Očkování vakcínou AstraZeneca

Očkování vakcínou AstraZeneca | foto: Reuters

Během pondělí se k očkování přihlásilo přes 200 tisíc čtyřicátníků

  • 972
Od pondělní půlnoci byla možná registrace k očkování proti nemoci covid-19 pro lidi nad 40 let. Hned po půlnoci měl ovšem registrační systém téměř hodinový výpadek. Do pondělního večera se k očkování podle dat Chytré karantény zaregistrovalo přes 200 tisíc zájemců, což je rekord v počtu registrací za jeden den.

Lidem, kteří chtěli hned zrána využít možnost se registrovat, systém však neumožňoval webové stránky otevřít, později byly problémy i se SMS zprávami s PIN.

„Stránka nefungovala, pak přišla SMS, ale nebyla kam vyplnit. Při dalším pokusu stránka na zadání s PIN naskočila, ale nepřišla SMS. Pak se to celé shodilo s tím, že probíhá údržba systému,“ popsal zpravodaj ČTK problémy, které trvaly do 00:50. Po čtvrté hodině ranní registrace podle zpravodajky ČTK fungovala bez obtíží.

Podle redaktorky iDNES.cz, která se po půlnoci snažila dostat na webovou stránku, kde se registrace provádí, výpadek trval déle. Ještě krátce před druhou hodinou ranní webová stránka psala „omlouváme se, právě probíhá údržba systému. Děkujeme za trpělivost.“

„Registrace pro všechny nad 40 let jede. Doposud se registrovalo přes 34 tisíc zájemců. A to i přes krátký výpadek, který jsme měli krátce po půlnoci. Problém jsme vyřešili, ale i tak se omlouváme všem, kterým jsme tím zkomplikovali přihlášení. Nyní již vše jede,“ okomentoval výpadek na Twitteru tým chytré karantény.

Od půlnoci z neděle na pondělí mají možnost hlásit se k očkování lidé ve věku 40-44 let. V této věkové skupině jich v ČR žije více než 923 tisíc. V pondělí v devět hodin ráno se z této skupiny zaregistrovalo 100 tisíc lidí, večer kolem osmé hodiny se na očkování registroval již 200 tisící zájemce.

Dosud této věkové kategorii mohli zdravotníci vakcínu podat jen v případě, že pracovali ve školství, zdravotnictví, sociálních službách nebo kritické infrastruktuře nebo měli nějakou z chronických nemocí. Dokončené očkování má v tomto věku už téměř 59 tisíc z nich.

K registraci čtyřicátníky vybízel před půlnocí na Twitteru premiér Andrej Babiš (ANO). „Pokud je vám 40 plus, zaregistrujte se právě teď na očkování. Jste silná skupina a doufám, že vezmete registrace útokem,“ uvedl.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video