V Česku je lék firmy Regeneron. Řekněte si o něj, apeloval Ludvík

  • 36
Do Česka v pátek dorazily první čtyři tisíce dávek léku proti covidu-19 od firmy Regeneron. Ten má zamezit těžkému průběhu nemoci u rizikových osob, léčil se jím třeba bývalý prezident USA Donald Trump. Ve Fakultní nemocnici Motol jej již dostal první pacient a další by měli následovat.

Celkem má přijít dvanáct tisíc dávek ve třech dodávkách. „Pacienti, kteří splňují indikační kritéria, která byla stanovena, by měli poté, co jim je PCR testem prokázán koronavirus, oslovit svého praktického lékaře. Ten by měl následně kontaktovat jedno z infuzních míst a pacienta tam odeslat,“ popsal ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík.

Infuze podle něj trvá asi hodinu, další hodinu pak pacient v nemocnici počká. Poté může odejít domů. „Pokud jste mezi ohroženými, vůbec neváhejte a chtějte, aby vás lékař na infuzní místo poslal,“ apeloval Ludvík. Medikace stojí šedesát tisíc korun a je plně hrazena zdravotní pojišťovnou.

PŘEHLEDNĚ: Čím se bojuje proti covidu? Experimentální léky i nadějné vakcíny

Lék stojí na bázi monoklonálních protilátek. „Mají neutralizovat virus. Takže se na něj naváží a zabrání mu vstoupit do dalších buněk a rozšířit infekci po těle,“ popsala imunoložka Anna Šedivá. Lék tak nahradí protilátky, které si tělo v daném okamžiku ještě samo nestihlo vytvořit. Účinný by přitom měl být i proti mutacím nákazy. A podle zástupců Motola by měl zabránit tomu, aby se nakažený dostal do nemocnice.

Lék dorazil do Česka v pátek, čtyři tisíce dávek má v řádu dnů obdržet i Fakultní nemocnice Motol. Z těchto dvou zařízení se pak bude distribuovat do dalších nemocnic. Další zásilky by měly dorazit i v dubnu a květnu.

Látka pod názvem Regn-Cov2 je určena pro pacienty, kterým hrozí těžký průběh nemoci. Může jít mimo jiné o pacienty po transplantaci, s onkologickým, hemato-onkologickým či autoimunitním neurologickým onemocněním, s cukrovkou prvního typu nebo lidi s vysokou obezitou.

Čeští vědci otestovali nový lék proti covidu. Funguje proti hlavním mutacím

Lék je určen pro pacienty, kteří zatím nevyžadují hospitalizaci kvůli nemoci covid-19, u kterých příznaky onemocnění netrvají déle než sedm dní a neuplynuly více než tři dny od pozitivního testu na koronavirus. Současně musí být starší dvanácti let s váhou alespoň čtyřicet kilogramů.

„Pokud to zjednoduším, pacienti, kteří berou léky, které utlumují imunitu, onkologičtí pacienti,...“ řekl hlavní lékárník Petra Horák. Kromě praktiků může léčbu indikovat i ambulantní specialista. A lidé, kterým covid-19 diagnostikují na odběrovém místě v motolské nemocnici, dostanou rovnou leták s kontaktními informacemi.

Ministerstvo zdravotnictví povolilo používání tohoto neregistrovaného léku na začátku března, výjimku udělilo pro 12 tisíc dávek preparátu. Lék je kombinací protilátek casirivimab a imdevimab, což jsou proteiny, které mají bránit vstupu viru do lidských buněk. V současnosti se používá v USA, Evropská agentura pro léčivé prostředky na začátku února zahájila jeho průběžné hodnocení. Jako první v Evropské unii se rozhodlo tento lék experimentálně používat Německo. Léčbu tímto lékem také na podzim podstoupil tehdejší prezident USA Donald Trump.

Kdo může lék dostat

Lék může dostat nakažený, který je straší dvanácti let a váží více než čtyřicet kilogramů. Kromě toho musí jít o rizikového pacienta, tedy toho, který splňuje jednu z následujících podmínek:

  • stav po transplantaci solidního orgánu nebo transplantaci kostní dřeně
  • systémové onemocnění pojivá s aktuálně probíhající kombinovanou imusupresivní léčbou nebo monoterapií kortikosteroidy,
  • primární nebo sekundární imunodeficit se závažnou poruchou buněčné složky imunity,
  • onkologické nebo hemato-onkologické onemocnění s aktuálně probíhající léčbou,
  • vysoce aktivní autoimunitní neurologická onemocnění (skupiny myasthenia gravis, neuromyelitis optica, roztroušené sklerózy) léčená anti-CD 20 protilátkami nebo imunosupresivy,
  • plicní hypertenze v dispenzární péči,
  • diabetes mellitus I. typu,
  • chronická renální insuficience v pravidelném dialyzačním programu,• chronická obstrukční choroba ve stadiu GOLD III a IV, intersticiální plicní onemocnění v dispenzární péči, bronchiální astma na biologické léčbě,
  • trombofilní stav v dispenzární péči,
  • nervosvalová onemocnění (zahrnuje i neurodegenerativní onemocnění postihující druhotně svalový aparát s domácí intermitentní nebo trvalou přístrojovou podporou ventilace,
  • BMI vyšší než 40 nebo BMI vyšší než 35 v kombinaci s jedním z výše uvedených faktorů

Zdroj: ministerstvo zdravotnictví


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video