Petr Gazdík a Vít Rakušan slaví v pražském volebním štábu STAN. (6. října 2018)

Petr Gazdík a Vít Rakušan slaví v pražském volebním štábu STAN. (6. října 2018) | foto: Michal Sváček, MAFRA

Gazdíka může v čele STAN nahradit Rakušan. Eurokandidátku povede Polčák

  • 24
V čele hnutí STAN může končícího předsedu Petra Gazdíka nahradit současný první místopředseda Vít Rakušan. "Je to pro nás jednoznačná volba," řekl europoslanec Stanislav Polčák, který povede volební kandidátku STAN do eurovoleb. Jméno Rakušana jednoznačně zaznívalo při jednání vedení hnutí.

Rakušan iDNES.cz řekl. že bude do čela hnutí STAN kandidovat, když získá nominaci. Gazdík v úterý oznámil, že v čele hnutí skončí 13. dubna.

„Vím o několika kandidátech, kteří mě mohou nahradit už zítra, kdyby mě přejelo auto,“ řekl Gazdík. „Nejsme hnutí ANO,“ odvětil na otázku, zda už je nyní prakticky jisté, že hnutí STAN po něm převezme Rakušan. Gazdík tak narážel na neotřesitelnou pozici premiéra Andreje Babiše v hnutí ANO, které v roce 2011 vytvořil a financuje.

Širší vedení hnutí STAN v úterý také potvrdilo, že kandidátku do voleb do Evropského parlamentu povede současný europoslanec Stanislav Polčák. Ten řekl, že hnutí připravuje širší kandidátku, ve spolupráci s regionálními uskupeními i občanskými iniciativami. Zmínil SNK ED, Východočechy nebo Jihočechy. STAN také jedná o volební spolupráci s celostátními uskupeními. Lidovci nedávno možnou spolupráci odmítli, ve hře je koalice s TOP 09.

Podle Polčáka budou prioritami, které bude chtít STAN v Evropském parlamentu prosazovat, bezpečnost, snaha adaptovat se na klimatické změny a zlepšení kvality života, a to i ve znevýhodněných regionech. „Naší ambicí je vyjednat sestavu pro evropské volby širší, která se shodne na tom, že víme, jak tyto výzvy chceme řešit a jak je chceme řešit,“ řekl Polčák.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video