Lidé z Trokavce radar nechtějí, protože se obávají negativních účinků zařízení na své zdraví.

Lidé z Trokavce radar nechtějí, protože se obávají negativních účinků zařízení na své zdraví. | foto: Petr Ježek, MF DNES

Referendum o radaru bylo unáhlené, míní lidé z koalice

  • 171
Představitelé vládní koalice míní, že vypsání referenda v obci Trokavec na Rokycansku bylo unáhlené. Lidé se v sobotním hlasování vyjádřili proti umístění amerického radaru poblíž své obce. Podle opozice je to však jasný signál obav veřejnosti.

Protiraketový radar

"Vláda by k výsledku referenda měla přihlédnout," řekl poslanec KSČM Jiří Dolejš. Stejného názoru je i předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Zástupci vládní koalice soudí, že obecní referendum bylo předčasné. "Lidé v něm rozhodovali, aniž měli dost informací," uvedla poslankyně zelených Kateřina Jacques.

Z 72 účastníků hlasování v Trokavci jich 71 dalo obecnímu zastupitelstvu mandát k tomu, aby podnikalo veškerá opatření, která předejdou výstavbě základny. Pouze jediný člověk byl proti. - více zde

Výsledek referenda není pro českou vládu ani parlament závazný. Premiér Topolánek, ministryně obrany Vlasta Parkanová i další vládní politici si myslí, že povinností politiků je vzít v potaz všechny informace a pak na sebe vzít odpovědnost rozhodnutí. S referendem v této věci proto nesouhlasí.

Podle Paroubka je naprosto žádoucí, aby kabinet k názoru obyvatel Trokavce přihlédl. Bývalý premiér připomenul, že v uplynulém týdnu koaliční poslanci odmítli podpořit návrh levice na vypsání speciálního celorepublikového referenda.

Podle Jacques by bylo dobré, aby o záměru lidé rozhodli všeobecným hlasováním. Ovšem až poté, co bude mít česká politická scéna dostatek informací. "Předběhli jsme události, nevíme, jestli na to mají Američané peníze, jestli bude patřit i pod NATO, neznáme postoj EU," vyjmenovala problematické otázky.

Šéfka lidoveckých poslanců Michaela Šojdrová považuje názor v Trokavci za významný hlas. I ona si ale myslí, že pořádání referenda nebylo rozumné bez všech podkladů.

Hlasování podle ní nicméně vypovídá o náladě občanů, což by měl být pro vládu signál.

Lidé z Trokavce radar nechtějí, protože se obávají negativních účinků zařízení na své zdraví. Odpůrci základny argumentují také tím, že základna by byla prvním cílem v případě konfliktu.

Do boje proti základně chce Trokavec zapojit i další obce. Některé se prý už na obec obrátily s tím, aby jim pomohla v přípravě podobného hlasování.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video