Recyklace ledniček v areálu firmy Kovosteel ve Starém Městě

Recyklace ledniček v areálu firmy Kovosteel ve Starém Městě | foto: Jan Karásek, MAFRA

Češi jsou přeborníci v recyklaci, zachránili přírodu od stovek tun freonů

  • 180
Češi jsou v recyklaci chladících zařízení přeborníci. Ukázalo to evropské srovnání, kde skončili na pátém místě. Ročně pošle každý Čech do druhého kola 1,8 kilogramu lednic či mrazniček. Kdyby se u nás lednice nerecyklovaly, zabraly by přitom 140 fotbalových hřišť. Takhle jsme přírodu ušetřili od stovek tun freonů.

Bez pračky a ledničky se dnes obejde málokdo. Dobrou zprávou je, že stejně, jak považujeme samozřejmé pračku a ledničku či mrazničku doma mít, tak považujeme za samozřejmé ji po její službě zrecyklovat či dovézt zpět do obchodu. U prodejce elektra nebo ve sběrném dvoře končí přes 98 procent těchto zařízení.

"Recyklaci chladicích zařízení berou Češi skutečně vážně. Kdyby všechny vysbírané ledničky skončily na skládce, zabraly by plochu o rozloze téměř 140 fotbalových hřišť. Díky recyklaci jsme také zabránili úniku 400 tun nebezpečných látek, převážně pak freonů, do přírody," uvedl ředitel kolektivního systému Elektrowin Roman Tvrzník.

PRŮZKUM

Průzkum recyklace v české společnosti si zadaly kolektivní systémy Elektrowin, Asekol a Ekolamp. Začal v polovině loňského roku a výzkumníci vyzpovídali 1232 lidí formou hodinového osobního rozhovoru.

Za tu dobu, co kolektivní systém recyklace funguje, Češi poslali do druhého kola více než 1,6 milionů lednic a mrazáků. Kromě freonů si příroda oddychla i od oleje, železa, mědi, hliníku, toxické rtuťi, olova, karcinogenního kadmia a azbestu či bifenilů.

Tyto nebezpečné látky přitom neškodí pouze přírodě, ale i lidskému organismu. Například freony ničí ozónovou vrstvu, která zabraňuje dopadu škodlivého UV záření na povrch Země. To přitom způsobuje mnoho komplikací, od zánětu spojivek až po rakovinu. Toxické kadmium se ukládá v játrech, která ničí. Může způsobit chudokrevnost či osteoporózu, je také karcinogenní.

"Velmi toxická je i rtuť, která se usazuje v ledvinách, játrech a slezině. Při jednorázové dávce vyvolává bolesti břicha, zvracení a průjmy, při dlouhodobém vystavení účinkům rtuti dochází k vypadávání vlasů, chudokrevnosti, revmatickým onemocněním či onemocnění ledvin. Azbest je zase silně karcinogenní látka. Je totiž složena z malých vláken, které se při vdechování zabodávají do plic a postupně může vyvolat rakovinu plic nebo fibrózu. Na azbest můžete narazit například ve starých sporácích nebo pračkách," vzkázala Taťána Pokorná z Elektrowin.

Elektrowin s dalšími kolektivními systémy Asekol a Ekolamp zkoumají recyklaci v domácnostech každý druhý rok. Jejich poslední průzkum ukázal i jiné zajímavé informace. Zatímco s umýváním nádobí jsme pořád zpátečníci a téměř 77 procent domácností umývá nádobí ve dřezu nebo pod tekoucí vodou, fén se ve většině českých rodin najde hned dvakrát.

"Myčky na nádobí patří ke spotřebičům, jejichž nákup Češi zatím odkládají. Například ale fén na vlasy byste našli snad v každé domácnosti. Dokonce v každé páté rodině mají k dispozici hned dva až tři. Problematická však zůstává jejich recyklace. Až 45 procent domácností vyhodí vysloužilý fén do běžné popelnice," uvedla Pokorná.

Pro Čechy je totiž běžné, že menší elektronický odpad či zářivky do sběrných dvorů neodvezou. "Přitom i z drobného elektra lze znovu využít často až 90 procent materiálů použitých při jejich výrobě. Recyklace vysoušeče vlasů uspoří více než 10 kWh elektřiny a zabrání vzniku téměř 3 kilogramů oxidu uhličitého," doplnil Tvrzník.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video