Jeden z účastníků demonstrace před americkou ambasádou v Praze, kde se...

Jeden z účastníků demonstrace před americkou ambasádou v Praze, kde se protestovalo proti policejnímu násilí a rasismu v USA. (6. června 2020) | foto: Vít Hassan photography

Kontrola klece s primáty. Exčlen ODS čelí kritice za rasistický komentář

  • 204
Na rasistický a pobuřující komentář u fotky z pražské demonstrace proti rasismu a policejnímu násilí, který uveřejnil na Twitteru zakládající člen ODS Petr Paulczyňski, se snesla ostrá kritika. Na bývalého člena ODS podá předseda KDU-ČSL Marian Jurečka trestní oznámení.

Proti policejnímu násilí a rasismu se demonstruje po celém světě, výjimkou není ani Praha. V sobotu protestovaly asi tři stovky mladých lidí na Staroměstském náměstí. 

Snímek fotografa Víta Hassana, jež vznikl během demonstrace před americkou ambasádou, na Twitteru zveřejnil bývalý politik ODS Petr Paulczyňski s rasistickým komentářem. „Pan ředitel v zoo by si měl zkontrolovat klece s primáty,“ stojí v příspěvku.

Tweet spoluzakladatele ODS Petra Paulczyňského

To pobouřilo předsedu KDU-ČSL, který se rozhodl na Paulczyňského podat trestní oznámení. „Odpoledne bude odesláno datovou schránkou,“ uvedl pro iDNES.cz Marian Jurečka. Zároveň podotkl, že během odpoledne přidá vyjádření na svůj Twitter. Hned po uveřejnění fotky na Twitteru Paulczyňského vyzval Jurečka policii ČR, aby se případem začala zajímat.

„Doufám, že tohoto pitomce už řeší policie ČR, protože tohle je neuvěřitelné, sám zažívám na sítích, kam se posunuje lidská agresivita a nenávist,“ napsal Marian Jurečka.

Demonstrace proti policejnímu násilí a rasismu proběhla v sobotu 6. června na Staroměstském náměstí. Zhruba po dvou hodinách se pak část demonstrantů vydala na pochod k americké ambasádě. Většinu účastníků tvořili cizinci.

Demonstranti v Praze měli roušky s nápisem „I can´t breathe“ (nemohu dýchat) nebo transparenty „Bez spravedlnosti není mír“ a různá protirasistická hesla. Skandují „Black Lives Matter“ (na černošských životech záleží). Mezi řečníky byli Američané dlouhodobě žijící v Praze.

Podobná shromáždění se v sobotu konala například v australských městech, zúčastnily se jich desítky tisíc lidí. Protestující se sešli i v Londýně, Varšavě nebo Lisabonu. V Paříži lidé demonstrovali navzdory tomu, že shromáždění více než deseti lidí tam zakazuje vyhláška o nouzovém zdravotním stavu.

Vlnu protestů vyvolala smrt George Floyda z 25. května. Bělošský policista Derek Chauvin mu v Minneapolisu při zatýkání více než osm minut klečel na krku. Nepovolil, ani když muž opakovaně naříkal, že nemůže dýchat. Floyd zemřel. Chauvin nyní čelí obvinění z vraždy a jeho tři kolegové, kteří byli u tohoto zásahu, byli obviněni z napomáhání vraždě. Všechny čtyři policie propustila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video