Náměstek ministra obrany Filip Říha

Náměstek ministra obrany Filip Říha | foto: army.cz

Na obraně padají kvůli radarům hlavy. Končí náměstek pro vyzbrojování Říha

  • 55
Ve středu rezignoval na funkci náměstka ministra obrany pro vyzbrojování Filip Říha. Řízením sekce bude do ukončení výběrového řízení na obsazení postu náměstka ministra obrany Lubomíra Metnara pověřen současný ředitel odboru řízení a podpory Lubor Koudelka. Upozornil na to jako první server Lidovky.cz.

„Říha po dohodě s ministrem obrany rezignoval k dnešnímu dni (ke středě) na funkci náměstka pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic ministerstva obrany,“ oznámil resort v tiskové zprávě.

Z funkce odstoupil po rozhovoru s ministrem obrany Lubomírem Metnarem. „Služební zákon samozřejmě nezná jinou formu. Bylo to po dohodě s panem ministrem,“ řekl LN Říha. Podle něj resort čelil neúnosnému tlaku.

„Žádnou chybu jsem neudělal. Dodržel jsem zákon v plném rozsahu, ale mediální tlak, který se zde konal, zanechával pachuť i na resortu obrany. To nebylo schůdné,“ dodal k důvodům, proč se rozhodl klíčovou pozici opustit.

Myslíte si, že odstoupení náměstka pro vyzbrojování vyřešilo situaci na ministerstvu obrany?

celkem hlasů: 1028
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 19. února 2020. Anketa je uzavřena.

Metnar se snažil obhájit armádní nákupy v poslaneckém klubu ANO. A právě tam zazněl požadavek na personální obměnu. Obrana čelila podezření z navyšování cen několika posledních nákupů. Šlo zejména o pořízení armádních radarů Vera NG za 1,5 miliardy korun, ačkoli loni Metnar vládu informoval, že nákup bude stát 780 milionů.

Zvýšení ceny se týkalo i nákupu armádních rušiček. Resort se od loňského října marně snaží vysoutěžit menší letoun pro vládní letku. Metnar přitom nedokázal tyto nákupy věrohodně obhájit.

Metnar musel Babišovi vysvětlovat nákup radarů, podle obrany není předražený

Metnarovo a Říhovo počínání kritizoval v sobotu na sociálních sítích také premiér Andrej Babiš právě kvůli zakázce na radarové rušičky a pasivní radary. Šéf rezortu obrany podle Babiše předložil vládě neaktuální cenu. Na stejné zakázce skončil i Říhův předchůdce Daniel Koštoval.

„Chybou tohoto nákupu totiž není prodražení, ale hloupý úředník, který nepřemýšlel a pan ministr si to nepohlídal. Fakt nevím, na co tam má náměstka pro vyzbrojování,“ napsal Babiš a dodal, že celou záležitost Metnar podle jeho soudu mediálně vůbec nezvládl.

„Jsem rád, že se v loňském roce podařilo uzavřít smlouvy u několika důležitých modernizačních projektů, mj. na vrtulníky, radary MADR nebo lehká obrněná vozidla Titus. Úkolem nového náměstka bude dohled nad probíhajícími a připravovanými zakázkami, ale i zlepšení externí komunikace, zejména s členy sněmovního výboru pro obranu,“ uvedl ve středeční tiskové zprávě ministr Metnar.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video