradecký kraj, kde ubývá podhorská voda nejrychleji.

Podle Brabce je jedním z hlavních důvodů růst průměrné teploty, který se zvýšil o více než jeden stupeň. „I kdybychom (nyní) měli stejné srážky jako v minulých obdobích, tak kvůli tomu, že jsou výrazně vyšší teploty, tak se nám zvyšuje výpar,“ poukázal ministr na to, že přirozenou cestou se potřebné množství vody v Česku udržet již nedá.

„Na 99 procentech území v České republiky od 13 do 19 dubna bylo výrazné až extrémní sucho. V podstatě na mapě České republiky není žádné normální místo. V dubnu by přitom měly být řeky nejvodnatější, celá země by měla být zavodněna,“ pokračoval Brabec. O to hůře to v zemi bude pak vypadat v létě.

Deficit srážek v České republice

Málo vody v 80 procentech vrtů

„V současné době je stav takový, že 80 procent vrtů, studní do 20-30 metrů je ve stavu silného až mimořádného sucha. To je naprosto katastrofická situace,“ řekl dál ministr. „Mělké vrty se zaplní až ve chvíli, kdy si vegetace vezme svou vodu. Teprve ten zbytek se může vsáknout do podzemní. A té vody zbude velmi málo,“ zdůraznil.

V Česku je od roku 2015 extrémní sucho, nynější epizoda je nejhorší za 500 let

V Česku jsou nyní na jaře nízké průtoky, které jsou výrazně nižší než v roce 2018, kdy byl velmi suchý rok. „Kumulace suchých roků nás dostávají do situace, kterou naši předci nezažili,“ řekl Brabec. Situace by podle něj dávala smysl, kdyby se děla v srpnu, tedy ve vrcholném létu. Ale je taková už na jaře.

Nyní je ve Vltavě v Praze 22 procent měsíčního průměru, v Labi v Ústí nad Labem pak bylo 28 procent průměru. Na Dyji v Ladné na Břeclavsku ale pouze 18 procent průměru, na řece Moravě ve Strážnici na Hodonínsku pak 23 procent. Parametry jsou tak horší než ve velmi suchém roce 2018.

Tabulka průměrných týdenních průtoků v závěrových profilech hlavních povodí v...

Za loňský rok stát s nákladem více než dvou miliard korun podpořil 4 606 projektů proti suchu. Zahrnovaly 359 kilometrů nových vodovodů, čímž více než 80 tisíc lidí získalo nově přístup k pitné vodě. Stát revitalizoval 19 kilometrů toků.

V letošním roce by mělo Česko vynaložit na boj se suchem 2,5 miliardy korun. „Chceme navýšit alokace malé dešťovky o 100 milionů korun. Chceme navýšit podporu pro zelené střechy. Jednáme s ministerstvem financí o navýšení prostředků pro ministerstvo (životního prostředí) na letošní rok do boje se suchem o 3,5 miliardy. Nestane se situace, že bychom zamítli nějaký projekt na boj se suchem, protože bychom na něj neměli peníze. Je to naprosto zásadní,“ řekl Brabec.

Průměrná teplota vzduchu na území České republiky

„Máme velké plány na stavbu nových přehrad a tak podobně. Na tom se všem pracuje,“ nastínil Brabec chystaná nová opatření. „Máme teď v Poslanecké sněmovně klíčovou novelu vodního zákona. Nyní je zde zpracováno, jak stát a obce budou postupovat v případě sucha. Myslím si, že dnes nikdo nepochybuje o tom, že ten vodní zákon, že je důležitý. Účinnost by měla být od 1.1.2021,“ dodal s tím, že některá opatření fungují již nyní.

V květnu konference odborníků

Na 12. května ministr svolal Národní koalici pro boj se suchem, se zástupci krajů a obcí chce řešit krizové scénáře a připravenost na zásobování pitnou vodou.

„Musíme být připraveni na zásobování desítek obcí, jak se tomu stalo v loňských letech. Budeme se bavit o tom, jak jsou naplněny vodní nádrže, budeme se bavit o dalších opatřeních,“ řekl ministr.

Budoucnost vidí ministr ve využití odpadních vod. „Jdeme cestou Izraele, který ji skvěle využívá,“ sdělil.

V řekách chybí voda. Sucho letos může přijít dřív, než je obvyklé

Odborníci už dříve varovali před tím, že letos mohou sucha přijít velice brzy. Jedním z důvodů je, že zásoby sněhu na horách byly v zimě v porovnání s jinými roky minimální. 

V polovině února činily podle informací ministerstva životního prostředí pouhých 15 milionů kubíků, což bylo téměř dvacetkrát méně než ve stejném období roku 2019.

„Je tak pravděpodobné, že se už na jaře dostanou vodní toky do stavu sucha, menší mohou vyschnout úplně,“ naznačil už dříve možný vývoj Vojtěch Bílý, mluvčí ministerstva zemědělství.

Na sucho upozornili také hasiči. Kvůli suchému počasí by lidé měli být velmi opatrní při pálení ohňů, zejména těch čarodějnických.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video