Sobotka se zachoval jako srab, říká Kalousek. Bezradnost, míní Fiala

  • 245
Podáním demise vlády se premiér Bohuslav Sobotka zachoval jako srab, míní lídr opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj tím Sobotka vzdal boj a nechal iniciativu Miloši Zemanovi. Prezident prostřednictvím svého mluvčího dal vědět, že zatím situaci nechce komentovat. Šéf ODS Petr Fiala považuje premiérův krok za alibismus a bezradnost.

„Nemám na to, odevzdám to Zemanovi,“ napsal na Twitteru Kalousek. „Zásadní hybnou silou naší politiky byli vždy srabi. Z tohoto pohledu je BS konzervativní,“ kritizoval premiéra předseda TOP 09.

02.května 2017 v 14:06, příspěvek archivován: 02.května 2017 v 14:21

Sobotkův boj : "Nemám na to,odevzdám to Zemanovi".Zásadní hybnou silou naší politiky byli vždy srabi. Z tohoto pohledu je BS konzervativní.

Podobně se vyjádřil i předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík. „Premiér Bohuslav Sobotka se zřekl veškeré odpovědnosti a předal ji prezidentovi,“ napsal na Twitter. Gazdík sice ocenil, že vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL znamenala politickou stabilitu, ale obvinil Sobotku a Babiše, že ji svým chováním zničili.

02.května 2017 v 14:02, příspěvek archivován: 02.května 2017 v 14:41

Tato vláda měla málo pozitiv, ale jedním z nich byla stabilita. Premiér a vicepr. teď svým chováním uvrhnou zemi před volbami do nestability

Fiala demisi vlády považuje za výraz bezradnosti a alibismu. Sobotkovo rozhodnutí označil za pokračování absurdního politického divadla, které se odehrává už několik měsíců. „Je mimo jiné s podivem, jak chce Bohuslav Sobotka jednat se stávajícími koaličními stranami - a tedy i s Andrejem Babišem - o nové vládě, v níž ale nemá Andrej Babiš být,“ upozornil Fiala.

Sobotku naopak podpořil stranický rival, bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola. „Jakkoliv může vypadat tento krok překvapivě a nečekaně, považuji ho za chlapský a zcela správný. Premiér vzhledem k chování Andreje Babiše nemohl činit jinak. Teď záleží na prezidentu Zemanovi, jaký postup zvolí,“ řekl ČTK Zimola.

Prezident Zeman se zatím k avizovanému pádu vlády nevyjádří. „Oznámení premiéra Bohuslava Sobotky nyní ponecháme bez komentáře. Postup prezidenta republiky bude oznámen v pravý čas,“ sdělil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Zemanův konkurent v příštích prezidentských volbách Michal Horáček vyjádřil obavu, aby se k účasti na vládě nedostali extremisté, jako jsou komunisté a lidé ze strany SPD Tomia Okamury.

02.května 2017 v 14:11, příspěvek archivován: 02.května 2017 v 14:45

Padá vláda, něco si přej? Já si přeji, abychom tu třeba jednou neměli vládu s extremisty, jako jsou komunisté a okamurovci.

Faltýnek: Je to škoda, v zemědělství nám to klapalo

Podle místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka je demise vlády škoda. „Z mého pohledu si myslím, že je to škoda, protože aspoň v oblasti zemědělství se nám podařilo najít v řadě věcí dobrý konsenzus,“ prohlásil Faltýnek na úterním Žofínském fóru, jehož tématem bylo zemědělství.

Prohlášení hnutí ANO po úterním večerním jednání:

„Je to křeč sociální demokracie a pana premiéra, který se chce zbavit pana Babiše, aby mohl řídit ministerstvo financí a zastavit kauzy, které se vyšetřují. Je to uměle vyvolaná krize, kdy ČSSD kvůli klesajícím preferencím už neví, co má dělat,“ dodal Faltýnek krátce poté, co informace o demisi vlády objevila na veřejnosti.

Ministr zemědělství Marian Jurečka, který na Žofíně rovněž vystoupil, se nechtěl k situaci vyjadřovat, dokud neskončí jednání předsednictva KDU-ČSL.

Vyjádření šéfa Sněmovny Jana Hamáčka pro Rádio Impuls:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue