Miroslav Kalousek a David Rath

Miroslav Kalousek a David Rath | foto: Koláž - iDNES.cz

Rath nezaplatil za „ne úplně střízlivého Kalouska,“ chce se soudit

  • 55
Poslanec David Rath nehodlá uhradit pokutu deset tisíc korun za urážku ministra financí Miroslava Kalouska. Případ chce hnát až před soud. Přitom mu sněmovní mandátový a imunitní výbor pokutu vyměřil už v únoru.

Rath loni na říjnové schůzi Sněmovny na Kalouskovu adresu řekl: "pravděpodobně nejste úplně ve střízlivém stavu, pane ministře". Proti pokutě za tento výrok se poslanec odvolal, ale sněmovna trest potvrdila.

Ani poté ovšem Rath nezaplatil. "O pokutu se budu soudit, protože jde podle mě o porušení ústavy ze strany Sněmovny a o zvůli vládní většiny k poslancům," řekl deníku Právo.

"Vůbec si s tím nevíme rady, asi bude muset zasáhnout finanční úřad," uvedl člen mandátového a imunitního výboru Jan Vidím. Rath není v zaměstnaneckém poměru, takže mu nelze pokutu strhnout z platu. Ani předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová nemá žádný nástroj, jak poslance k zaplacení donutit, uvedlo Právo.

Naopak třeba poslankyně VV Jana Drastichová, která minulý týden dostala za manipulaci s hlasovacími kartami rovněž pokutu 10 000 korun, již zaplatila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video