Jarmila Rážová, ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje

Jarmila Rážová, ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje | foto: Krajské hygienické stanice Středočeského kraje

Ze dvou týdnů na 10 dnů. Karanténa v Česku by se mohla brzy zkrátit

  • 69
V Česku by se mohla zkrátit doba karantény ze dvou týdnů na deset dnů. O návrhu v současnosti diskutuje expertní skupina ministerstva zdravotnictví. Hlavní hygienička Jarmila Rážová je pro, řekla MF DNES.

Desetidenní karanténu už zavedlo například Švýcarsko, Norsko a naposledy sousední Rakousko. Hlavní hygienička Rážová souhlasí s tím, aby se i u nás délka karantény zkrátila.

„Já bych i pro omezení karantény byla,“ řekla v rozhovoru pro MF DNES. „Nicméně je to opravdu věc velmi vážné odborné diskuse kliniků i epidemiologů. Stále poměrně dost případů vznikne desátý den a inkubační doba viru je čtrnáct dnů,“ doplnila.

Délkou karantény se nyní zabývá expertní klinicko-epidemiologická skupina ministerstva zdravotnictví. Podle Rážové by skupina měla mít jasno do konce srpna. Právě jejich rozhodnutí je totiž pro určení, jestli délku karantény snížit, nebo ji ponechat, klíčové.

Měla by se povinná karanténa v Česku zkrátit?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 14. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

V Česku stále platí povinnost při nákaze koronavirem setrvat v karanténě po dobu dvou týdnů. Pokud však má pacient i po uplynutí této doby pozitivní test a nemá žádné příznaky, může karanténu ukončit. Ukazuje se totiž, že po určité době přestává být infekční.

„Dostupná data a vlastní poznatky z ČR týkající se délky přežívání viru v nosohltanu pacientů ukázaly, že virus je životaschopný po dobu osmi až deseti dnů na sliznicích u většiny pacientů,“ uvedl dříve profesor epidemiologie a člen Klinické skupiny při ministerstvu Roman Chlíbek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video