Odstávka serverů proběhla v sobotu časně ráno mezi jednou a druhou hodinou ranní. (Ilustrační foto)

Odstávka serverů proběhla v sobotu časně ráno mezi jednou a druhou hodinou ranní. (Ilustrační foto) | foto: Jaroslav Halamka, iDNES.cz

Registr vozidel ustál obří restart. Stále běží pomalu, tvrdí úředníci

  • 91
Registr vozidel o víkendu ustál obří restart. V sobotu hodinu po půlnoci totiž společnost Telefónica restartovala servery, na kterých běží. Podle úředníků se však stále potýká s problémy a práce s ním je pomalá. Odstávka registru byla plánována.

"Byla to rutinní odstávka kvůli posílení zabezpečení serverů," vysvětlil důvody odstávky mluvčí Telefóniky O2 Hany Farghali. "Restart proběhl bez problémů," poznamenal s tím, že servisní zásah byl plánovaný.

Jeho slova potvrdil i vedoucí tiskového odboru ministerstva dopravy Jakub Žižka. "Byla to odstávka rutinního charakteru. Následně se ověřovala funkčnost registru a jeho napojení na všechny systémy, se kterými pracuje," uvedl Žižka.

"Pro úplnost uvádím, že jsme o této odstávce s předstihem informovali jednotlivé složky, které s Centrálním registrem vozidel spolupracují a zároveň jsme informaci o této odstávce rozesílali i na jednotlivá pracoviště," poznamenal Žižka.

Odstávka podle něj proběhla v sobotu časně ráno mezi jednou a druhou ranní.

Stále to běží pomalu, tvrdí úředníci

"Zatím to jede," řekl iDNES v pondělí po osmé hodině šéf odboru správních činností teplického magistrátu Pavel Válek. Doplnil, že systém je stále pomalý jako v předchozích dnech. "Funguje, ale v pomalejším tempu," poznamenal také mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

"Systém registru vozidel brzy ráno nešel, ale po telefonátu na ministerstvo dopravy, kde jsme se dozvěděli, že 'na tom dělají', systém zhruba v půl osmé začal fungovat. V osm hodin, tedy od začátku úředních hodin, byl systém v provozu," popsal mluvčí Kladna Vilém Frček.

"Na mnoha pracovištích, včetně Ostrova, nefungovaly přihlašovací údaje u některých úředníků a nebylo to přístupem k síti ani nastavení exploreru. Byl to jen jeden z dalších již obyčejných kolapsů neefektivního, chybového, pomalého systému," řekl Ladislav Jiskra, šéf dopravně správního odboru tamního úřadu.

Mluvčí dopravy Žižka připustil, že ranní rozjezd nebyl bez problémů. "Dodavatelem systému bylo zaznamenáno několik případů, kdy uživatelé měli problém s přihlášením," popsal. Podle něj vypršela platnosti jejich přihlašovacího hesla, nastavení nového hesla bylo promptně a operativně vyřešeno dodavatelem.

"Chtěl bych tedy podotknout a zdůraznit, že tato věc nesouvisela s výše zmíněnou odstávkou a nebyla ani celoplošného charakteru. V žádném případě se nejednalo o 'obyčejný kolaps systému' nebo o nějaký jeho výpadek," vysvětlil Žižka.

Nový registr mohl stát křeslo i ministra

Nový Centrální registr vozidel spustilo ministerstvo dopravy začátkem července. Od začátku však provázely nový systém problémy. Několikrát zcela zkolaboval, úředníci si stěžují na jeho pomalost.

Kvůli problémům s registrem dokonce hrozil premiér ministru dopravy Pavlu Dobešovi odchodem z vlády. 

Ministerstvo dopravy už registruje desítky žádostí o odškodnění. Začátkem srpna lidé chtěli celkem přes dva miliony korun. Úředníci zatím o žádné podané žádosti o náhradu škody nerozhodli (vše o problémech s registrem čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video