Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komedie s padajícím registrem pokračuje, vznikne skupina IT odborníků

  9:01aktualizováno  14:13
Problémy nového centrálního registru vozidel nekončí. V úterý se sice podařilo systém zprovoznit, ve středu ovšem úředníci znovu hlásili problémy, které systém paralyzovaly. Fungovat začal až před 11. hodinou. S řešením potíží má pomoci i nová skupina IT expertů ministerstva dopravy a policejního prezidia.

Registr má opět problémy. Ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Programátoři mají za úkol vyřešit problémy s napojením registru na policejní databáze. Právě kvůli tomu totiž systém v posledních dnech nefunguje. "Mají za úkol zjistit příčinu dnešních komplikací a vyřešit otázku, proč nekomunikovaly systémy databází," sdělila ČTK mluvčí prezidia Pavla Kopecká.

"V osm ráno jsme se normálně rozjeli, ale teď už jsou zase podobné problémy jako včera a předevčírem. Když chceme například změnit vlastníka auta, systém se zpomaluje a padá. Práce nám zase stojí," povzdychl si ve středu ráno Ladislav Prudil z brněnského magistrátu, který má problematiku na starost.

Odškodnění

Všichni, kteří mají pocit, že jim kvůli nefunkčnímu registru vznikla škoda, mohou žádat odškodnění. Kromě občanů se to týká i firem. Hospodářské noviny píší, že se na úřady obrátilo už třiatřicet podnikatelů i firem, kteří ocenili vzniklé škody na tři čtvrtě milionu.

Doplnil, že frustrovaní jsou jak lidé, tak úředníci. "Raději jsme znovu na místo zavolali strážníky, ten včerejší zážitek pro nás byl velmi bolestivý," připomněl Prudil incidenty z úterý, při nichž museli úředníci čelit doslova lavině urážek (více o napjaté atmosféře na brněnském registru čtěte tady).

"Zlobí opět server policejního prezidia. Tak jako v pondělí a v úterý nelze lustrovat vozidla, zda nejsou kradená," řekl iDNES.cz krátce po středečním propuknutí problémů mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Mluvčí prezidia Pavla Kopecká iDNES.cz řekla, že technici se pokoušejí závadu najít a odstranit. "Nevím, jestli naše servery opět nezvládly nápor, protože jsme je posilovali," tvrdí Kopecká.

Milena Šikýřová z děčínského magistrátu spočítala, že její podřízení stihli obsloužit deset motoristů, než se systém znovu zhroutil. "Spadlo to ve čtvrt na devět, nyní opět zvládáme jen drobné úkony," řekla Šikýřová s tím, že registr se rozjíždí jen pomalu.  "Pět minut to jde, půl hodiny ne," popsala.

Plně funkční byl systém až před 11. hodinou. "Všechna pracoviště pražského registru vozidel jsou v provozu, a pokud bude centrální registr vozidel i nadále funkční, bude možné vyřizovat běžné agendy registru, včetně přihlašování vozidel. Po zkušenostech z minulých dnů nejsou ale vyloučeny problémy, které by mohly zpomalovat odbavování občanů, proto prosíme veřejnost o trpělivost," uvedl Josef Mihalík z pražského magistrátu.

"Teď registr funguje, ale jsme skeptičtí a lidé také. Ráno jsme poslali všechny domů, momentálně tam čeká méně než pět lidí. Za normálních okolností obsloužíme tak stovku lidí v úřední den, dnes jich nebylo víc než deset," uvedla po 13. hodině mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová.

Firma ATS-Telcom, která systém pro nový registr vytvářela, odmítá odpovědnost za jeho nefunkčnost. "Problémy, které vidíme, jsou problémy ve výkonu agendy centrálního registru vozidel, nikoliv v aplikaci," řekl Radiožurnálu obchodní ředitel společnosti Martin Tůma. Od ministerstva podle jeho slov navíc dosud neobdrželi jediný dokument, který by specifikoval, jakou firma udělala chybu. Jakmile by se tak stalo, přijala by prý odpovědnost.

Nečas: V pátek musí být obslouženi všichni klienti

O registru vozidel se hovořilo také na zasedání vlády. Ministr dopravy Pavel Dobeš po skončení schůze řekl, že platí, že pokud se ukáže, že problémy jsou na straně registru spravovaného ministerstvem, vyvodí z nich osobní odpovědnost. Současně však dodal, že chyba byla ve vnitřní síti policejního prezidia, kterou spravuje Česká pošta.

Premiér Petr Nečas také upřesnil, za jakých okolností očekává Dobešovu demisi. "V pátek musí být obslouženi všichni lidé, kteří tam přijdou," řekl Nečas. Lidé podle něj právem očekávají, že centrální registr bude fungovat, až druhotné je, kde přesně vznikla chyba. "Je třeba, aby to přestalo občany obtěžovat," prohlásil premiér. O tom, kdo by mohl Dobeše nahradit, mluvit nechtěl. Je to podle něj předčasná otázka.

Zakázka na registr se táhne až k Řebíčkovi

Současné potíže mají nepřímo původ už v roce 2007, kdy ministerstvo vedl Aleš Řebíček. V té době začal podle MF DNES vznikat na úřadu systém IMIS ke kontrole výdajů a účetnictví, který daňové poplatníky přišel na 1,6 miliardy korun. V březnu 2010 vyhrála tendr na provozování tohoto systému firma ATS-Telcom. To už byl v čele resortu Řebíčkův nástupce Gustav Slamečka. Firma později získala bez výběrového řízení právě zakázku na centrální registr vozidel. Ministerstvo za registr zaplatilo 37 milionů, navíc firmě měsíčně posílá zhruba 13 milionů za technickou podporu. Ministr dopravy Pavel Dobeš viní své předchůdce, především Víta Bártu, že na centrální registr v předstihu nevypsali tendr.

Nefunkčnost policejní sítě se na prezidium vydal řešit i náměstek ministra dopravy Miroslav Drobný. "V průběhu pondělní návštěvy náměstka policejního prezidenta na ministerstvu dopravy jsme byli ujištěni, že prezidium uskuteční všechna opatření, aby zamezilo kolapsům jejich sítě, ke kterým došlo v uplynulých dnech. Evidentně se tak nestalo," prohlásil.

"Jsem připraven podniknout kroky, aby z této skutečnosti byla vyvozena konkrétní odpovědnost," dodal Drobný.

Nový centrální registr ministerstvo dopravy nasadilo 9. července, kdy nahradil systém z počátku 90. let. Jenže software už několik týdnů provázejí masivní výpadky. Ministerstvo navíc v úterý oznámilo, že v novém registru je asi milion chybných údajů a lidé budou muset kvůli opravě na úřady zajít znovu. Úplná náprava pak může trvat roky (více o chybách v registru čtěte zde).

Premiér Petr Nečas dal ministrovi dopravy Pavlu Dobešovi ultimátum: pokud centrální registr v pátek nepoběží bez chyb, musí si Dobeš hledat novou práci (premiérovo prohlášení najdete tady).

Autoři: , , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž, který se dnes zapálil před soudem s Trumpem se podle policie jmenuje Maxwell...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...