Bojkot podporuji, i když je drsný. To je i Julínkova reforma, říká David Rath.

Bojkot podporuji, i když je drsný. To je i Julínkova reforma, říká David Rath. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Rath: Podporuji bojkot, který vyhlásili dárci krve

  • 487
Bojkot transfuzních stanic, k němuž vyzývá zmocněnec Sdružení dárců krve Jaroslav Kotrman, je podle lékařů nevídané vydírání. Nezasáhne navíc reformu ministra zdravotnictví Tomáše Julínka - jak je míněno - ale pacienty. Jejich operace se neobejdou bez krevních derivátů. David Rath ho i přesto podporuje.

"Krve je nedostatek a dobrovolných dárců ubývá," varuje bývalý šéf Ústavu hematologie a krevní transfuze Pavel Klener.

Hematologové spoléhají na zásoby krve a krevní plazmy a také na nesobeckost dobrovolných dárců. "Mají vrozenou potřebu pomáhat a dělat dobro. Věřím tedy, že pokud je kvůli pacientům v nouzi zavoláme, tak bez řečí přijdou," říká jeden z hematologů.

Zásoby krve vydrží zhruba na tři týdny
Tři týdny by transfuzní stanice bez krve vydržely, pak už by to byl pro zdravotníky obrovský problém. Stávka dárců krve by se dost prodražila. "Museli bychom například nakupovat v zahraničí," uvažuje mluvčí Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze Jana Štanclová.

Třítýdenní bojkot vyhlásilo Sdružení dárců krve, které vyzývá dárce krve a krevní plazmy, aby se připojili v termínu od 9. do 30. června. Sdružení nesouhlasí s reformou ministra Tomáše Julínka.

"Předpokládám, že naši výzvu vyslyší minimálně sedmdesát procent dobrovolných dárců krve," odhaduje zmocněnec sdružení Jaroslav Kotrman. Sdružení eviduje přes 100 tisíc dobrovolných dárců. České transfuzní stanice jich pak celkem registrují asi 340 tisíc, to je včetně těch, kteří si za krev nechají platit.

Kotrman netají, že pokud se s ministrem Julínkem nedohodne na změkčení reformy, Sdružení dárců krve ještě přitvrdí a vstoupí do časově neomezeného bojkotu transfuzních stanic. "A to teprve bude radikální krok, který by měl ministerstvo zdravotnictví velmi bolet," varuje Julínka zmocněnec Kotrman. "Byl by to obrovský problém, už teď se potýkáme s nedostatkem krve od dárců," upozornila Štanclová.

Dobrovolní dárci krve jsou podle bývalého ředitele Ústavu hematologie a krevní transfuze Pavla Klenera pro zdravotnictví nepostradatelní. "Lidé, kteří si za odběr krve nechávají platit, mohou právě kvůli zisku zatajit nemoc, kterou při laboratorních testech jen těžko odhalujeme," vysvětluje profesor.

Jakkoliv má Klener značné výhrady k reformě zdravotnictví, jež podle něho "shazuje ze stolu jakékoliv připomínky odborníků", považuje bojkot transfuzních stanic za nemorální vydírání. "Tohle je na mne už trochu moc. Odmítám to," říká.

Na drsný pytel drsná záplata, říká Rath
David Rath je naopak zastáncem zásady, že na drsný pytel má být přišita drsná záplata.

"Bojkot transfuzních stanic je sice hodně drsný, ale ODS v čele s ministrem Julínkem nejedná s pacienty ani trochu v rukavičkách. A to pomíjím fakt, že lidé, kteří dávají krev léta zdarma, si třeba pár dní po dalším odběru musí v téže nemocnici platit regulační poplatek za vyšetření, o příplatcích na léky ani nemluvě," vypočítává Rath.

V diskusi o reformě zdravotnictví hodlá proto navrhnout, aby dlouholetí dárci krve byli ze zákona osvobozeni od třicetikorunového poplatku.

ČSSD již od dřívějška trvá na tom, aby se to týkalo i dětí do osmnácti let, důchodců, invalidních důchodců a lidí, kteří pobírají méně než dvojnásobek životního minima. Požadavky zmocněnce Kotrmana budou podle všeho pro ministra Julínka jen těžko přijatelné. A jeho mluvčí Tomáš Cikrt už teď bez obalu říká: "Zatahování dárců krve do reformy zdravotnictví je sprosťárna, kterou nelze ničím ospravedlnit."

"Tím u nás Cikrt skončil. Bavit se budeme už jen s Julínkem," vzkazuje Kotrman. Nedává mu však na výběr a požadavky stupňuje: držitelé zlaté Janského plakety by měli mít parkovací místa v nemocnicích a sleva jízdného pro dárce musí platit ve všech městech, a ne jen někde.

To však už i lékaři Janu Stránskému dochází trpělivost: kroky vedení Svazu dárců krve považuje za snahu proměnit chvályhodný čin tisíců dobrovolných dárců na zvrhlou formu politického protestu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue