Základní škola Ještědská je proslulá výukou tělocviku. Právě o něj v celém případu šlo. (Ilustrační snímek)

Základní škola Ještědská je proslulá výukou tělocviku. Právě o něj v celém případu šlo. (Ilustrační snímek) | foto: Jan Karásek, MAFRA

Rodiče školáků bojovali za odvolání kontroverzní ředitelky. Uspěli

  • 35
Protestní petice s téměř 700 podpisy, ataky školské rady a rodičů a nakonec i zpráva České školní inspekce přiměly ředitelku liberecké Základní školy Ještědská Andreu Gardoňovou, aby po několika měsících odstoupila ze své funkce.

"Paní ředitelka skončí k 31. říjnu a poděkovala jsem jí za velmi cenné gesto," řekla liberecká primátorka Martina Rosenbergová. "Nepodařilo se nám přesvědčit rodiče a pedagogy, že změny, k nimž sáhla, jsou pro školu dobré."

Jolanu Půbalovou z rady rodičů rezignace ředitelky potěšila. "Ukázali jsme i ostatním lidem, jak se dovolat práva, když se s nimi někdo nebaví a obchází je," dodala Půbalová.

Česká školní inspekce zjistila, že Gardoňová porušila školský zákon. O důležitých změnách v rozvrhu nedala vědět rodičům a neprojednala je ani se školskou a pedagogickou radou.

Podle Rosenbergové ředitelka udělala chyby a uvědomuje si je, ale na druhou stranu upozornila na věci, které ve škole nebyly v pořádku. "Požádali jsme Českou školní inspekci, aby na Ještědské provedla hloubkovou kontrolu," prohlásil náměstek primátorky pro školství Kamil Jan Svoboda. Školu se zhruba 600 žáky povede zatím zástupkyně ředitelky Eva Bambuchová.

Tělocvik nahradily čeština, fyzika a přírodověda

Když Gardoňová do Ještědské nastoupila, zrušila v 6. B tři hodiny tělocviku a nahradila je češtinou, fyzikou a přírodovědou. Škola sice už není sportovní, ale na druhém stupni má jedna třída v každém ročníku pět hodin tělocviku místo běžných dvou. Rodiče sportovně nadaných dětí kvůli tomu Ještědskou vyhledávají.

"Překvapilo mě, že jednou z hodin tělocviku navíc bylo saunování," uvedla primátorka. Co by měly od 1. února 2013 obsahovat tři hodiny tělocviku navíc, se stane jedním z ukazatelů, podle nichž komise vybere pro Ještědskou nového ředitele nebo ředitelku. Gardoňová vede Ještědskou od léta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video