Prezident Miloš Zeman na velitelském shromáždění náčelníka generálního štábu...

Prezident Miloš Zeman na velitelském shromáždění náčelníka generálního štábu Aleše Opaty k prioritám a hlavním úkolům armády v roce 2020. (20. listopadu 2019) | foto: Petr Topič, MAFRA

Ať nesahají na svobodu slova! Hradu vadí závěry BIS o dezinformacích

  • 1291
Lídři sněmovních stran po zveřejnění výroční zprávy Bezpečnostní informační služby většinou oceňují práci kontrarozvědky. Někteří zástupci opozice na tiskových konferencích před začátkem jednání Sněmovny kritizovali prezidenta Miloše Zemana, který má dlouhodobě k BIS výhrady.

Ovčáček označil za fakt, že na území Česka působí agenti cizích mocností. „A je úlohou BIS takové agenty odhalovat. Co je absolutně nepřijatelné, aby BIS označovala lidi s odlišným názorem za dezinformátory. To je útok na svobodu slova,“ napsal Ovčáček. BIS označila šíření dezinformací proruskými aktivisty za nejzávažnější hrozbu pro ústavnost Česka.

Vláda podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) ke zprávám přistupuje zodpovědně. Komunisté a SPD ve zprávě postrádají informace o jiných než ruských a čínských špionech. 

Předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek práci BIS vnímá jako kvalitní a profesionální. Považuje za pozitivní, že popisuje aktivity Ruska a Číny. „Každá z těchto zemí postupuje jinak, ale každopádně patříme do silné zájmové oblasti těchto mocností,“ řekl. Ocenil i to, jak BIS řeší činnost potenciálních islamistických radikálů či aktivity Íránu.

Podle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury se ukazuje, že BIS funguje dobře. Zpráva je podle něj vodítkem, jak by měla vláda přistupovat k zahraniční politice. „Mnohdy vidíme snahu zlehčovat a karikovat zprávy BIS,“ varoval. Vyjádřil přání, aby vláda naopak věnovala zprávě pozornost natolik, aby zprávy za několik let mohly konstatovat zlepšení situace.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová míní, že rizika, na něž upozorňuje BIS, se prohlubují. „Je to i vizitka toho, že vláda k závěrům nepřistupuje dost aktivně,“ uvedla. Vyzvala kabinet, aby nebral na lehkou váhu, kým je na Hradě obklopen Zeman.

Vláda podle Schillerové všechny informace, které od BIS dostává v některém z režimů utajení, pečlivě probírá a přistupuje k nim zodpovědně. „Bavíme se o nich a každý v rámci své kompetence s nimi pracujeme. Já se tím budu určitě velmi pečlivě zaobírat,“ řekla ministryně.

Onderka: Bude-li chtít BIS více peněz, ČSSD ji podpoří

Zpravodajské služby podle místopředsedy vládní ČSSD Romana Onderky aktuálně nepožadují navýšení rozpočtů s odůvodněním, že aktivity cizích špionů rostou. „V případě takových požadavků se však nebudeme bránit takové požadavky podpořit,“ uvedl. Předseda klubu ČSSD Jan Chvojka rozhovor o možném posílení rozpočtu označil za potenciální téma pro koaliční debatu s ANO.

Předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský řekl, že BIS odvádí skvělou práci. „I díky ní je ČR jednou z nejbezpečnějších zemí na světě, mají to ale těžké,“ uvedl. Práci podle něj komplikuje kontrarozvědce Zeman, mimo jiné tím, že opakovaně opomenul vládní návrh na jmenování jejího ředitele Michala Koudelky generálem.

Člen výboru pro bezpečnost Lukáš Kolářík (Piráti) však označil zprávu o „ruských trollech“ za nijak překvapivou. Organizované skupiny podle něj dokážou strhnout debatu na sociálních sítích směrem, kterým chtějí, a ovlivňují tím lidi. „Chtěl bych apelovat na čelní představitele České republiky, aby neznevěrohodňovali práci BIS,“ uvedl.

Filip: Proč BIS nesleduje také aktivity rozvědky USA?

Předseda KSČM Vojtěch Filip zprávě vyčítá, že se zabývá jen riziky z Ruska a Číny. „Těch rizik je víc. Postrádáme ve zprávě informace o aktivitách jiných zpravodajských služeb, zejména ekonomické rozvědky USA, o kterou se třeba zajímá zpravodajská služba v sousedním Německu,“ uvedl Filip.

Podobný názor má podle místopředsedy Radima Fialy také SPD. Hnutí podle něj jasně podporuje práci BIS pro ochranu zájmů republiky. „Je ale důležité, aby monitorovala všechny země, nejen Čínu a Rusko,“ řekl. BIS ve zprávě píše, že se věnuje všem tajným službám působícím v ČR, ruské a čínské aktivity jsou prioritními kvůli jejich rozsahu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue