Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Referenda o uprchlících se ministr nebojí. Šanci zákonu daly KSČM a Úsvit

  7:52
Čtvrt milionu lidí by si podle návrhu připraveného pro vládu mohlo vynutit referendum k otázce, která je zajímá. Stát by se výsledkem referenda musel řídit v případě, že by pro byla nadpoloviční většina hlasujících a zároveň alespoň čtvrtina lidí s právem hlasovat. Šanci vlády prosadit návrh ústavního zákona zvyšuje ochota komunistů a Úsvitu podpořit ho.

Pro vládu je připravený návrh ústavního zákona o obecném referendu. O podpoře návrhu ministra Jiřího Dienstbiera jsou ochotni jednat komunisté a Úsvit. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier řekl iDNES.cz, že se neobává, že by si takovým referendem mohli lidé chtít vynutit negativní postoj české vlády k přijímání uprchlíků, jak ji k tomu žádala petice se 145 tisíci podpisy, které do Sněmovny doručil Blok proti Islámu. (více zde)

„Tam je otázka, zda by to bylo v souladu s ústavním pořádkem, protože Česká republika je vázána mezinárodními smlouvami v otázkách azylu a ty nás zavazují udělit azyl nebo jiný typ mezinárodní ochrany osobám, které splňují určitá kritéria. A to nelze popřít ani hlasováním v referendu,“ uvedl ministr.

„Musela by tomu předcházet klidná, delší diskuse. Samozřejmě všichni vědí, jak by dopadlo referendum, kdyby se hlasovalo třeba v den teroristického útoku v tuniském letovisku Sousse,“ řekl šéf poslanců Úsvitu přímé demokracie Marek Černoch. Právě na jeho hnutí a komunisty musí vláda spoléhat, protože ODS a TOP 09 ji nepomohou.

Rozhodnutí přijaté v referendu má mít podle návrhu, který už posoudili vládní právníci, sílu zákona. Po dobu volebního období Sněmovny, v němž se referendum konalo, a současně po dobu tří let ode dne oznámení výsledku hlasování v referendu má být možné na návrh vlády rozhodnutí přijaté v referendu změnit ústavním zákonem.

„Výsledkem referenda bude vázána vláda i parlament. Vláda dokonce v tom smyslu, že by musela učinit opatření k naplnění výsledku referenda, což může být předložení návrhu zákona. Ale samozřejmě nelze donutit parlament, aby nějaký návrh zákona schválil,“ řekl Dienstbier.

Nesouhlasí s názorem, že by to z obecného referenda mohlo udělat „parodii“ na naplňování vůle občanů, kteří by sehnali podpisy, dokázali vyburcovat potřebnou účast lidí v referendu, ale když pak vláda předloží zákon, nemusí být poslanci pro. „Je tam negativní vynutitelnost na parlamentu, že nesmí konat v rozporu s výsledkem referenda,“ zdůraznil Dienstbier. V referendu by se podle jeho návrhu nesmělo hlasovat o základních právech a svobodách, ani rozpočtu a daních.

Pravice vládě nepomůže, šanci na podporu zákon i tak má

Protože jde o návrh ústavního zákona, bude pro něj vláda muset sehnat ve Sněmovně většinu alespoň 120 hlasů, které přitom sama nemá.

A opoziční pravicové strany TOP 09 ani ODS vládě v této věci nepomohou. „Je velmi nepravděpodobné, že pro to budeme. Ten návrh je špatný,“ řekl iDNES.cz zástupce TOP 09 v ústavně-právním výboru Sněmovny Martin Plíšek. „Je to formulováno poměrně široce, takže by si třeba lidé mohli odhlasovat maximální rychlost jízdy na dálnici 200 kilometrů za hodinu,“ vytkl návrhu Plíšek.

Obdobně velmi kritický k iniciativě vlády je poslanec ODS Marek Benda. „ODS to v žádném případě nepodpoří,“ řekl. Uvedl, že vláda předkládá ještě absurdnější věci, než je zákon o obecném referendu, ale občanští demokraté jsou podle něj v této věci jednotní. 

„Občané hlasovali v referendu o vstupu do Evropské unie, ale dodnes vlastně nevědí, co schválili,“ uvedl Benda. Jde o to, že jeho strana nesouhlasí s tím, aby Česká republika vyměnilo korunu za euro. Pokud by se to mělo stát, musí tomu podle ODS předcházet referendum. Ale k tomu podle strany není nutný zákon o obecném referendu.

„My jsme pro zákon o obecném referendu vždy byli. Jsme ochotni o zákonu s vládou jednat. Co je třeba, je to, aby referendum mělo svou závaznost,“ řekl místopředseda komunistů Jiří Dolejš. Nevadí mu ale to, že může být jistý rozpor v tom, že lidé něco odhlasují, vláda předloží zákon a poslanci nebudou povinni hlasovat pro v intencích výsledku referenda. „Těžko k něčemu zavazovat poslance,“ řekl Dolejš.

Šanci dostat hlasy od poslanců zvolených za Úsvit má vláda už proto, že referenda jsou jedním ze základních pilířů opozičního hnutí. „Musí to ale mít hlavu a patu, nesmí to být jen plácnutí do vody,“ uvedl Černoch. Úsvitu se příliš nezdá podmínka, že pro platnost výsledku referenda by bylo třeba, aby pro byla nejen nadpoloviční většina těch, kdo k referendu přišli, ale zároveň minimálně čtvrtina občanů oprávněných v referendu hlasovat, tedy starších osmnácti let.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...