Respekt: Grossová koupila dům za 5,9 milionu

  • 923
Rozměry aféry kolem peněz rodiny Stanislava Grosse zřejmě ještě nejsou konečné. ČRo1-Radiožurnál přinesl informace dnešního vydání týdeníku Respekt, podle nichž premiérova žena Šárka před rokem koupila přes svou firmu dům v Praze 9 za 5,9 milionu korun. Financování nechce komentovat.

V souvislosti s koupeným domem prý chystá zajímavý podnikatelský projekt: v Praze na Proseku bude chtít vybudovat luxusní bytový komplex, kde by mělo být jedenáct bytů, fitnesscentrum a podzemní garáže.

Týdeník Respekt, který s touto informací přišel v nejnovějším čísle, uvedl, že za projektem stojí firma Grossové Denna Production a její kamarádka Libuše Barková.

Obě ženy si na Proseku podle týdeníku koupily už před rokem tři starší nemovitosti: firma Libuše Barkové LB Faktor si pořídila dva objekty (za pět milionů korun) a firma Denna Production jednu nemovitost.

Podle kupní smlouvy za ní firma Šárky Grossové zaplatila na jaře 2004 5,9 milionu korun. Týdeník Respekt v této souvislosti zapochyboval o zdrojích peněz Šárky Grossové. "Tato investice je zcela mimo dosah premiérových rodinných příjmů," uvedl Respekt.

Grossová: Vzala jsem si úvěr
Šárka Grossová MF DNES řekla, že si na zakoupení nemovitosti vzala úvěr. "Jde o komerční projekt mé firmy. A jak je u takovýchto projektů běžné, je na tento podnikatelský záměr dohodnut komerční úvěr, z nějž byl hrazen nákup nemovitosti," řekla Grossová.

Obě ženy si nemovitosti, které spolu sousedí, pořídily v krátké době za sebou - nejdříve je kupovala Barková a tři měsíce po ní Grossová. Ta navíc celý projekt spustila jen šest týdnů poté, co firmu Denna Production loni v únoru založila.

Šárka Grossová se odmítla o aktivitách své firmy loni v listopadu, kdy se o ní poprvé zmínila MF DNES, jakkoli vyjádřit. "Nezlobte se, ale řeším teď úplně jiné věci," odrazila tehdy Grossová další otázky.

Gross se o manželčino podnikání nezajímá
A soudě podle tehdejší reakce premiéra Stanislava Grosse, neměl ani on sám o náročném projektu své ženy na pražském Proseku žádné informace. "Co přesně moje žena dělá, nevím, zeptejte se jí. Nemám čas, abych se takovými věcmi zabýval," uvedl.

To, že podnikatelka Libuše Barková patří k rodinným známým Grossů, vyšlo najevo před dvěma lety. Tehdy se zjistilo, že v jedné pražské nemovitosti Libuše Barkové sídlí nevěstinec.

Barkovou od loňského léta stíhá také policie pro téměř osmimilionový pojistný podvod. Včera se k projektu na Proseku odmítla vyjádřit. "Mé stanovisko je totožné s vyjádřením paní Grossové," řekla.

Šárka Grossová tvrdí, že se neobává žádné případné kontroly finančních úřadů. "Firma Denna má účetnictví vedené podle platných právních předpisů a tento projekt je realizován v souladu s nimi," uvedla premiérova manželka.

ODS chce o Grossovi jednat ve sněmovně
Opoziční ODS bude prosazovat, aby se nejasné financování bytu premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) dostalo jako mimořádný bod do jednání sněmovny.

V diskusi České televize to oznámila místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Původně strana chtěla šéfa vlády jen interpelovat.

ODS navrhne zařazení mimořádného bodu hned na začátku schůze, která bude v úterý.

Premiér Stanislav Gross by měl objasnit původ peněz na svůj byt. Interpelace už podle Němcové není dostačující. Zvlášť poté, co se v pátek objevilo další vysvětlení premiérovy půjčky. - více zde

"Interpelace má vymezený čas a já myslím, že kauza už přerostla do takových rozměrů, že je potřeba se ptát premiéra naprosto vážně a on musí vyložit bez vytáček karty na stůl," prohlásila místopředsedkyně ODS a sněmovny.

Naproti tomu místopředsedkyně sněmovny Jitka Kupčová (ČSSD) považuje interpelaci, která je plánovaná na čtvrtek, ta dostačující. "Nemám důvod premiérovi nevěřit," řekla.

Němcová ale soudí, že Grossovy problémy vrhají neblahé světlo na celou zemi a mohly by dojít i tak daleko, že by měl rezignovat.

"Ve chvíli, kdy toto přesahuje do té míry, že to poškozuje Českou republiku, je samozřejmě otázka jeho odstoupení naprosto jasná a objevuje se zde," prohlásila místopředsedkyně ODS.

Na nejasnosti kolem pořízení Grossova bytu upozornila MF DNES v polovině ledna. Gross nejdříve tvrdil, že mu 1,2 milionu na koupi luxusního bytu na Barrandově půjčil jeho strýc.

"Půjčil nám 1,2 milionu korun. Z jakých zdrojů je měl, přesně nevím. Ale celý život měl dost vysoké příjmy a v minulosti prodal dům a byt," sdělil Gross MF DNES v polovině ledna.

Poté, co se ukázalo, že na to nemohl našetřit, přišel Vik s verzí, že i on si musel půjčit, a to u příbuzných z ciziny. Nijak je ale neidentifikoval.

V pátek prohlásil bývalý novinář a spolumajitel MF DNES Rostislav Rod, že peníze Vikovi půjčil on. Peníze údajně získal, když akcie novin prodal společnosti MAFRA, která list dnes vydává.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video