Nepatřičný projev, kritizuje ČSSD Babiše. Byl ještě mírný, vzkázal šéf ANO

  • 144
Za nepatřičný a překvapivý označili někteří sociální demokraté části projevu šéfa ANO Andreje Babiše na sněmu hnutí. Babiš v něm ČSSD tvrdě kritizoval. Další politici vládní koalice v souvislosti s krajskými volbami, které se uskuteční příští rok, varují před „agrofertizací“ krajů. Babiš v reakci uvedl, že si myslí, že byl v projevu ještě mírný.

Vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek označil Babišův úvodní projev za velmi bojovný. Andrej Babiš se podle něj nejprve vypořádal s ODS a TOP 09, a pak se pustil do koaličních partnerů. „V podstatě se vyjádřil, že mu ve vládě překážejí a raději by vládl sám, protože ho unavují neustálé diskuze s těmi, kteří mají jiný názor,“ míní předseda KDU-ČSL.

Sněm hnutí ANO

Vyjádřil také přesvědčení, že se v projevech na sněmu ANO často opakuje slovo vůdcovství. „Doufám, že nebude nejdřív vadit diskuze, pak koaliční partneři a nakonec demokracie,“ podotkl. Babiš v projevu uvedl, že přijetí některých důležitých zákonů komplikují diskuze koaličních partnerů.

Okopání kotníků jak za Nečase, hodnotí Chovanec

Výrazné reakce vzbudila Babišova slova u sociální demokracie, která byla hlavním terčem kritiky šéfa ANO. „S nadsázkou se mi chce říct, že doufám, že koaliční vláda přežije sjezdovou rétoriku hnutí ANO,“ uvedl předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Ohradil se zejména proti Babišovu výroku, že je ČSSD zatížena kontroverzní minulostí. „Takovéto poznámky pokládám od pana Babiše za nepatřičné a byl bych rád, kdyby stejně tak jako sociální demokracie mohl být na svoji minulost hrdý i pan Babiš,“ dodal.

„Od tohoto sněmu bych spíš čekal, že se něco dozvíme o hnutí ANO,“ napsal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Kdo to vlastně je kromě pana Babiše a jestli je tam někdo, kdo svede něco jiného než skládat hold svému předsedovi,“ dodal.

„Osobně mě velice překvapilo, že projev pana předsedy Babiše v mnohém připomínal dobu vlády Nečase a Kalouska, kdy si koaliční strany běžně vzájemně okopávaly kotníky,“ podotkl místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec. Reagoval tak na slova Babiše o tom, že koalice není partnerství, které funguje bez podrazu.

Tato slova vzbudila velké překvapení i u Hamáčka. Sám o žádném podrazu neví, a pokud má ANO takový pocit, bylo by čestnější hovořit přímo s koaličními partnery. Také šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák se ohradil proti tomu, že by sociální demokraté dělali podrazy. S Babišem souhlasil jen v tom, že také on očekává problémy v koalici s blížícími se krajskými volbami v příštím roce.

„Nicméně v jednom se s panem předsedou Babišem shodneme. I sociální demokracie má obavy o resort dopravy, zda se podaří dokončit výstavbu dálnic a vybrat mýto. I my máme obavy, zda se ministerstvu spravedlnosti podaří nový zákon o státním zastupitelství. Taktéž nás znepokojuje oblast výběru daní a stav zavádění s tím souvisejících opatření, například problematika registračních pokladen,“ uvedl Chovanec, který tak ukázal na ministerstva vedená hnutím ANO.

Šlo o povinné načechrávání peří, míní Hašek

Šéf asociace krajů a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek považuje Babišův projev za „povinné načechrávání peří“. Hašek má za to, že Babiš nyní zaútočí na kraje, aby z nich prostřednictvím „svých“ hejtmanů udělal další divizi svého impéria. „Úkolem ČSSD i ostatních tradičních demokratických nebyznysových stran bude zabránit agrofertizaci krajské politiky v ČR,“ podotkl.

Babiš na tiskové konferenci po svém jednomyslném zvolení na kritiku reagoval slovy, že byla ještě mírná. „Já zkrátka říkám pravdu,“ divil se. Poukázal při tom na koaliční smlouvu, kterou dle něj ODS a ČSSD zradily voliče. V reakci na dotaz iDNES.cz Babiš nevyloučil možnost „otevření“ koaliční smlouvy, tedy nového narýsování spolupráce ve vládě.

Babiš ve svém projevu kritizoval z velké části jen ČSSD. Právě ČSSD je přitom nejen koaličním partnerem ANO, ale i největším konkurentem v předvolebních preferencích. Babiš dříve uvedl, že cílem ANO v dalších sněmovních volbách bude dosažení takového výsledku, aby mohlo spravovat ministerstva, která nyní nemají. Výslovně zmínil resorty školství, práci a sociální věci a zdravotnictví. Nepokládá také za férové, že jeho hnutí má šest ministrů a ČSSD osm.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video