David Rath tvrdí, že poplatky nijak zásadně neušetřily peníze zdravotním pojišťovnám. | foto: Josef Vostárek, MF DNES

Rath chce zlomit lidovce a zelené, když neprojde poplatkový kompromis

  • 1124
Stínový ministr David Rath z ČSSD stále věří v úplné zrušení poplatků ve zdravotnictví. Kompromisní návrh Senátu, vyjednaný novou ministryní zdravotnictví Danielou Filipiovou ocenil za snahu, ale nestačí. Pokud ho Sněmovna neschválí, mohou podle Ratha s koncem poplatků pomoci lidovci a zelení.

Debata Otázky Václava Moravce o "julínkovném a cikrtném", jak pojmenovali sociální demokraté poplatky podle exministra Tomáše Julínka a jeho mluvčího Tomáše Cikrta, začala dárkovným, jak pravil moderátor.

Rath věnoval ministryni kytici oranžových růží (barva ČSSD) a popřál, aby se jí lépe dařila komunikace s opozicí. Filipiová z ODS mu věnovala sběratelskou edici britského komediálního seriálu Jistě, pane ministře. Prý si má uvědomit, že ministr není neomylný.

Komunikační zdatnosti Filipiové spolustraníci připisují dojednaný kompromisní návrh Senátu, o kterém má Sněmovna hlasovat už příští týden. Opozici vychází vstříc zrušením poplatků za návštěvu u lékaře pro děti do 18 let, kterým se navíc stejně jako seniorům nad 65 let sníží roční ochranný limit z pěti tisíc na 2 500 korun. - více o návrhu čtěte zde

Stínový ministr ČSSD a šéf zdravotnického výboru Sněmovny ocenil, že vládní koalice byla ochotna ustoupit, jeho strana ale požadovala ještě vyřadit z placení důchodce a invalidní důchodce.

"Takže kompromis je nedostatečný. V Poslanecké sněmovně se bude nejdříve hlasovat o senátním návrhu. Když neprojde, chceme dát hlasovat o zrušení všech poplatků," řekl v České televizi Rath.

Na to ovšem potřebuje 101 hlasů, které ČSSD a komunisté ve Sněmovně nemají. Rath věří, že někteří lidovci a zelení opozici podpoří, pokud budou stát před dilematem zrušit, nebo nechat poplatky tak jak jsou.

Připustil ale, že to není dojednáno. Pro iDNES.tv po debatě řekl, že některá jednání s představiteli KDU-ČSL a SZ už jednal, konkrétní ale být nechtěl.

Vyjednávací tým Filipiové ale podle dřívějšího vyjádření poslance ODS Borise Šťastného přesvědčil pro kompromisní návrh také zelené rebelky Věru Jakubkovou a Olgu Zubovou i lidovce Jiřího Carbola a Ludvíka Hovorku, kteří měli v minulosti k poplatkům nejvíce výhrad.

Pediatři by museli dostat kompenzaci, míní ministryně

Ministryně Filipiová věří v úspěch senátního návrhu, pro který v horní komoře parlamentu hlasovali i socialisté. Jejich poslanecký klub chce navštívit, zřejmě v úterý. Pro prý byli i nezařazení poslanci, se kterými mluvila.

Úplné zrušení poplatků odmítá. I v případě kompromisu podle ní budou muset zdravotní pojišťovny kompenzovat výpadek příjmů u pediatrů, což ještě není dojednáno.

"Úplné zrušení poplatků by zabránilo zlepšování léčby těžkých pacientů," argumentovala Filipiová s tím, že díky regulaci pojišťovny neplatí lékařům tolik za lidi s rýmou a jinými chorobami, kvůli kterým není třeba chodit do ordinace.

Její stínový kolega ovšem nesouhlasil. "Poplatky skončí v lékárnách a na účtech ordinací a ne v léčbě. Není pravda, že by pojišťovny díky poplatkům nějakým zásadním způsobem ušetřily," tvrdí Rath.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video