Například na Ostravsku splňuje požadavky na hygienu pouze každá třetí restaurace nebo bufet. Pokuty za porušování předpisů však kontroloři ukládají i v ostatních regionech.
Ve stáncích nejčastěji trestají vystavování potravin na slunci nebo nedostatečné hygienické zázemí bez teplé vody. V kamenných restauracích však situace není o moc lepší. Ty jsou sice lépe vybavené, ale například v Ostravě odhalili hygienici v kuchyni umyvadlo zarovnané různými věcmi.
Manželský pár, který si zašel na večeři do restaurace v centru Kladna, zase objevil v podávaném salátu úlomky zeleného plastu. Do problémů se může dostat i ten, kdo by se chtěl spolehnout na plněné bagety balené do celofánu.
Aktuální test MF DNES odhalil, že ze čtrnácti vzorků bylo pouze pět bez bakterií. Přes všechna rizika však zatím hygienici letos v létě neregistrují žádný případ vážných zdravotních komplikací.
Je bezpečné dát si na ulici párek?
Zjednodušené a řadu let se tradující hodnocení říká: u rozpáleného letního kiosku čekají zákazníky zdravotní problémy, kdežto restaurace jsou bezpečné. Hygienici zjistili, že to není pravda.
Na první pohled to je souboj s jasným vítězem. Rychlá svačina ve stánku s ohřívanými párky, sekanou a cukrovinkami bude zejména v létě vždy riskantnější než oběd u stolu v řádné restauraci.
Výsledky hygienických kontrol z celé republiky však ukazují, že uvedené tvrzení často neplatí. V kvalitě podávaných jídel si stánky a restaurace nemají co vyčítat. Například na Ostravsku hygienici zjistili, že pouhá třetina restaurací a bufetů v kraji dodržuje hygienické předpisy.
A vůbec přitom neplatí, že bufety a stánky jsou na tom hůř. "Na jeden z nejhorších případů jsme narazili ve velké ostravské restauraci, která patří silnému řetězci," líčí zážitek z nedávné kontroly hygienička Renata Brabcová.
"Nejenže se tam v kuchyni skladovaly den staré uvařené brambory a zelí, v mrazáku měli závin, který se vůbec zmrazovat nesmí, a zelenina na oblohu se připravovala na stole vedle syrového masa. Ale v kuchyni pracovali lidé, kteří neměli zdravotní průkazy, a zřejmě se tu vůbec nepoužívalo umyvadlo - bylo totiž zarovnané naskládanými věcmi," dodává.
Na zkažené potraviny nebo jídla kontaminovaná mikroby narazili kontroloři ve stáncích i restauracích jen občas. Například na Jindřichohradecku objevili hygienici jediný podezřelý párek. "Mikrobiologické rozbory ukázaly, že vzorky byly až na jeden případ nezávadné. Pouze jeden párek v rohlíku nevyhověl," uvedla Jitka Princová z hygienické stanice v Jindřichově Hradci.
Podle jejího mínění jsou zdravotní rizika u uzenin i v létě minimální. Suroviny totiž prověřují výrobci i veterináři. Nebezpeční jsou pro strávníky především prodavači a kuchaři. "S dodržováním osobní a provozní hygieny měli problémy v plných třech čtvrtinách z pětasedmdesáti restaurací, bufetů a stánků, které jsme v poslední době kontrolovali," řekla ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Helena Šebáková.
Ze špinavých rukou, pracovních stolů a špatně uložených potravin pak lidem hrozí nejvíce problémů. "Lidé by měli dávat pozor především na celkový vzhled a úroveň provozu. U stánku častěji i na vzhled prodávajícího, jeho hygienu a čistotu oděvu," upozorňuje hygienik ze Svitav Miroslav Sklenář.
U stánků se tak podle Sklenáře může zákazník cítit dokonce bezpečněji, protože skrz okénko vidí i do zákulisí. "Zázemí kamenných provozoven bohužel hosté často vidět nemohou," dodává hygienik.