Světelný billboard je na budově umístěný vpravo nahoře. Řidiči přijíždějící ke křižovatce z centra města ho mají před očima několik set metrů.

Světelný billboard je na budově umístěný vpravo nahoře. Řidiči přijíždějící ke křižovatce z centra města ho mají před očima několik set metrů. | foto: Karel Pešek, MAFRA

Reklamní obrazovka u křižovatky nesplňuje podmínky, říká soudní znalec

  • 4
Kontroverzní reklamní LED obrazovku nad frekventovanou ústeckou křižovatkou na Rondelu kritizuje dopravní policie. A teď se ozval i Jiří Seidlic, který na její provoz napsal posudek. Podle něj obrazovka podmínky posudku porušuje.

Protože je to z dopravního hlediska rizikové místo, soudní znalec Seidlic například stanovil, aby reklamní spoty trvaly aspoň dvacet sekund, nevytvářely oslňující plochu a nebyly v reflexních a dopravních barvách.

"Nic z toho nebylo zadavatelem splněno," říká Seidlic, který se na Rondel zajel podívat. "Spoty se mění po 3-4 vteřinách, jsou výrazně barevné a přechody mezi nimi oslňují bílou obrazovkou," vyjmenoval dopravní psycholog. Rovněž mu vadí, že obrazovka večer do okolí září s velkou intenzitou a výrazně tím přesahuje světelnost pouličního osvětlení.

Podle úřadu však Seidlicovy připomínky pro úředníky při povolování obrazovky nebyly závazné. "Stavební úřad nevydal územní souhlas s podmínkami, pouze ocitoval požadavky pana Seidlice. Vzhledem k tomu, že se nejedná o podmínky, tak stavební odbor není příslušný," reagovala mluvčí města Romana Macová.

O povolení pro obrazovku žádal místostarosta

Mluvčí nicméně přiznala, že na daleko zářící a blikající reklamu si už někdo stěžoval. Úřad se stížností zabývá, na její vyřízení má dva měsíce. Zároveň s tím požádal firmu DD network, jíž reklama patří, o podklady, jak požadavky stanovené v posudku plní.

Místo, na němž je LED obrazovka umístěna, je podle zákona zastavěným územím. Nevztahuje se tak na ni ochranné pásmo, které určuje její vzdálenost od silnice. Obrazovka byla povolena přitom jen krátce před zářijovou novelou silničního zákona. Podle ní už nelze u silnice I. třídy, která přes Rondel prochází, povolit vůbec žádný billboard.

Kontroverzní LED obrazovka se dotýká i ústecké politiky. Žádost na její umístění za provozovatele reklamy podával místostarosta ústeckého centrálního obvodu Michal Rožec z ČSSD. Ten odmítl, že by z toho měl nějaký profit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video