Luboš Chaloupka, majitel a rektor UJAK.

Luboš Chaloupka, majitel a rektor UJAK. | foto: Michal Šula, MAFRA

Soukromá univerzita jde ke dnu, rektor nakoupil byty za deset milionů

  • 492
Zatímco Akreditační komise neprodloužila Univerzitě Jana Amose Komenského oprávnění vyučovat jeden z programů, rektor a majitel školy Luboš Chaloupka podle zjištění MF DNES nakoupil byty za deset milionů korun. Podle svých dřívějších prohlášení přitom většinu zisku investoval zpět do školy.

Ačkoli se Chaloupka o svém majetku odmítá bavit, podle serveru Motejlek.com si do roku 2010 z kont univerzity vyplatil téměř tři čtvrtě miliardy korun. Na zprávy v médiích o tom, že by akreditační komise mohla jeho univerzitě odebrat oprávnění vyučovat magisterský obor speciální pedagogika, pak zareagoval investicí svých peněz do nemovitostí.

Jen za letošní rok vložil Chaloupka do nemovitostí více než deset milionů korun. První kupní smlouvu na byt v komplexu vedle žižkovského parku Parukářka podepsal v únoru, tedy tři týdny poté, co se objevila zpráva o rozhodnutí komise. Před dvěma měsíci si na stejném místě koupil další byt.

V obchodování s nemovitostmi přitom Chaloupka není žádným nováčkem. Před pěti lety si za 105 milionů korun koupil například hotel Aramis, uvádí deník MF DNES.

Za poslední dva roky vydělala UJAK svému majiteli a rektorovi v jedné osobě přes tři sta padesát milionů korun čistého. Podle účetní uzávěrky za rok 2014 má škola na účtech 370 milionů korun. Na UJAK přitom studuje asi pět a půl tisíce studentů, většina z nich za studium platí padesát tisíc korun za rok. Škola tak od nich může ročně vybrat zhruba 275 milionů korun.

UJAK je největší soukromá vysoká škola v Česku, vznikla v roce 2001. Kdysi měla až deset tisíc studentů. Mezi jejími absolventy jsou například manželka expremiéra Petra Nečase Jana nebo Ivana Gottová. I proto se škole často přezdívá „univerzita celebrit“.

Akreditační komise škole vyčítá příliš vysoký počet přijatých studentů, kterému neodpovídá počet pedagogů. V sobotu proti jejímu rozhodnutí demonstrovaly asi dvě stovky studentů UJAK. Ministryně školství Kateřina Valachová jim vysvětlila, že do začátku nového školního roku nelze stanovisko komise zvrátit. Ministerstvo chce proto studentům, mezi nimiž jsou často učitelé, kteří si musí ze zákona doplnit vzdělání, zajistit místa na jiných vysokých školách.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video