David Rath už dříve uvedl, že někteří členové ODS jsou obchodně napojeni na VZP.

David Rath už dříve uvedl, že někteří členové ODS jsou obchodně napojeni na VZP. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Rath chce slyšet, zda Modrou šanci platila VZP

  • 817
Ministr zdravotnictví David Rath zaútočil na svého oponenta z ODS. Vyslovil podezření, že zdravotnická koncepce Modrá šance stínového ministra Tomáše Julínka byla vytvořena za peníze Všeobecné zdravotní pojišťovny. ODS se proti tomuto tvrzení ohradila.

SPECIÁL:
Bouře ve zdravotní pojišťovně

David Rath argumentoval smlouvou mezi VZP a Pavlem Hroboněm, který je údajně spoluautorem Julínkovy Modré šance. Na existenci smlouvy upozornila MF DNES. - více zde

Ministr chce prověřit, na jakou sumu kontrakt byl a co za ně pojišťovna získala.

Hroboň měl podle smlouvy pojišťovně například předkládat přehled zahraničních zkušeností při nákupu péče, připravovat priority při uzavírání smluv s poskytovateli péče a postup při jejich ukončování nebo navrhovat spolupráci na krajských koncepcích či hodnocení kvality. Tyto činnosti by však podle Ratha měli vykonávat zaměstnanci VZP.

Julínek reagovat nehodlá
Podle Rathových informací si prý mohl Hroboň přijít na statisíce. "Částky jsou mnohonásobně vyšší než standardní plat," uvedl. Smlouvu pak ministr označil za jednoznačně nevýhodnou pro VZP.

"Jen tato jedna věc mě plně opravňuje k domněnce, že klidně i taková kniha senátora Julínka mohla být vydána na podkladě této smlouvy," uvedl ministr.

Rath proto senátora Julínka vyzval, aby prokázal, odkud peníze na svou koncepci vzal a kolik na ni vlastně použil.

Julínek tak ale neučiní. "Na žádné peníze z VZP napojený nejsem, takže nemám co dokladovat," řekl v reakci na Rathovy výroky. Důkazy k neopodstatněnému obvinění by podle něj měl naopak přinést Rath.

Pavel Hroboň v pátek popřel, že by byl spoluautorem Modré šance. S Julínkem a Tomášem Macháčkem prý sice založil před půldruhým rokem občanské sdružení "Reforma zdravotnictví-fórum.cz", ale to podle svých slov pouze jako odbornou diskusní platformu. Z dílny těchto tří lidí vyšla letos v září publikace Reforma zdravotnictví pro ČR v Evropě 21. století.

Jeho slova potvrdil i Tomáš Julínek. "Hroboň se na Modré šanci nepodílel," řekl v pátek. Pod Modrou šancí z června 2004 je podepsán pouze Julínek a "skupina expertů".

Hroboň uzavřel s VZP od roku 2002 čtyři kontrakty. "Bylo to dřív, než jsem se s Julínkem seznámil," řekl v pátek Hroboň. S pojišťovnou jako konzultant spolupracoval například na koncepci přerozdělování vybraného pojistného a zlepšení mechanismů kontroly zdravotnických zařízení.

Rath: ODS je napojena na VZP
Rath už dříve uvedl, že někteří členové ODS jsou obchodně napojeni na VZP.

Konkrétně jmenoval například europoslance Milana Cabrnocha, Miroslava Ouzkého, či pražského primátora Pavla Béma. "Někteří z nich měli přímo obchodní vztahy s VZP," řekl ministr novinářům. Důkazy ale nepředložil.

Rath o vazbách ODS na VZP mluvil poté, co pojišťovnu poslal do nucené správy. Právě správce, kterým je Rathův náměstek Pečenka, by měl tyto vazby prověřit. - více zde

Občanští demokraté už ve čtvrtek označili Rathova tvrzení o napojení ODS na VZP za osobní a neopodstatněná. Také uvalení nucené správy na pojišťovnu odmítli. I prezident Václav Klaus pokládá tento krok za neopodstatněný. Situaci VZP by mohl podle něj ještě zhoršit. - více zde

Premiér Jiří Paroubek vyzval ředitelku VZP Jiřinu Musílkovou k odstoupení. Musílková se však odejít nechystá.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video