Jeden radní bude zodpovídat za jeden obor, plánuje Rath.

Jeden radní bude zodpovídat za jeden obor, plánuje Rath. | foto: Michal Šula, MF DNES

Rath představil jednobarevnou radu pro střední Čechy

  • 23
Ředitel základní školy, zvěrolékař nebo několik komunálních politiků povedou pravděpodobně další čtyři roky střední Čechy. David Rath představil svoji jednobarevnou radu. Než se 11 jejích členů nastěhuje do kanceláří, musí je ve funkci potvrdit zastupitelé na svém pondělním ustavujícím zasedání.

"Pokud v pondělí získá náš návrh důvěru, budeme již odpoledne řídit Středočeský kraj. Všichni členové rady jsou sociální demokraté, tedy je to opravdu jednobarevná menšinová vláda," poznamenal David Rath.

V radě jsou dvě ženy

O tom, kdo v radě jaký post získá, podle něj rozhodlo několik faktorů. U každého kandidáta na místo radního sociální demokraté hodnotili, v jaké oblasti působí ve svém občanském povolání. Rathův tým hleděl i na odbornou způsobilost, případně zkušenost v oboru.

Socialisté včera představili také náměstky hejtmana. Budou jimi Zdeněk Seidl, Marcel Hrabě, Marcel Chládek, Miloš Petera, Robin Povšík a Zuzana Moravčíková.

Jejich počet tedy zůstává stejný jako za vlády Petra Bendla (ODS). Stejný je i počet žen v radě. Vedle Moravčíkové je bude v krajské politice zastupovat dosavadní ředitelka berounského úřadu práce Lenka Šmídová.

Novinkou sociálnědemokratické rady je post radního pro legislativu, oblast cestovního ruchu zase socialisté spojili s odborem kultury. A změn má prý být víc.

Kandidáti do krajské rady

Hejtman

David Rath (42 let): lékař, poslanec, Hostivice

Náměstci

Zdeněk Seidl (58 let): lékař, Vlašim
oblast zdravotnictví

Marcel Hrabě (43 let): předs. kontr. výboru KZ, Kladno
oblast financí a investic

Marcel Chládek (40 let): nám. řed. Centra vzdělávání, Rakovník
oblast pro regionální rozvoj a evropskou integraci

Miloš Petera (49 let): místostarosta, Nymburk
oblast živ. prostředí a zemědělství

Robin Povšík (29 let): ředitel stř. Rady pro mezinárodní vztahy, Mladá Boleslav
oblast dopravy

Zuzana Moravčíková (50 let): vedoucí oddělení MÚ, Kutná Hora
oblast majetku

Radní
Václav Beneš (64 let): místostarosta, Příbram
oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu

Milan Němec (52 let): ředitel základní školy, Mělník
oblast školství, mládeže a tělov.

Karel Molnár (61 let): právník, Kolín
oblast legislativy

Lenka Šmídová (51 let): ředitelka úřadu práce, Beroun
oblast sociálních věcí

"Chceme zrušit to, co platilo doposud, že jeden radní měl na starosti i dva tři odbory. Jeden radní bude zodpovídat za jeden odbor," uvedl Rath. Odborů je na kraji sice více než radních, ale ne všechny musí mít nad sebou svého radního, fungovat mohou samostatně.

Sociální demokraté mohou v kraji vládnout jen díky podpoře komunistů. Ti pravděpodobně zvednou ruce pro jejich radu a hejtmana na pondělním ustavujícím zastupitelstvu a schvalovat budou i společné programové body, na kterých se shodli.

Bez KSČM by socialisté neměli šanci vládnout. Mají 26 zastupitelů, tedy jen o jednoho více než ODS, komunisté jim přispějí deseti hlasy.

Čtěte Zítra v MF DNES

O sestavování krajského rozpočtu čtěte v zítřejší středočeské příloze MF DNES.
.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue