Podle zdravotníků se do registru hodí věková skupina zdravých mladých lidí, kterým je mezi 18 a 35 lety.

Podle zdravotníků se do registru hodí věková skupina zdravých mladých lidí, kterým je mezi 18 a 35 lety. | foto: HZS Karlovarského kraje

Lékaři loví nové dárce kostní dřeně u hasičů, jsou mladí a zdraví

  • 71
Lékaři oslovili české hasiče, aby v kampani mezi sebou našli dárce kostní dřeně. Záchranáři totiž zřejmě splňují podmínky díky mládí a dobrému zdravotnímu stavu. Podle Hasičského záchranného sboru lze takových dárců v jeho řadách najít nejméně tři tisíce.

Hasičské ústředí už od dubna rozesílá mezi své záchranáře informační plakáty a brožury, kde hasiči mohou zjistit, jak a kde se do registru zapsat. Dozvědí se také, co se stane, pokud budou vybráni, a co celkově znamená být součástí registru.

Český registr je světová špička

ČNRDD patří do celosvětové sítě registrů dobrovolných dárců dřeně, v nichž je evidováno na celém světě téměř 18,4 milionu dárců. Český registr patří ke světově nejúspěšnějším a jako čtvrtý na světě má nejvyšší akreditace kvality služeb. Ročně zprostředkuje nalezení dárce a zhruba stovku nepříbuzenských transplantací kostní dřeně v republice a v zahraničí.

"Hasiče jsme oslovili s žádostí o to, aby se zapojili do kampaně, protože většina přesně splňuje kritéria pro vstup do registru. Jsou mladí, zdraví, a hlavně kdykoli připraveni nezištně pomoci cizímu člověku," uvedla lékařka Jana Navrátilová z Českého národního registru dárců dřeně (ČNRDD).

Podle zdravotníků se do registru hodí věková skupina zdravých mladých lidí, kterým je mezi 18 a 35 lety. Mluvčí hasičů Nicol Zaoralová uvedla, že z šesti tisíc výjezdových hasičů spadá do zmiňované kategorie podle odhadu minimálně polovina z nich.

"Máme zatím pozitivní ohlasy od jednotlivých hasičů. V současnosti je rozdáván dotazník, ve kterém zjišťujeme jejich informovanost a úspěšnost kampaně, abychom měli zpětnou vazbu," dodala mluvčí HZS. Kampaň podle ní navazuje na podobnou akci, ve které lékaři dříve s úspěchem oslovili policisty.

Testy jsou nákladné, hradí je nadace

Testy zajišťuje Nadace pro transplantaci kostní dřeně se sídlem v Plzni, která je největší databází svého druhu v ČR a registruje přes 36 tisíc dárců. Ti jsou v případě potřeby ochotni věnovat svou kostní dřeň pacientovi s leukemií nebo jinou vážnou poruchou krvetvorby.

Vyšetření vzorků krve lidí vstupujících do registru hradí právě nadace, protože určení základních transplantačních znaků z jedné zkumavky krve stojí přibližně 1 500 korun a vyšetření nehradí pojišťovny ani stát. Hlavně kvůli velkým nákladům na testy je vstup do registru omezen 35 lety věku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video