Závod odstartoval v neděli v Londýně.

Závod odstartoval v neděli v Londýně. | foto: Profimedia.cz

Rallye milionářů skončila kvůli nehodě už v Bratislavě

  • 460
Letošní ročník milionářského závodu Gumball 3000 je minulostí. Pořadatelé ho ukončili v Bratislavě kvůli smrtelné nehodě, která se stala v Makedonii. Závod, jehož účastníci příliš nedbají na dodržování předpisů, měl původně projet i Českem.

"Jako organizátoři jsme se rozhodli letošní rallye ukončit v Bratislavě, protože cítíme, že by závod neměl pokračovat s ohledem na smrt Vladimira Cepulyoskiho," stojí v prohlášení, které se pozdě v noci objevilo na internetových stránkách závodu.

"Je to poprvé za devítiletou historii závodu, kdy se něco podobného stalo," uvedl zakladatel závodu Maximillion Cooper. Do slovenské metropole dorazili účastníci včera večer.

Viníci nehody prý chtěli prchnout ze země
Sedmašedesátiletý makedonský řidič zemřel po srážce s Porsche 911. Sportovní vůz, který řídila dvojice Britů, smetl z cesty starší volkswagen. Cepuyloskiho žena bojuje o život v nemocnici. Oba viníci nehody, třicetiletý Nichalas Morley a o dva roky starší McConvil, skončili za mřížemi.

Nehoda v Makedonii
Zdroj: GTspirit.com

Kromě způsobení dopravní nehody je makedonská policie viní i z neposkytnutí první pomoci. Podle svědectví jednoho ze závodníků totiž posádka od havarovaného auta utekla a v jiném voze se pokusila překročit makedonskou hranici. Policisté je zadrželi při silniční kontrole v BMW s ruskou poznávací značkou.

Pořadatelé ke zrušení přistoupili až den a půl po nehodě. Donutil je k tomu tlak veřejnosti. "Organizátoři se vše pokusili mlčky přejít, ale takový přístup znechutil jak místní, tak fanoušky a sponzory. Ti stáhli svá loga ze stránek Gumballu a odstranili jakoukoliv spojitost se závodem," popsal server GTspirit, který závod podrobně sleduje. Na celém světě podle redaktorů serveru vypukla "anit-gumballovská" kampaň.

Česká policie chtěla na sporťáky nasadit motorky
Letošní ročník navíc provázela obrovská nehodovost, naposledy při včerejší etapě zničil jeden z účastníků supersportovní Ford GT.

Gumball 3000 se letos těšil i velké pozornosti policistů v celé Evropě. Hned v neděli zabavila například nizozemská policie sedmi účastníkům závodu řidičské průkazy. Důvodem byla vysoká rychlost a agresivní chování za volantem.

Na závodníky se připravovali i čeští policisté. Chtěli proti nim nasadit nové silné motocykly, které "vyfasovali" teprve na konci loňského roku.

Zatím není jasné, jak se budou závodníci ve svých luxusních vozech vracet zpět do Londýna.

Jízda začala o víkendu v Londýně. Po přesunu přes Lamanšský průliv závodníci pokračovali do Frankfurtu, odkud se letecky i se svými auty přemístili do Istanbulu. Další trasa byla naplánována přes albánskou Tiranu do Bratislavy.

Závod Gumball každoročně nevyvolává zájem pouze tím, že se ho účastní jezdci v luxusních vozech. Jízdy se kromě profesionálních závodníků účastní i herci.

Letos měl být mezi závodníky třeba herec Hayden Christensen, známý z Hvězdných válek. V jednom z vozů prý jela i česká modelka Andrea Kremrová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video