Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzácný rektorský řetěz VŠE někdo draží na webu. Škola osloví policii

  16:18
Původní rektorský řetěz Vysoké školy ekonomické se dle zjištění MF DNES objevil v internetové aukci. Vysoká škola netuší, jak se dražitel k unikátnímu klenotu z půl kilogramu stříbra a zlata dostal. Akademici zkoumají, zda vzácnou insignii z padesátých let minulého století někdo neukradl.
Rektorský řetěz VŠE, o němž škola neví, že zmizel. Je z půl kila zlata a...

Rektorský řetěz VŠE, o němž škola neví, že zmizel. Je z půl kila zlata a stříbra. V internetové aukci se objevil s vyvolávací cenou 18 tisíc korun. | foto: Aurea Numismatika

Zatímco monarchie mají své korunovační klenoty, vysoké školy si hýčkají svoje insignie. Rektorské řetězy či žezla mají nevyčíslitelnou historickou hodnotu. Zároveň jsou většinou ze zlata a stříbra a vytvářeli je ti nejlepší umělci své doby. Vyjma časů slavnostních ceremoniálů akademické obce je tak univerzity uchovávají v trezoru.

Jak zjistila MF DNES, o prvním rektorském řetězu Vysoké školy ekonomické v Praze to neplatí. Objevil se totiž na internetovém aukčním serveru s vyvolávací cenou 18 tisíc korun. Jakmile se škola dozvěděla, že někdo prodává její klenot, začala vyšetřovat, kdy jí ze sbírek zmizel.

Dle expertů je ale u takto neobvyklého artefaktu nejpravděpodobnější vysvětlení, že ho někdo prostě ukradl. Jde přitom o původní řetěz z padesátých let minulého století. Nynější rektorka VŠE Hana Machková nyní na hrudi nosí jiný. I proto nejspíše zmizení šperku začala škola řešit až ve chvíli, kdy se objevil v aukci.

„VŠE se rozhodně bude snažit kontaktovat majitele a situaci prověřit. Nastane-li situace v průběhu vlastního šetření, která bude naplňovat podstatu trestného činu, obrátíme se na policii,“ reagovala na dotaz MF DNES mluvčí VŠE Martina Mlynářová.

Pětaosmdesáticentimetrový řetěz z pozlaceného stříbra nese medaili, na které jsou vyryté letopočty 1949 a 1953. A také původní název VŠE – Vysoká škola politických a hospodářských věd. Jde tak o první rektorskou insignii, kterou škola měla, z půl kilogramu drahých kovů.

MF DNES kontaktovala také provozovatele aukčního serveru, na kterém se klenot objevil. Ten se odpovědnosti zříká.

„Řetěz není náš. Dražíme ho pro klienta. A ve smlouvě všichni naši zákazníci podepisují, že předměty jsou jejich a nepocházejí z trestné činnosti. Na trhu s uměním se například pohybuje i řada obrazů, které dříve visely někde na ministerstvech, jsou na nich vidět místa po stržených štítcích. Vše prověřovat nemůžeme,“ konstatoval Roman Veselý z firmy Aurea Numismatika, která aukční portál provozuje. 

Zájem policie o internetové aukce ovšem není nic nového. V minulosti v několika případech zabavovala historické předměty, které kvůli své unikátnosti musely být kradené. Nejkřiklavější byl případ státovky v nominální hodnotě 5 000 korun vytištěné ve Vídni v roce 1919. Ta to před lety dotáhla až na příhoz 1,8 milionu korun. 

Podle expertů jde o nejvzácnější české platidlo vůbec. Krátce po obřím příhozu ale aukci policie stopla. Ukázalo se totiž, že šlo o prvorepublikovou státovku ukradenou z olomouckého Vlastivědného muzea. Pokušení zlodějů je o to větší, že v posledních letech ceny bankovek, mincí či medailí v aukcích šplhají k rekordním hodnotám. Za některé z nich běžně sběratelé platí statisíce.

Experti jsou v šoku

Rektorský řetěz je nyní součástí velké numismatické aukce, kterou Aurea pořádá dvakrát ročně. A insignie VŠE v ní i po dotazech MF DNES nadále zůstává. Zatím to tak pořád vypadá, že si ji 18. května bude moci zájemce pořídit.

Experti jsou něčím takovým naprosto překvapeni. „Je to velice neobvyklé. Takové insignie jsou vytvářeny nejlepšími umělci své doby. Mají velkou historickou i kulturní hodnotu. Uchovávají se v trezorech. Škola by se těžko řetězu sama zbavovala,“ uvedl historik z Masarykovy univerzity Josef Šaur.

I Masarykova univerzita podle něj má insignie, které se dnes nepoužívají. Školu nesoucí jméno prvního československého prezidenta totiž komunisté v roce 1960 přejmenovali na Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně. A tak se měnila medaile visící na rektorském řetězu, který škole původně Masaryk daroval, aby na něm nebylo jeho jméno. „Dnes je na řetězu původní medaile. Ta, která sloužila do revoluce, je asi v archivu,“ dodal Šaur.

Zato Karlova univerzita po svých původních insigniích pátrá už sedmdesát let. V roce 1945 zmizela univerzitní žezla, medaile, zakládací listiny a další archiválie. Němci se část univerzitního pokladu během války pokusili odvézt před postupující frontou do bezpečí. Stopy vlaku s pokladem ale končí na vybombardovaném plzeňském nádraží. „Občas se objevují indicie, že poklad nemusel odjet vlakem z Prahy do Plzně, kde měl být zničen,“ popsal prorektor Karlovy univerzity Jan Royt.

V minulosti se mluvilo o řadě štol a jezer v Bavorsku či Rakousku, kde by mohly být artefakty ukryty, ale nikdy se nic nenašlo. „Můžeme doufat, ale já nevěřím, že se ještě někdy poklad najde,“ dodal Royt. Po roce 1989 by už podle něj nikdo neměl důvod poklad ukrývat a veřejně prodat se ho nikdo nepokusil. Dnes se používají při univerzitních ceremoniálech žezla z konce 19. století.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zakázky TSK jen vyvoleným. Za manipulaci tendrů soudí 15 lidí a čtyři firmy

23. dubna 2024  13:46,  aktualizováno  14:44

Hlavní líčení v kauze zmanipulovaných zakázek Technické správy komunikací hlavního města Prahy...

Připomene hrůzné činy, řekl Pavel. V Letech otevřeli památník holokaustu

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  14:36

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Ruka na plynu, v druhé kalašnikov. Rusové začali útočit na motorkách

23. dubna 2024  14:35

Premium Ruské jednotky na donbaské frontě vsadily na lehkou techniku a kvůli vysokým ztrátám na obrněncích...

Koalici rozděluji výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí s blížícími se volbami i kvůli tomu, že se hlavně menší...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...