Na zastupitelstvu ve Stanovicích se příležitostně i o něčem hlasuje. (ilustrační foto)

Na zastupitelstvu ve Stanovicích se příležitostně i o něčem hlasuje. (ilustrační foto) | foto: Michal Růžička, MAFRA

Degene! Lhářko! Co to blafeš? Zastupitelstvo ve Stanovicích je pro otrlé

  • 12
Už jen vytasit kolty a ze zasedání zastupitelů ve Stanovicích na Karlovarsku se definitivně stane divoký západ. Urážky, nadávky, vulgarity, hlasité překřikování. Nic pro slabé povahy. Také těch pár diváků, kteří se ve středu večer přišli podívat, brzy znechuceně odešlo.

Chtěli slyšet něco úplně jiného než partu do krve rozhádaných lidí.

Dvojice opozičních zastupitelů věří, že dělá svou práci. Pátrá a hlídá většinu, kritizuje. Ján Beňák prozkoumal vyúčtování služebních cest starostky Alice Kondelčíkové soukromým autem a našel řadu nesrovnalostí. Třeba tu, že náhrady starostka vypočítává podle starého a neplatného vyššího koeficientu 3,9 místo současné sazby 3,6 za jeden kilometr.

"Musela byste mít spotřebu deset až jedenáct litrů na 100 kilometrů, aby vám to vycházelo. V tiskopisech by se vyznal asi jen detektiv. Na cestovních náhradách to u starostky dělá 66 tisíc korun za rok. V okolních obcích je to jen kolem 10 tisíc," zjistil Beňák.

Kondelčíková se hájí tím, že vypisuje formuláře ještě po bývalém vedení. "Žádný jiný formulář jsem nenašla," tvrdí. Podle Beňáka by měl na případu zapracovat kontrolní výbor a ne aby doklady prověřovala opozice.

To je ale jen začátek nepřetržité čtyřhodinové hádky. Když přijde řeč na to, jestli u soudu bojovat o příděly lesních pozemků, poprvé se ozve i koaliční zastupitel a zároveň šéf Lesní společnosti Bečov Václav Knedlík. "Ty tady blafeš nesmysly, děvčátko," oboří se na opoziční Soňu Riedlovou Puškašovou.

A celou dobu se pak drsně překřikují ve sporu o to, kdo může mluvit bez přihlášení. "Lžeš, jsi lhářka," vylétne z Knedlíka snad dvacetkrát, aniž by ho starostka pokárala.

Je to tvrdá škola opozice, říká Riedlová

Teatrálně se chytá za hlavu i v debatě, která ze dvojice bývalých účetních obec okradla o desítky tisíc korun a která je jen obětí šikany. "Takhle si zastupitelé asi představují svou práci, zvou sem kontroly," vadí hlavně Knedlíkovi na opozičnících. Ti totiž našli protizákonná usnesení zastupitelstva, nápravy se nedomohli, a tak na Stanovice začali upozorňovat na ministerstvu vnitra. A vnitro jim dalo za pravdu (více čtěte zde).

"Spíš byste nám měli poděkovat," popíchne kolegy Riedlová Puškašová. "Ona je schopna žvanit nesmysly celé hodiny. Je to jedna lež za druhou," propukne Knedlík v hysterický smích. "Kdo tu vlastně řídí diskusi? Vy, nebo pan Knedlík? Já se nenechám neustále napadat," obrací se Riedlová na starostku. "Co uděláš?" směje se jí Knedlík.

Mezi Ladislavem Kocourkem a Jánem Beňákem už se téměř schyluje ke rvačce. "Jsem snad blbej?" "No asi jo." "Cos to řekl?" Beňák se znovu hlásí o slovo, ale dlouho ho mluvit nenechají. "Jak mám v takovém prostředí pracovat, když mi tenhle chlap nadává do degenů?" ukazuje Beňák na Knedlíka.

Až do hlediště pro diváky některé polohlasem pronesené jedovaté poznámky nedoletí. "Nadávají nám do debilů a do kreténů. Nebo píší sprostá slova na papír, otáčejí ho na nás a ještě se tomu smějí, jak jsou vtipní. Je to tvrdá škola opozice," dokreslila pak vztahy Riedlová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video